Επιστημονικά Νέα

Θεραπεία για το θανατηφόρο βακτήριο Acinetobacter baumannii

Θεραπεία για το θανατηφόρο βακτήριο Acinetobacter baumannii

Ένα νέο συστατικό που απελευθερώνει μονοξείδιο του αζώτου όταν εκτεθεί στο φως μπορεί να αποτελέσει θεραπεία για άτομα που έχουν μολυνθεί από το θανατηφόρο πολυανθεκτικό βακτήριο Acinetobacter baumannii.

Το A.baumannii ανθεκτικό στα περισσότερα αντιβιοτικά εισβάλλει στο σώμα μέσω ανοικτών πληγών και γενικά επιτίθεται σε άτομα με ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα. Στα συμπτώματα της λοίμωξης περιλαμβάνονται: πυρετός, οίδημα ή επώδυνες περιοχές στο δέρμα, ή πληγές, δύσπνοια, κεφαλαλγία και δερματικές εκδορές. Το βακτήριο καταγράφεται με αυξητική τάση ειδικά σε στρατιώτες που έχουν τραυματιστεί.

Ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Χημείας Πραντιπ Μασαρακ από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο της Σάντα Κρουζ και τον τελειόφοιτο Μπράντον Χέιλμαν, ανέπτυξε ένα συστατικό που, σε εργαστηριακά πειράματα, εξάλειψε ένα πολύ ανθεκτικό στέλεχος του A.baumannii. Το συστατικό απαρτίζεται από φωτο-ενεργό νιτροσυλο-μαγγάνιο (που απελευθερώνει μονοξείδιο του αζώτου όταν εκτεθεί στο φως) που εμπεριέχεται είτε σ’ ένα πουδρώδες πυριτικό υλικό είτε σε αργυροπυριτικό υλικό. Η πούδρα σχεδιάστηκε ώστε να είναι σε ψεκαζόμενη μορφή και να εφαρμόζεται απευθείας στην πληγή, απελευθερώνοντας έτσι το μονοξείδιο του αζώτου και εξοντώνοντας το βακτήριο με την έκθεση στο φως.

Ο Δρ Μασαρακ εξηγεί ότι η μέθοδος αυτή είναι καινοτόμος διότι το υποπροϊόν της αντίδρασης του μονοξειδίου του αζώτου δεν μπαίνει στην πληγή (κατακρατείται στην πούδρα, επιτρέποντας μόνο στο μονοξείδιο του αζώτου να μπει στον οργανισμό), εμποδίζοντας τις τυχόν παρενέργειες.

«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για μεγάλη καινοτομία. Αν και η αντιβιοτική αντίδραση του μονοξειδίου του αζώτου στους παθογόνους οργανισμούς είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια, μέχρι σήμερα δεν είχε καταστεί εφικτή η διοχέτευση του τοξικού αερίου σε πληγές», υπογραμμίζει ο ερευνητής.

Εργαστηριακές δοκιμές

Το συστατικό που αναπτύχθηκε με χρηματοδότηση του Εθνικού Ιδρύματος Επιστήμης, δοκιμάστηκε στο A.baumannii που ερευνητές καλλιέργησαν σε εργαστηριακές ταινίες, επιτρέποντας στο βακτήριο να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει αποικίες όπως και στην περίπτωση των δερματικών και των λοιμώξεων των μαλακών ιστών του σώματος. Το στέλεχος του βακτηρίου που χρησιμοποιήθηκε για το πείραμα, απομονώθηκε από στρατιώτη που είχε τραυματιστεί στο Αφγανιστάν και είχε διαπιστωθεί ότι ήταν ανθεκτικό σε εννέα από τα 11 αντιβιοτικά που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο της θεραπείας.

Στην συνέχεια, οι επιστήμονες πρόσθεσαν την πούδρα (με ή χωρίς το ενεργό συστατικό) στα εργαστηριακά δισκία και τα εξέθεσαν σε 100 mw ανά τετραγωνικό εκατοστό φωτός (περίπου η ποσότητα φωτός μιας ηλιόλουστης μέρας) και εντός 24 ωρών το βακτήριο είχε πλήρως εκκαθαριστεί, όταν ήρθε σε επαφή με το ενεργό συστατικό. Όταν οι ερευνητές προσπάθησαν να αναπτύξουν την ίδια βακτηριακή καλλιέργεια που είχε εκτεθεί στο συστατικό, δεν τα κατάφεραν, αποδεικνύοντας έτσι ότι το A.baumannii είχε εξαλειφθεί τελείως.

Μάλιστα είναι ιδιαιτέρως φιλικό και στην χρήση του το νέο συστατικό καθώς η πούδρα μπορεί να συσκευαστεί εύκολα και η μικρή απαιτούμενη ποσότητα για την επίτευξη της ίασης (ένα λεπτό φίλτρο πάνω στην πληγή), δημιουργεί ελπίδες μαζικής θεραπείας για εκατοντάδες ασθενείς. Η πούδρα μπορεί επίσης να μεταφερθεί εύκολα και να αποθηκευθεί σε διάφορες κλιματολογικές συνθήκες αρκεί να μη εκτίθεται στο φως.

Αυτή η μορφή μονοξειδίου του αζώτου μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες ιατρικές παθήσεις, όπως ο σταφυλόκοκκος.

Επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι να δοκιμάσουν σε ζωικά μοντέλα την θεραπεία κατά του A.baumannii.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.

Ουσιαστικός ο ρόλος του λίπους στην ανάπτυξη καρκινικού όγκου

Καρκίνος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και του MIT αποκαλύπτουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα συχνά αναγκάζονται να εισαγάγουν λίπος για να αναπτυχθούν. Το εύρημά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του όγκου.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπομελάγχρωσης;

Υπομελάγχρωση: . Η υπομελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φυλών, αλλά μπορεί να είναι πιο αισθητή σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα λόγω της αντίθεσης μεταξύ του φυσικού χρώματος του δέρματος και των λευκών κηλίδων.

Εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει το Πάρκινσον

Νόσος του Πάρκινσον: Μια ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιέλου ανέπτυξε μια μέθοδο που εντοπίζει αξιόπιστα τις πρωτεϊνικές αλλαγές στο αίμα που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Πάρκινσον.

Ένα τεστ αίματος προβλέπει τον κίνδυνο καρκίνου στο ήπαρ

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος: Υπολογίζεται ότι το ένα τέταρτο των ενηλίκων στις ΗΠΑ πάσχει από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD), μια περίσσεια λίπους στα ηπατικά κύτταρα που μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή και ηπατική βλάβη, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος. Eρευνητές από το UT Southwestern έχουν αναπτύξει μια απλή εξέταση αίματος για να προβλέψουν ποιοι ασθενείς με NAFLD είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος.

Νέο εύρημα βελτιώνει τα αποτελέσματα της ανοσοθεραπείας

Καρκίνος ανοσοθεραπεία: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Καρκίνου Olivia Newton-John βρήκαν έναν νέο τρόπο για να βελτιώσουν τη θεραπεία όγκων που προηγουμένως δεν ανταποκρίνονταν σε ανοσοθεραπείες.