Διατροφή

Βιταμίνες Μέταλλα: Η περίσσεια ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών

Βιταμίνες Μέταλλα: Η περίσσεια ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών

Ερευνητές εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα στην πρόσθετη ζάχαρη – δηλαδή τη ζάχαρη που προσθέτει η βιομηχανία σε τρόφιμα και ποτά κατά την επεξεργασία τους

Βιταμίνες Μέταλλα: Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης έχει συσχετιστεί με διάφορες παθήσεις και προβλήματα υγείας, όπως κακή στοματική υγεία, παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιαγγειακές νόσους. Ερευνητές εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα στην πρόσθετη ζάχαρη – δηλαδή τη ζάχαρη που προσθέτει η βιομηχανία σε τρόφιμα και ποτά κατά την επεξεργασία τους, όχι σε σάκχαρα που υπάρχουν φυσικά στα φρούτα, τα λαχανικά ή το γάλα – και την πρόσληψη μικροθρεπτικών ουσιών (βιταμινών και μετάλλων).

Το συνιστώμενο ανώτερο όριο για την πρόσληψη ζάχαρης διαφέρει ανάμεσα στις χώρες, ακόμα και στους διαφορετικούς φορείς. Οι συστάσεις της Σκανδιναβικής διατροφής συστήνουν ότι η πρόσθετη ζάχαρη δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% της συνολικής πρόσληψης ενέργειας· όμως, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχει συμπεράνει ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να καθορίζουν το ανώτερο όριο. Ως αποτέλεσμα, η EFSA επανεξετάζει τις συστάσεις, μελετώντας τα στοιχεία πίσω από αυτές.

Αν και προηγούμενες έρευνες είχαν βρει σημαντικές συσχετίσεις ανάμεσα στην πρόσληψη της πρόσθετης ζάχαρης και την παράλειψη τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, μια επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Lund θέλησε να εξετάσει το ζήτημα σε μεγαλύτερο βάθος. Χώρισαν το δείγμα τους σε δύο ομάδες: στη μία οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν με βάση το διατροφικό μενού που ακολούθησαν για 4 μέρες.

Στην άλλη ομάδα εξετάστηκαν με βάση το μενού 7 ημερών. Οι ερευνητές εστίασαν στη μέση καθημερινή πρόσληψη 9 μικροθρεπτικών συστατικών, απαραίτητων για την υγεία μας: ασβέστιο, φυλλικό οξύ, κάλιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, σελήνιο, ψευδάργυρο, βιταμίνες C και D.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσο υψηλότερη ήταν η πρόσληψη ζάχαρης, τόσο χαμηλότερη ήταν η κατανάλωση τροφών που περιέχουν αυτές τις 9 βιταμίνες και τα μέταλλα. Η σχέση δηλαδή ανάμεσα στα δύο είναι αντιστρόφως ανάλογη και αυτό παρατηρήθηκε και στις δύο ομάδες. Κάτι που σημαίνει ότι η διάρκεια κατανάλωσης δεν έχει καμία σημασία.

Η επιστημονική ομάδα αναφέρει ότι αν και μία έρευνα μόνη της δεν είναι αρκετή για να αλλάξει τις συστάσεις των χωρών, προσθέτει πολύτιμα στοιχεία ώστε μελλοντικά να προσαρμοστούν τα μέτρα πρόσληψης και σύστασης σχετικά με την κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition & Metabolism.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες ποσότητες ζάχαρης αυξάνουν την αρτηριακή πίεση

Ποιες τροφές ανεβάζουν το σάκχαρο

Πως θα μειώσετε με απλούς τρόπους τη ζάχαρη

Βάλτε στην καθημερινότητά σας το μέλι με την κανέλα και δείτε τη διαφορά

Τόσο το μέλι όσο και η κανέλα έχουν ισχυρά αντιφλεγμονώδη οφέλη . Απλά γεμίστε ένα φλιτζάνι με βρασμένο νερό και ανακατέψτε σε αυτό δύο κουταλιές της σούπας μέλι και μια κουταλιά της σούπας κανέλα.

Τι είναι η ωμοφαγική διατροφή και πώς δουλεύει;

Ωμοφαγική διατροφή: Η άνοδος της διατροφής που βασίζεται στην κατανάλωση ωμών τροφίμων, της λεγόμενης ωμοφαγίας, παρατηρείται διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει διαδραματίσει η Laura Wilson, συγγραφέας του βιβλίου «The Alkaline 5 Diet».

Εύκολοι τρόποι για να κάνεις διαλειμματική νηστεία

Διαλειμματική νηστεία: Η διαλειμματική νηστεία, ή αλλιώς intermittent fasting, αποτελεί την τελευταία διατροφική τάση, η οποία αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς ανά τον κόσμο. Έχει υποστηριχθεί ότι βοηθάει στην απώλεια βάρους, βελτιώνει τη μεταβολική υγεία και πιθανολογείται ότι μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής.

Τα πλεονεκτήματα της κέτωσης για την υγεία

Η κετογονική δίαιτα είναι μία δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε λιπαρά, η οποία προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Στην πραγματικότητα πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η δίαιτα μπορεί να βοηθήσει τόσο στην απώλεια βάρους όσο και στη βελτίωση της συνολικής υγείας.

Η βιταμίνη D είναι το μυστικό για καλή υγεία το χειμώνα

Βιταμίνη D: Η βιταμίνη D τυπικά δεν αποτελεί βιταμίνη. Το σώμα μας δεν μπορεί να την παράξει από μόνο του, παρά μόνο μέσα από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, όπως είναι το λίπος των ψαριών, ο κρόκος του αυγού και τα ειδικά εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.