Επιστημονικά Νέα

Χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους: Τι λένε οι ειδικοί για την μάσκα στο γυμναστήριο

Χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους: Τι λένε οι ειδικοί για την μάσκα στο γυμναστήριο

Χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους: Κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο κος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η χρήση μάσκας στα γυμναστήρια. Τι λένε οι ειδικοί;

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς στη χθεσινή του ενημέρωση, αναφέρθηκε και για τη χρήση μάσκας. Συγκεκριμένα είπε “…προβλέπεται χρήση μάσκας στα γυμναστήρια για το προσωπικό και τους αθλούμενους αναλόγως του επιπέδου συναγερμού. Πιο συγκεκριμένα, να διευκρινίσουμε ότι η χρήση μάσκας προβλέπεται για τον χρόνο παραμονής εντός του γυμναστηρίου, δηλαδή η μάσκα είναι υποχρεωτική στους χώρους υποδοχής, αναμονής και τα αποδυτήρια, καθώς και στην ομαδική εκγύμναση, στην περίπτωση των επιπέδων 2 και 3, όταν δεν μπορούν να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των αθλουμένων”.

Οι ειδικοί απαντούν για τη χρήση μάσκας κατά την σωματική άσκηση

Η χρήση μάσκας είναι ασφαλής κατά την άσκηση, αλλά πρέπει να έχουμε κατά νου ορισμένα πράγματα. Αρχικά, οι ειδικοί συνιστούν την άσκηση χαμηλής έως μέτριας έντασης και όχι έντονη άσκηση όσο φοράει κανείς μάσκα. Αυτό συμβαίνει, καθώς κατά τη διάρκεια χρήσης μάσκας, η ροή του αέρα που επιτρέπεται είναι λιγότερη. Κατά συνέπεια μπορεί να επηρεάσει την αναπνοή και να οδηγήσει σε άνοδο της θερμοκρασίας του σώματος.

Ασκήσεις με τη χρήση της μάσκας

Κάποιες από τις ασκήσεις που απαιτούν μέτρια ένταση είναι οι εξής:

 • Περπάτημα
 • Κολύμβηση
 • Ποδηλασία με ταχύτητα σε επίπεδο έδαφος
 • Τένις
 • Ασκήσεις γιόγκα
 • Χορός
 • Γενικές εργασίες στο σπίτι
 • Ομαδικά μαθήματα, όπως αερόμπικ

Διβάστε το άρθρο μας και για τις ασκήσεις που ενδείκνυνται για τους αθματικούς.

Τι μπορεί να συμβεί όταν γυμνάζομαι, εάν φοράω μάσκα

Με τη χρήση μάσκας αναμένεται να αυξηθεί ο καρδιακός ρυθμός. Έτσι, οι περισσότεροι θα νιώσουν κούραση πιο εύκολα και θα έχουν μειωμένη απόδοση κατά τη διάρκεια της άσκησης. Συγκεκριμένα, μπορεί να νιώσετε τα εξής:

 • Ζάλη
 • Υπνηλία
 • Κούραση
 • Πονοκέφαλο
 • Μυϊκή αδυναμία
 • Δυσκολία στην αναπνοή

Σε αυτή την περίπτωση, κάντε ένα διάλειμμα και προσπαθήστε να βρεθείτε σε ανοιχτό χώρο για να αφαιρέσετε την μάσκα και να κάνετε μερικές χαλαρωτικές αναπνοές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Όταν η πρόσληψη ζάχαρης επηρεάζει αρνητικά τον οργανισμό μας

Πως η παχυσαρκία επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία

Οδηγός συμπτωμάτων για κορωνοϊό, κρυολόγημα και γρίπη

Κορωνοϊός κρυολόγημα γρίπη: H ανησυχία για την πορεία της πανδημίας του νέου κορωνοϊου αυξάνεται σε πολλές χώρες δεδομένης της επικείμενης συνύπαρξης του κορωνοϊού με τα περιστατικά κρυολογήματος και γρίπης. Αυτό που αναμένεται να περιπλέξει τα πράγματα φέτος στη χώρα μας αλλά και αλλού, είναι το γεγονός ότι συμπτώματα των δύο τελευταίων ασθενειών παρουσιάζουν ομοιότητες με […]

Πόσο αποτελεσματικές είναι οι μάσκες κατά του κορωνοϊού;

Η μάσκα και η τήρηση αποστάσεων δεν πρέπει να μας παρασύρουν σε μία ψευδή αίσθηση ασφάλειας, ιδίως εν όψει του χειμώνα και δη σε χώρους χωρίς επαρκή αερισμό, υπογραμμίζει διεθνής επιστημονική ομάδα από το πεδίο της ρευστοδυναμικής

AstraZeneca: Τρίτη φάση της δοκιμής του εμβολίου για τον κορωνοϊό, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Πάντως, σύμφωνα με το Reuters, οι αρμόδιες Αρχές της Βραζιλίας ανακοίνωσαν πως οι δοκιμές που κάνει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η εταιρεία AstraZeneca θα συνεχιστούν κανονικά.