Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Το ανοσοποιητικό και τα κύτταρα που αμύνονται στον κοροναϊό

Το ανοσοποιητικό και τα κύτταρα που αμύνονται στον κοροναϊό

Μερικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος σε ορισμένους ανθρώπους είναι ικανά να αναγνωρίσουν τον νέο κοροναϊό SARS-CoV-2, επειδή παλαιότερα οι συγκεκριμένοι ασθενείς είχαν εκτεθεί σε άλλους πιο αθώους κοροναϊούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα. Αυτό φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει τους εν λόγω ανθρώπους να εμφανίσουν μεγαλύτερη αντίσταση στον νέο ιό, να έχουν λιγότερα συμπτώματα και να αναρρώσουν πιο γρήγορα.

Τα Τ-λεμφοκύτταρα μνήμης

Προηγούμενες έρευνες είχαν βρει ότι κάποιοι άνθρωποι, αν και ποτέ δεν είχαν εκτεθεί στον SARS-CoV-2, παρόλα αυτά είχαν στον οργανισμό τους Τ-λεμφοκύτταρα μνήμης, που μπορούν να αναγνωρίσουν τον νέο κοροναϊό.

Μία νέα επιστημονική μελέτη από ερευνητές του Ινστιτούτου Ανοσολογίας La Jolla της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον καθηγητή Αλεσάντρο Σέτε, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science», εκτιμά πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είχαν κάποτε εκτεθεί σε έναν από τους τέσσερις άλλους κοροναϊούς του απλού κρυολογήματος.

Η μελέτη, που ανέλυσε δείγματα αίματος της περιόδου 2015-18, δηλαδή πριν την εμφάνιση τoυ SARS-CoV-2 το 2019, ενισχύει την άποψη ορισμένων επιστημόνων, σύμφωνα με το «Nature», ότι η διαφορετική σοβαρότητα της νόσου Covid-19 από άνθρωπο σε άνθρωπο εξηγείται εν μέρει και από το κατά πόσο κάποιος έχει αναπτύξει ήδη μία ανοσία σε άλλους κοροναϊούς. Όμως, χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο.

Οι επιστήμονες έχουν βρει σε αρκετές χώρες (ΗΠΑ, Γερμανία, Ολλανδία, Βρετανία, Σιγκαπούρη) ανθρώπους με Τ-λεμφοκύτταρα ικανά να αναγνωρίσουν τον νέο ιό στο εργαστήριο.

Ποσοστό 20% έως 50%


Σύμφωνα με μία εκτίμηση, όπως αναφέρουν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ένα όχι αμελητέο ποσοστό από 20% έως 50% του πληθυσμού μπορεί να έχει στο σώμα του εκ των προτέρων κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που αναγνωρίζουν τον νέο ιό, αν και ποτέ δεν τον έχουν ξανασυναντήσει στο παρελθόν.

Αυτά τα κύτταρα Τ με τη μακριά μνήμη (τα οποία είναι διαφορετικά από τα εξουδετερωτικά αντισώματα) βρίσκονταν στο αίμα ορισμένων ανθρώπων, ήδη, πολύ πριν ξεσπάσει η πανδημία και στη συνέχεια επιστρατεύθηκαν στη μάχη κατά του νέου κοροναϊού, κάνοντας πιθανώς την εκδήλωση της νόσου πιο ήπια σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ανακαλύφθηκαν κύτταρα που ελέγχουν την πείνα στον εγκέφαλο

Αυτοάνοσα νοσήματα και βιολογικοί παράγοντες 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φυτοστερόλες: ρυθμίζουν την ινσουλίνη και μειώνουν τις φλεγμονές σύμφωνα με μελέτη

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι φυτοστερόλες μπορούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα ινσουλίνης και να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, γεγονός σημαντικό για την πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

Υποσχόμενη έρευνα για τον καρκίνο του μαστού για τη βιταμίνη D

Στη μελέτη, ασθενείς με καρκίνο του μαστού που λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης D σε συνδυασμό με την τυπική χημειοθεραπεία εμφάνισαν διπλάσια ποσοστά ύφεσης σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν μόνο χημειοθεραπεία

Βακτήρια λειτουργούν ως εντομοκτόνα

Σε αντίθεση με τα χημικά εντομοκτόνα, που μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία, τα βακτήρια αυτά είναι βιολογικά προϊόντα που διασπώνται εύκολα και δεν συσσωρεύονται στο περιβάλλον.

Τι είναι το ανθεκτικό άμυλο;

Ανθεκτικό άμυλο: Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για όσους επιδιώκουν να ελέγχουν τις θερμίδες και να βελτιώνουν την υγεία του εντέρου τους. Μειώνει την απορρόφηση θερμίδων και ενισχύει τον μεταβολισμό.

Πώς το σκόρδο ενισχύει την υγεία των οστών;

Σκόρδο: Προσθέστε το σκόρδο στη διατροφή σας και ενισχύστε τα οστά σας με φυσικό και νόστιμο τρόπο. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, η θετική του επίδραση στα οιστρογόνα και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του το καθιστούν ιδανική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και υψηλότερος κίνδυνος χρόνιων παθήσεων

Τα ζαχαρούχα ποτά παραμένουν η κύρια διαιτητική πηγή προστιθέμενων σακχάρων σε πολλούς πληθυσμούς, συμβάλλοντας στην αύξηση βάρους, στις καρδιαγγειακές παθήσεις και στον κίνδυνο διαβήτη.

Αμοιβάδα που κατατρώγει τον εγκέφαλο

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και η αυξημένη χρήση θερμών πηγών και πισίνων ανεβάζουν τη θερμοκρασία του νερού και ευνοούν την ανάπτυξη της Naegleria fowleri. Επιπλέον, η αδυναμία ή η ελλιπής συντήρηση και χημική επεξεργασία του νερού σε πισίνες και άλλους χώρους αναψυχής αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Close Icon