Greek English French German Italian
Pin It

Η διατροφή που χαρακτηρίζεται σε καθημερινή βάση από μία σημαντική πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του ενδομήτριου. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μία πολύ πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στοNew Jersey των ΗΠΑ. Η διαιτητική πρόσληψη 814 ατόμων υπολογίστηκε από ένα Ερωτηματολόγιου Συχνότητας Κατανάλωσης τροφίμων (FFQ) και η πρόσληψη Συνολικής Αντιοξειδωτικής Ικανότητας (TAC) μέσω των τροφίμων, εκτιμήθηκε με τη χρήση της βάσης δεδομένων πολυφαινολικών ενώσεων και αντιοξειδωτικής ισχύος ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity – Ικανότητα Δέσμευσης Ριζών Οξυγόνου) του USDA.


Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr ο Δημήτρης Γρηγοράκης-Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc-Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ- ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ-Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

Οι ερευνητές που υπογράφουν τη συγκεκριμένη μελέτη διατυπώνουν ευθέως την άποψη ότι με τη χρησιμοποίηση της βάσης δεδομένων ORAC, όπως αυτή τροποποιήθηκε για τις σημαντικότερες παραμέτρούς της, βρέθηκε ότι η πολύ υψηλή συνολική πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών (φαινολικών ενώσεων) μέσω των τροφίμων, μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομήτριου.


Τα τελευταία 3 χρόνια έχουν δημοσιευθεί περισσότερες από 25 ερευνητικές μελέτες που αφορούν στα διαιτητικά αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες) και την in vivo επίδρασή τους στο συνολικό ανθρώπινο αντιοξειδωτικό προφίλ ή σε διάφορες ασθένειες. Μέσα από τα συμπεράσματα τους προκύπτει ότι υπάρχει ένας αρκετά υπολογίσιμος όγκος βιβλιογραφικών δεδομένων που υποστηρίζει τα θετικά οφέλη των αντιοξειδωτικών ουσιών (πολυφαινολικών ενώσεων και φλαβονοειδών) των τροφίμων, στην ανθρώπινη υγεία.


Βιβλιογραφία:
Gifkins, D.; Olson, S. H.; Demissie, K.; Lu, S. E.; Kong, A. N.; Bandera, E. V.,
Total and individual antioxidant intake and endometrial cancer risk: results from a
population-based case-control study in New Jersey. Cancer Causes Control 2012,
23, 887-95.

Pin It

Cook name