Επιστημονικά Νέα

Τραύλισμα: Κύτταρα του εγκεφάλου σε σχήμα αστεριού θεωρούνται υπεύθυνα για την ομιλία

Τραύλισμα: Κύτταρα του εγκεφάλου σε σχήμα αστεριού θεωρούνται υπεύθυνα για την ομιλία

Τραύλισμα: Τα αστροκύτταρα - κύτταρα σε σχήμα αστεριού στον εγκέφαλο που εμπλέκονται ενεργά στη λειτουργία του εγκεφάλου - μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο τραύλισμα, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Riverside.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η θεραπεία με τη ρισπεριδόνη οδηγεί σε αυξημένη δραστηριότητα του ραβδωτού σώματος σε άτομα που τραυλίζουν», δήλωσε ο Δρ Gerald A. Maguire, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Ψυχιατρικής και Νευροεπιστήμης της Ιατρικής Σχολής UCR, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης. «Ο μηχανισμός της δράσης της ρισπεριδόνης στο τραύλισμα, εν μέρει, φαίνεται να περιλαμβάνει αυξημένο μεταβολισμό – ή δραστηριότητα – των αστροκυττάρων στο ραβδωτό σώμα».

Τα ευρήματα από τη μελέτη, που δημοσιεύθηκαν χθες στο Frontiers in Neuroscience, προέκυψαν από τη συνεργασία μεταξύ του Maguire και του Shahriar SheikhBahaei, ανεξάρτητου ερευνητή στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του Εθνικού Ινστιτούτου Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού.

Το ραβδωτό σώμα είναι βασικό συστατικό των βασικών γαγγλίων, μιας ομάδας πυρήνων που είναι περισσότερο γνωστός για τη διευκόλυνση της εθελοντικής κίνησης. Παρουσία στον πρόσθιο εγκέφαλο, το ραβδωτό σώμα περιέχει νευρωνική δραστηριότητα που σχετίζεται με τη γνώση, την ανταμοιβή και τις συντονισμένες κινήσεις.

Το τραύλισμα, μια διαταραχή ευχέρειας στην παιδική ηλικία που οδηγεί σε διαταραχή της ομιλίας, σχετίζεται με υψηλά επίπεδα της νευροδιαβιβαστικής ντοπαμίνης. Η ρισπεριδόνη δρα μπλοκάροντας τους υποδοχείς στον εγκέφαλο στον οποίο δρα η ντοπαμίνη, αποτρέποντας έτσι την υπερβολική δραστηριότητα της ντοπαμίνης. Η ρισπεριδόνη διατίθεται με ιατρική συνταγή κατόπιν παραγγελίας ιατρού σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο. Υπάρχει για σχεδόν 30 χρόνια, γενικά συνταγογραφείται για σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή.

Οι Maguire και SheikhBahaei έχουν τώρα βρει στοιχεία ότι τα αστροκύτταρα στο ραβδωτό σώμα μπορεί να εμπλέκονται καθοριστικά στο πώς η ρισπεριδόνη είναι ικανή να μειώσει το τραύλισμα.

«Δε γνωρίζουμε τον ακριβή μηχανισμό για τον τρόπο με τον οποίο η ρισπεριδόνη ενεργοποιεί τα αστροκύτταρα στο ραβδωτό σώμα», δήλωσε ο συγγραφέας SheikhBahaei, ειδικός στα αστροκύτταρα και ένα άτομο που τραυλίζει. «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ενεργοποιεί τα αστροκύτταρα. Τα αστροκύτταρα στη συνέχεια απελευθερώνουν ένα μόριο σηματοδότησης που επηρεάζει τους νευρώνες στο ραβδωτό μπλοκάρισμα των υποδοχέων της ντοπαμίνης. Στη μελλοντική μας εργασία, θα θέλαμε να βρούμε αυτό το μόριο σηματοδότησης και να κατανοήσουμε καλύτερα τον ακριβή ρόλο που διαδραματίζουν τα αστροκύτταρα στο τραύλισμα, το οποίο, με τη σειρά του, θα μπορούσε να μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε φάρμακα που στοχεύουν στα αστροκύτταρα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Το τραύλισμα συνδέεται με μειωμένη ροή αίματος σε περιοχή του εγκεφάλου

Πώς ο εγκέφαλος μας βοηθά να θυμόμαστε τι έχουμε δει

Νέα ανακάλυψη για τη σύνδεση πρωτεΐνης με τη νόσο Αλτσχάιμερ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα εκπαιδευμένα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν κορωνoϊό σε δείγματα ούρων

Σε μελλοντικές μελέτες, οι ερευνητές θα πρέπει να εκπαιδεύουν σκύλους σε διαφορετικά δείγματα και να μην δοκιμάζουν επανειλημμένα τα σκυλιά σε δείγματα από τα ίδια άτομα, σύμφωνα με τη δήλωση.

Οι άνω των 50 που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες κινδυνεύουν περισσότερο από άνια

Άνια: Άτομα που κοιμούνται τακτικά για έξι ώρες ή λιγότερο κάθε βράδυ στη μέση ηλικία είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με εκείνους που συνήθως καταφέρνουν να κοιμηθούν επτά ώρες, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη μελέτη για την ασθένεια.

Ωκεάνια ζώα της Εδιακρανικής εποχής είναι οι αρχαίοι μας πρόγονοι

Θάλασσα Ζωή: Πάνω από μισό δισεκατομμύριο χρόνια πριν, ακέφαλα θαλάσσια πλάσματα που έμοιαζαν με φύλλα κατοικούσαν τις αρχέγονες θάλασσες. Παρόλο που αυτά τα αρχέγονα ζώα δεν έμοιαζαν με εμάς, μερικά από τα πιο σημαντικά γονίδια μας μπορεί να είναι "λείψανα" ηλικίας 555 εκατομμυρίων ετών αυτών τα χαμένων πλασμάτων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Το εμβόλιο οπιοειδών θα μπορούσε να είναι «αλλαγή του παιχνιδιού για εθισμό», λέει ερευνητής

Το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης περιλαμβάνει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονται για την πρόληψη και τη θεραπεία της κατάχρησης ναρκωτικών και 30 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα για τοπικές υπηρεσίες προς όφελος των τοξικομανών.

Δοκιμές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για την αξιολόγηση των ανοσολογικών αντιδράσεων από την επαναμόλυνση με τον ιό του κορωνοϊού

"Η διατήρηση του ρυθμού της επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης, μέσω κρίσιμων μελετών όπως αυτή, παραμένει ο μόνος τρόπος που θα μπορέσουμε πραγματικά να ξεπεράσουμε αυτήν την πανδημία και να την ελέγξουμε".

Το αντιιικό φάρμακο κορωνοϊού δείχνει υπόσχεση σε χάμστερ, και μπαίνει σε δοκιμές σε ανθρώπους

"Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η θεραπεία με MK-4482 θα μπορούσε ενδεχομένως να μετριάσει τις εκθέσεις υψηλού κινδύνου στον SARS-CoV-2 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της καθιερωμένης λοίμωξης SARS-CoV-2 μόνη της ή πιθανώς σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες", λέει η συνοδευτική έκδοση από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας NIH.

Ο κορωνοϊός δεν περνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό αλλά σκοτώνει τους νευρώνες με έμμεσο τρόπο

Κορωνοϊός Εγκέφαλος: Η μεγαλύτερη παθολογοανατομική μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε νεκρούς της πανδημίας δείχνει ότι ο κορωνοϊός δεν εισέρχεται στον εγκέφαλο, παρόλα αυτά όμως προκαλεί σοβαρές βλάβες που ίσως εξηγούν τα νευρολογικά συμπτώματα πολλών ασθενών.

Τα άτομα σε αυτήν την ομάδα αίματος έχουν τον μικρότερο κίνδυνο θρόμβωσης

Πρόσφατη μελέτη αναφέρει πως υπάρχει ένας ενδιαφέρων σύνδεσμος που μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση της σχέσης μεταξύ των τύπων αίματος και των θρομβώσεων: Τα άτομα με ομάδα αίματος 0 έχουν χαμηλότερο παράγοντα von Willebrand (VWF), μια πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για τον σχηματισμό θρόμβων αίματος. Ωστόσο, αυτή είναι μόνο μια από τις πιθανές εξηγήσεις.