Επιστημονικά Νέα

Ύπνος: Ο άσχημος ύπνος μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα

Ύπνος: Ο άσχημος ύπνος μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα

Ύπνος: Ο ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για τη γενική υγεία και ευεξία μας και οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τον ύπνο μας θα βελτιώσει την υγεία της καρδιάς και τη συνολική ευημερία και ευτυχία.

Η τήρηση μιας σταθερής ρουτίνας ύπνου μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τις αρτηρίες σας καθαρές καθώς μεγαλώνετε, σύμφωνα με νέα έρευνα. Αντίθετα, οι ηλικιωμένοι που κοιμόντουσαν για διαφορετικό αριθμό ωρών κάθε βράδυ και είχαν την τάση να κοιμούνται σε διαφορετικές ώρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σκλήρυνση των αρτηριών, που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, ανέφεραν οι ερευνητές.

Γιατί πρέπει να δημιουργήσουμε μία σταθερή ρουτίνα ύπνου;

«Ο ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για τη γενική υγεία και ευεξία μας και οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τον ύπνο μας θα βελτιώσει την [την υγεία της καρδιάς] και τη συνολική ευημερία και ευτυχία», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Kelsie Full. Είναι επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής στο τμήμα επιδημιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Nashville, Tenn.

Η μελέτη δεν σχεδιάστηκε για να δείξει πώς η ανωμαλία του ύπνου προκαλεί καρδιακές παθήσεις, αλλά οι ερευνητές έχουν ορισμένες θεωρίες. «Ένας πιθανός μηχανισμός είναι ότι η ανωμαλία του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή της κιρκάδιας λειτουργίας μας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, έναν γνωστό κίνδυνο για καρδιακή νόσο», είπε ο Full. (Ο κιρκάδιος ρυθμός είναι το 24ωρο εσωτερικό ρολόι που ελέγχει την απελευθέρωση της ορμόνης μελατονίνης για να ενθαρρύνει τον ύπνο.)

Επιπλέον, οι ακανόνιστες συνήθειες ύπνου μπορεί επίσης να συνοδεύονται από ανθυγιεινές συμπεριφορές όπως το φαγητό αργά το βράδυ, η κακή διατροφή ή η έλλειψη άσκησης, σημείωσε. Η συμβουλή της; «Ορίστε μια κανονική ώρα για ύπνο και απλά δώστε προσοχή στο πόσο κοιμάστε κάθε βράδυ και προσπαθήστε για ύπνο που είναι όσο το δυνατόν πιο τακτικός και ρουτίνας», είπε. Εάν δυσκολεύεστε πραγματικά με τον ύπνο, ενημερώστε το με το γιατρό σας. «Μπορεί να έχετε μια υποκείμενη διαταραχή ύπνου που χρειάζεται περαιτέρω θεραπεία», είπε ο Full.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν τον ύπνο σε περισσότερους από 2.000 ενήλικες (μέση ηλικία 69 ετών) για μία εβδομάδα. Οι άνθρωποι φορούσαν συσκευές σαν ρολόι που ανίχνευαν πότε κοιμόντουσαν και πότε ήταν ξύπνιοι. Συμπλήρωσαν επίσης ένα ημερολόγιο ύπνου για επτά συνεχόμενες ημέρες και έκαναν μια μελέτη ύπνου στο σπίτι για να ελέγξουν για υποκείμενες διαταραχές ύπνου. Κανένας στη μελέτη δεν είχε διαγνωστεί με καρδιακή νόσο.

Η διάρκεια του ύπνου ορίστηκε ως ο συνολικός χρόνος που περνάει στο κρεβάτι σε πλήρη ύπνο, ενώ ο χρόνος ύπνου περιγράφεται ως ο χρόνος που ένα άτομο αποκοιμιέται κάθε βράδυ. Τα αποτελέσματα ήταν ενδεικτικά. Όταν η διάρκεια του ύπνου κυμαινόταν κατά περισσότερες από δύο ώρες μέσα σε μια εβδομάδα, οι άνθρωποι είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλές βαθμολογίες ασβεστίου στη στεφανιαία αρτηρία σε σύγκριση με εκείνους με πιο σταθερά πρότυπα ύπνου, έδειξε η μελέτη. Αυτή η βαθμολογία αντικατοπτρίζει την ποσότητα της ασβεστοποιημένης πλάκας που καλύπτει την αρτηρίες.

Όταν η πλάκα συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών, θέτει τη βάση για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό. Οι άνθρωποι των οποίων η διάρκεια ύπνου κυμαινόταν κατά περισσότερες από δύο ώρες μέσα σε μια εβδομάδα είχαν επίσης 12% περισσότερες πιθανότητες να έχουν πλάκα στην καρωτίδα τους και σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν μη φυσιολογικά αποτελέσματα σε μια δοκιμή αστραγάλου-βραχιονίου δείκτη που μετρά τη ακαμψία στα αιμοφόρα αγγεία. Η ροή του αίματος μειώνεται όταν τα αιμοφόρα αγγεία γίνονται δύσκαμπτα και στενά.

Εν τω μεταξύ, όσοι είχαν τη μεγαλύτερη ανωμαλία στο χρονοδιάγραμμα του ύπνου διαφοροποιούσαν την ώρα που κοιμόντουσαν περισσότερο από 90 λεπτά μέσα σε μία εβδομάδα. Είχαν 43% περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλές βαθμολογίες ασβεστίου στη στεφανιαία αρτηρία από εκείνους των οποίων ο κανονικός χρόνος ύπνου κυμαινόταν κατά 30 λεπτά ή λιγότερο μέσα σε μια εβδομάδα. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 15 Φεβρουαρίου στο Journal of the American Heart Association.

Η κανονικότητα του ύπνου μπορεί να είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου καρδιακής νόσου, δήλωσε ο ειδικός στον ύπνο Δρ Raj Dasgupta, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Keck στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

«Εάν έχετε οποιουσδήποτε παράγοντες κινδύνου για [καρδιοπάθεια] όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτης, υψηλή χοληστερόλη, οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων ή είστε υπέρβαροι, το τακτικό πρόγραμμα ύπνου θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα μαζί με την αντιμετώπιση άλλων τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου για μειώστε την πιθανότητα να αναπτύξετε αθηροσκλήρωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό», είπε ο Dasgupta.

Το να έχεις ένα ακανόνιστο μοτίβο ύπνου μπορεί να συμβάλει σε καρδιακές παθήσεις, επειδή το καρδιαγγειακό σου σύστημα βασίζεται σε πολλές από τις λειτουργίες του υγιεινού ύπνου για να διατηρήσει τη βέλτιστη λειτουργία, είπε ο Michael Grandner. Είναι διευθυντής του Ερευνητικού Προγράμματος για την Υγεία του Ύπνου και της Κλινικής Συμπεριφορικής Ιατρικής Ύπνου στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στο Tucson. Είναι επίσης εκπρόσωπος εθελοντών της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Για αυτόν τον λόγο, ένα ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου μπορεί να επηρεάσει πράγματα όπως η αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο μεταβολισμός και τα επίπεδα ενέργειας. “Η παρατυπία προσθέτει αβεβαιότητα και θόρυβο στο σύστημα, γεγονός που μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα αυτών των διαδικασιών”, δήλωσε ο Grandner.

Εάν ο ύπνος σας είναι πολύ ακανόνιστος, αναρωτηθείτε γιατί, πρότεινε ο Grandner. «Αν οφείλεται στο ότι συχνά δεν μπορείτε να κοιμηθείτε τη σωστή ώρα ή δεν μπορείτε να κοιμηθείτε αρκετά, σκεφτείτε τις επιπτώσεις αυτών στην υγεία σας», είπε. “Σκεφτείτε να αντιμετωπίσετε τυχόν υποκείμενες διαταραχές ύπνου που μπορεί να έχετε ή στρες που μπορεί να εμποδίσουν τον υγιή, ξεκούραστο ύπνο στον οποίο μπορεί να βασιστεί το σώμα σας.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το να μοιράζεστε το κρεβάτι με τον σύντροφό σας επηρεάζει τον ύπνο σας;

Ο ακανόνιστος ύπνος μπορεί να είναι επιβλαβής για την καρδιά σας

5 πράγματα που πρέπει να απομακρύνετε από την κρεβατοκάμαρα

3 τρόποι με τους οποίους το κρεβάτι σας βλάπτει την υγεία σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έρευνα εμβολίων mRNA κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα

«Νομίζω ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικά καλή εστίαση για το Βραβείο Ειρήνης φέτος» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταν Σμιθ, επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, μετά από ένα χρόνο ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο. Για το Βραβείο Οικονομίας, η έρευνα για την ανισότητα εισοδήματος και πλούτου θα μπορούσε να τιμηθεί.

Πώς η άσκηση μπορεί να επηρεάζει τα άτομα με διαβήτη;

Διαβήτης: Η άσκηση είναι ένα ισχυρό εργαλείο στην εργαλειοθήκη διαχείρισης του διαβήτη και όταν γίνεται με ασφάλεια και συνέπεια, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη υγεία και βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Κολπικός δακτύλιος πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει στη Νότια Αφρική για την πρόληψη του HIV

Οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα από τον ιό HIV στη Νότια Αφρική, αντιπροσωπεύοντας το 64% των 7,4 εκατομμυρίων ενηλίκων που ζουν με τον ιό στη χώρα. «Ελπίζουμε ότι πολλές ακόμη χώρες θα ακολουθήσουν την κίνηση της Νότιας Αφρικής», δήλωσε ο Σάντς. Ο δακτύλιος έχει εγκριθεί και έχει υποβληθεί σε μελέτες εφαρμογής σε διάφορες χώρες της ηπείρου, όπως η Ουγκάντα, η Κένυα και η Ζιμπάμπουε.