Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Το DNA του ανθρώπου είναι κοντά στου γορίλα

Το DNA του ανθρώπου είναι κοντά στου γορίλα

 

Το 15% του ανθρώπινου DNA είναι κοντά στους γορίλες και όχι τόσο στους χιμπατζήδες η οποιοι όμως παραμένουν οι πιο στενοί συγγενείς του ανθρώπου, διαπίστωσαν ευρωπαίοι επιστήμονες ,ανάμεσα τους και ένας ο Έλληνας καθηγητής κ. Μανώλης Δερμιτζάκης – της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρίτσαρντ Ντέρμπιν του Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger του Κέμπριτζ, κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν το DNA, αφού διάβασαν το γονιδίωμα ενός θηλυκού γορίλα των πεδιάδων με το όνομα «Καμίλα», που ζει σε ζωολογικό κήπο της Καλιφόρνιας.

Οι αρχικές εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν ότι οι χιμπατζήδες είναι πιο κοντά στους ανθρώπους, καθώς έχουμε κοινό περίπου το 99% του DNA. Ακολουθούν οι γορίλες με 98% κοινό DNA, ποσοστό μεγαλύτερο από ό,τι πίστευαν ως τώρα οι επιστήμονες, και έπονται οι ουρακοτάγκοι με 97%.

Η γενετική συγκριτική ανάλυση δείχνει πως εξελικτικά οι άνθρωποι διαχωρίστηκαν από τους ουρακοτάγκους πριν από 14 εκατ. χρόνια, από τους γορίλες πριν από 10 εκατ. χρόνια και από τους χιμπατζήδες πριν από 6 εκατ. χρόνια.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, αν και οι άνθρωποι είναι περισσότερο συγγενείς με τους χιμπατζήδες, πολλά ανθρώπινα γονίδια μοιάζουν πιο πολύ με αυτά των γοριλών. Τέτοια γονίδια είναι εκείνα που επιτρέπουν, τόσο στους ανθρώπους όσο και στους γορίλες, να έχουν καλύτερη ακοή και μεγαλύτερη διανοητική ανάπτυξη από τους άλλους μεγάλους πιθήκους.


Ο Ντέρμπιν εξέφρασε την ελπίδα ότι «στα επόμενα 20 ως 30 χρόνια θα έχουμε πια μια βαθύτερη κατανόηση για το τι συνέβη γενετικά στην εξελικτική ιστορία μας και πώς εκείνα τα γονίδια επηρεάζουν πια τον εγκέφαλο και τις άλλες ιδιότητες που μας κάνουν σύγχρονους ανθρώπους». Η μεγάλη πρόκληση είναι κάποια στιγμή να εντοπισθούν οι γενετικές μεταλλάξεις, οι οποίες οδήγησαν σταδιακά στην ανάπτυξη της γλώσσας, της αφηρημένης σκέψης και γενικά του ανθρώπινου πολιτισμού.

Ο μόνος μεγάλος πίθηκος, που το DNA του δεν έχει ακόμα διαβαστεί, είναι ο μπονόμπο, στενός συγγενής του χιμπατζή, με την έρευνα να βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ανακαλύφθηκαν κύτταρα που ελέγχουν την πείνα στον εγκέφαλο

Αυτοάνοσα νοσήματα και βιολογικοί παράγοντες 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φυτοστερόλες: ρυθμίζουν την ινσουλίνη και μειώνουν τις φλεγμονές σύμφωνα με μελέτη

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι φυτοστερόλες μπορούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα ινσουλίνης και να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, γεγονός σημαντικό για την πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

Υποσχόμενη έρευνα για τον καρκίνο του μαστού για τη βιταμίνη D

Στη μελέτη, ασθενείς με καρκίνο του μαστού που λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης D σε συνδυασμό με την τυπική χημειοθεραπεία εμφάνισαν διπλάσια ποσοστά ύφεσης σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν μόνο χημειοθεραπεία

Βακτήρια λειτουργούν ως εντομοκτόνα

Σε αντίθεση με τα χημικά εντομοκτόνα, που μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία, τα βακτήρια αυτά είναι βιολογικά προϊόντα που διασπώνται εύκολα και δεν συσσωρεύονται στο περιβάλλον.

Τι είναι το ανθεκτικό άμυλο;

Ανθεκτικό άμυλο: Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για όσους επιδιώκουν να ελέγχουν τις θερμίδες και να βελτιώνουν την υγεία του εντέρου τους. Μειώνει την απορρόφηση θερμίδων και ενισχύει τον μεταβολισμό.

Πώς το σκόρδο ενισχύει την υγεία των οστών;

Σκόρδο: Προσθέστε το σκόρδο στη διατροφή σας και ενισχύστε τα οστά σας με φυσικό και νόστιμο τρόπο. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, η θετική του επίδραση στα οιστρογόνα και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του το καθιστούν ιδανική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και υψηλότερος κίνδυνος χρόνιων παθήσεων

Τα ζαχαρούχα ποτά παραμένουν η κύρια διαιτητική πηγή προστιθέμενων σακχάρων σε πολλούς πληθυσμούς, συμβάλλοντας στην αύξηση βάρους, στις καρδιαγγειακές παθήσεις και στον κίνδυνο διαβήτη.

Αμοιβάδα που κατατρώγει τον εγκέφαλο

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και η αυξημένη χρήση θερμών πηγών και πισίνων ανεβάζουν τη θερμοκρασία του νερού και ευνοούν την ανάπτυξη της Naegleria fowleri. Επιπλέον, η αδυναμία ή η ελλιπής συντήρηση και χημική επεξεργασία του νερού σε πισίνες και άλλους χώρους αναψυχής αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Close Icon