Επιστημονικά Νέα

Υπνική άπνοια σημαίνει «κίνδυνος» για χρόνια νεφρική νόσο

Υπνική άπνοια σημαίνει «κίνδυνος» για χρόνια νεφρική νόσο

Τα άτομα που «ταλαιπωρούνται» από υπνική άπνοια έχουν αυξημένο κίνδυνο για χρόνια νεφρική νόσο, σύμφωνα με μια έκθεση από μελετητές στην Ταϊβάν.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από το 2000 έως το 2010 που αφορούσαν 8.600 ενήλικες οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με υπνική άπνοια και αντίστοιχα εξετάστηκαν ενήλικες με ηλικία, φύλο και μηνιαίο εισόδημα, χωρίς υπνική άπνοια. Τα στοιχεία συλλέχθηκαν από την εθνική βάση δεδομένων Υγείας της Ταϊβάν. Βρήκαν λοιπόν, 157 νέες περιπτώσεις χρόνιας νεφρικής νόσου σε άτομα με υπνική άπνοια και 298 περιπτώσεις στην ομάδα σύγκρισης.

Λαμβάνοντας υπόψιν και άλλους παράγοντες υγείας, η υπνική άπνοια αυξάνει τον κίνδυνο της νόσου των νεφρών κατά 58%. Συγκριτικά, η υπέρταση (ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για νεφροπάθεια) αύξησε τον κίνδυνο κατά 17%. Ο διαβήτης ήταν ένας ακόμα ισχυρότερος προγνωστικός δείκτης, υπερδιπλασιάζοντας τον κίνδυνο της νόσου των νεφρών.

Τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να ενεργοποιήσουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση, η οποία θα βλάψει τα νεφρά και μπορεί να κάνει τα άτομα πιο επιρρεπή σε χρόνια νεφρική νόσο, δήλωσε η Tetyana Kendzerska του Πανεπιστημίου του Τορόντο η οποία δεν πήρε μέρος στη σχετική μελέτη.

Η υπνική άπνοια είναι μια συχνή διαταραχή στη λειτουργία της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Όταν εκδηλώνεται, η αναπνοή του ασθενούς εξασθενεί ή σταματάει εντελώς για 10–15 δευτερόλεπτα ή και περισσότερο. Τα επεισόδια μπορεί να επαναληφθούν και πάνω από 10 φορές την ώρα. Κατά τη διάρκεια της υπνικής άπνοιας η ποσότητα του οξυγόνου που υπάρχει στο αίμα του ασθενούς μειώνεται σε τέτοια βαθμό, που διαταράσσεται η οξυγόνωση οργάνων, όπως ο εγκέφαλος και η καρδιά.

Έτσι προκαλούνται αρρυθμίες, που ειδικά σε ασθενείς με προδιάθεση, π.χ. πάσχοντες από στεφανιαίο νόσο ή από μειωμένη αιμάτωση περιοχών του μυοκαρδίου μπορεί να είναι καταστροφικές. Η συχνότερη μορφή υπνικής άπνοιας είναι η αποφρακτική και εμφανίζεται σε παχύσαρκους ασθενείς στους οποίους η ρίζα της γλώσσας αποφράσει την αεροφόρο οδό κατά την διάρκεια του ύπνου. Οι ασθενείς αυτοί συνήθως παρουσιάζουν και ροχαλητό, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι όποιος ροχαλίζει έχει και υπνική άπνοια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ανακάλυψη επιστημόνων για την κατάργηση των εθισμών

Οδηγός συμπτωμάτων για κορωνοϊό, κρυολόγημα και γρίπη

Πόσο αποτελεσματικές είναι οι μάσκες κατά του κορωνοϊού;

Η μάσκα και η τήρηση αποστάσεων δεν πρέπει να μας παρασύρουν σε μία ψευδή αίσθηση ασφάλειας, ιδίως εν όψει του χειμώνα και δη σε χώρους χωρίς επαρκή αερισμό, υπογραμμίζει διεθνής επιστημονική ομάδα από το πεδίο της ρευστοδυναμικής

AstraZeneca: Τρίτη φάση της δοκιμής του εμβολίου για τον κορωνοϊό, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Πάντως, σύμφωνα με το Reuters, οι αρμόδιες Αρχές της Βραζιλίας ανακοίνωσαν πως οι δοκιμές που κάνει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η εταιρεία AstraZeneca θα συνεχιστούν κανονικά.

Θεραπευτική πρόοδος για σπάνια νευροεκφυλιστική διαταραχή

Οι ερευνητές της κλινικής Mayo, μαζί με εθνικούς και παγκόσμιους συνεργάτες, έχουν αναπτύξει μια πιθανή δοκιμή για τη νόσο Machado-Joseph ή τη σπινθηροεγκελαλική αταξία τύπου 3 (SCA3) - μια ασθένεια που δεν έχει καμία θεραπεία