Επιστημονικά Νέα

Ύπνος μακροζωΐα: Μπορεί ο ύπνος σε σκοτεινό δωμάτιο να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο;

Ύπνος μακροζωΐα: Μπορεί ο ύπνος σε σκοτεινό δωμάτιο να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο;

Ύπνος μακροζωΐα: Ο ύπνος σε απόλυτο σκοτάδι μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, αφήνοντάς μας να νιώθουμε ανανεωμένοι!

Πρέπει να έχετε ακούσει ότι ο ύπνος σε απόλυτο σκοτάδι μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, αφήνοντάς μας να νιώθουμε ανανεωμένοι και γεμάτοι ενέργεια την επόμενη μέρα. Αυτό που μπορεί να σας εκπλήξει είναι ότι ο ύπνος στο σκοτάδι μπορεί επίσης να βελτιώσει τη μακροζωία. Αυτό το άρθρο διερευνά πώς ο ύπνος στο απόλυτο σκοτάδι μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο και σας δίνει συμβουλές για το πώς μπορείτε να δημιουργήσετε ένα σκοτεινό δωμάτιο για ύπνο.

Οι άνθρωποι ήταν εκτεθειμένοι σε ελάχιστο φως κατά τη διάρκεια του ύπνου προτού εφευρεθούν τα ηλεκτρικά φώτα. Τώρα, είμαστε περιτριγυρισμένοι από πολλές πηγές φωτός τη νύχτα, από τηλεοράσεις και οθόνες υπολογιστών μέχρι smartphone και tablet. Η έρευνα δείχνει ότι πάνω από το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού και περισσότερο από το 99% των ατόμων που κατοικούν στις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ευρώπη ζουν σε περιοχές με σημαντική φωτορύπανση. Οι συνέπειες της έκθεσης στο φως τη νύχτα δεν πρέπει να αγνοούνται. Συνεπή δεδομένα συνδέουν τη μακροχρόνια έκθεση σε τεχνητό φως τη νύχτα και καταστάσεις υγείας , συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, της παχυσαρκίας, του διαβήτη και του καρκίνου. Η έκθεση στο φως πριν και κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να διαταράξει τον φυσικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης, καθιστώντας πιο δύσκολο τον ύπνο και την παραμονή στον ύπνο.

Η μελατονίνη έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη θερμοκρασία του σώματος. Επομένως, η χρόνια έκθεση στον ηλεκτρικό φωτισμό τη νύχτα θα μπορούσε να επηρεάσει όχι μόνο τον ύπνο, αλλά και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και της αρτηριακής πίεσης.

Πώς ο ύπνος σε ένα σκοτεινό δωμάτιο μπορεί να βελτιώσει τη μακροζωία
Ο ύπνος σε σκοτεινό δωμάτιο μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία σας, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της μακροζωίας. Εδώ είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους ο ύπνος σε ένα σκοτεινό δωμάτιο μπορεί να συμβάλει σε μια μεγαλύτερη και πιο υγιή ζωή.

Ρυθμισμένη παραγωγή μελατονίνης
Ο ύπνος σε σκοτεινό δωμάτιο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου ρυθμίζοντας την παραγωγή μελατονίνης. Αυτό συγχρονίζει τον φυσικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης του σώματός σας, βελτιώνει τη συνολική υγεία σας και δυνητικά παρατείνει τη ζωή σας. «Πέρα από τη λειτουργία της στον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης, η μελατονίνη είναι μια ορμόνη με αντιοξειδωτικές ιδιότητες», εξηγεί ο Agamme. «Αυτό υποδηλώνει ότι η μελατονίνη μπορεί να προστατεύσει τα κύτταρα από την οξειδωτική βλάβη που σχετίζεται με παθολογίες που σχετίζονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών και νευροεκφυλιστικών διαταραχών». Επίσης σημαντικό, η μελατονίνη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες , καθιστώντας την έναν πολλά υποσχόμενο παράγοντα για την πρόληψη φλεγμονωδών διαταραχών. Επειδή η χρόνια φλεγμονή αυξάνεται με τη γήρανση και εμπλέκεται σε πολλές ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, ο ύπνος σε σκοτεινό δωμάτιο για τη ρύθμιση της παραγωγής μελατονίνης μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για τους ηλικιωμένους.

Μειωμένος κίνδυνος χρόνιων ασθενειών
Καθώς η έρευνα συνεχίζει να εξελίσσεται, φαίνεται ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της παρατεταμένης έκθεσης στο φως τις νυχτερινές ώρες και του αυξημένου κινδύνου ορισμένων ασθενειών, όπως ο καρκίνος και η παχυσαρκία. Μελέτες με άτομα που εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες και εκτίθενται σε συνθήκες όπως το φως της ημέρας κατά τις ώρες εργασίας τους υποστηρίζουν πρωτίστως αυτή τη θεωρία. Αυτό συμβαίνει συχνά με νοσοκόμες και αεροσυνοδούς, για παράδειγμα. Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ακόμη ότι η έκθεση σε ένα μόνο βράδυ στο φως του δωματίου κατά τη διάρκεια του ύπνου αυξάνει τα μέτρα αντίστασης στην ινσουλίνη την επόμενη μέρα.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται σωστά στην ινσουλίνη, μια ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο διαβήτη και άλλων προβλημάτων υγείας που μπορούν να επηρεάσουν τη μακροζωία. Έτσι, για να επιτύχετε τη βέλτιστη υγεία, πρέπει να στοχεύσετε τόσο σε αρκετό ύπνο όσο και σε αρκετό σκοτάδι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μην συμβουλεύεστε το Youtube αν πάσχετε από διαταραχές ύπνου

Πώς μπορεί η αϋπνία να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς;

Πώς ο καλός ύπνος αυξάνει το προσδόκιμο ζωής;

Ο άσχημος ύπνος μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αισθητηριακά προσαρμοσμένες οδοντιατρικές αίθουσες μειώνουν το στρες των αυτιστικών παιδιών κατά τη διάρκεια του καθαρισμού των δοντιών

"Σε κάθε οδοντιατρείο υπάρχουν σταθμισμένες σαλιάρες ακτίνων Χ που μπορεί να βοηθήσουν στην ηρεμία του παιδιού, μπορούν να φορέσουν γυαλιά ηλίου, μπορούν να φορέσουν ένα καπέλο με σκούφο που να καλύπτει τα αυτιά για να σιγοντάρει τους θορύβους - όλα αυτά είναι εντελώς δωρεάν και εύκολες προσαρμογές που έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την εμπειρία της κλινικής για τα άτομα με αισθητηριακές ευαισθησίες, χωρίς να επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητα των οδοντιάτρων να παρέχουν φροντίδα".

Τα παιδιά με ανθεκτική στα φάρμακα επιληψία ζουν περισσότερο μετά από χειρουργική επέμβαση στο κρανίο, διαπιστώνει μεγάλη μελέτη

"Τα παιδιά με ανθεκτική στα φάρμακα επιληψία θα πρέπει να υποβάλλονται σε αξιολόγηση για όλες τις θεραπευτικές επιλογές, με αυξημένη εξέταση της υποψηφιότητας για χειρουργική επέμβαση κρανιακής επιληψίας ή νευροδιέγερση όπως η διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου", τόνισε η Δρ Lam, η οποία κατέχει επίσης την έδρα Yeager στην Παιδιατρική Νευροχειρουργική.

Τεστ Καρκίνος NHS - Ασιοδοξία δίνει τεστ αίματος για την ανίχνευση της πηγής 50 ειδών της νόσου

«Το τεστ ήταν 85% ακριβές στην ανίχνευση της πηγής του καρκίνου και αυτό μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμο, γιατί πολλές φορές δεν είναι αμέσως προφανές, όταν έχετε τον ασθενή μπροστά σας, ποια εξέταση χρειάζεται για να δείτε εάν τα συμπτώματά του οδηγούν σε διάγνωση καρκίνου», είπε και κατέληξε: «Με αυτό το τεστ, μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι προχωράμε σωστά από την αρχή».