Επιστημονικά Νέα

Συσκευή «κόκκινο κουμπί» πρώτης βοήθειας για ηλικιωμένους

Συσκευή «κόκκινο κουμπί» πρώτης βοήθειας για ηλικιωμένους

 

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Θεσσαλονίκης (ΔΗΚΕΘΕ) εξετάζει, σε συνεργασία με φορείς της πόλης, τη δυνατότητα χορήγησης από τον προσεχή Σεπτέμβριο της συσκευής «κόκκινο κουμπί» που θα επιτρέπει την πρόσβαση ηλικιωμένων σε ένα σύστημα τηλεειδοποίησης.

Με τη συσκευή αυτή, όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΔΗΚΕΘΕ, Δήμητρα Αγκαθίδου, θα μπορεί ο ηλικιωμένος να ειδοποιεί συγγενικό πρόσωπο, εθελοντή γείτονα, ασθενοφόρο, την αστυνομία ή την πυροσβεστική και να λαμβάνει άμεσα την αναγκαία βοήθεια.Με αφορμή την αυριανή Ημέρα Ενάντια στην Κακομεταχείριση Ηλικιωμένων, η κ. Αγκαθίδου ανέφερε ότι στις μέρες μας παίρνει διαστάσεις το φαινόμενο της κακοποίησης ηλικιωμένων από άτομα που θέλουν να τους ληστέψουν. Παρότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία αποδίδει το φαινόμενο αυτό στην οικονομική κρίση.

«Σύμφωνα με μελέτες σήμερα η κακοποίηση των ηλικιωμένων βρίσκεται στο επίπεδο που βρισκόταν πριν 10 χρόνια η κακοποίηση παιδιών. Παρατηρούμε ότι όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι κακοποιούνται, δέχονται επιθέσεις και εξαπατώνται αλλά από φόβο και ντροπή διστάζουν να το ομολογήσουν. Βλέπουμε ανθρώπους να δέχονται άσχημη συμπεριφορά και να μη μπορούν να εκδηλώσουν τα συναισθήματά τους» συνεχίζει η κ. Αγκαθίδου.

Με αφορμή την Ημέρα Ενάντια στην Κακομεταχείριση Ηλικιωμένων αύριο στις 11 το πρωί ομάδα εθελοντών θα διανείμει ενημερωτικό υλικό στην Πλατεία Αριστοτέλους, ενώ τα ΚΑΠΗ του δήμου Θεσσαλονίκης και η ΔΗΚΕΘΕ διοργανώνουν εκδήλωση στον υπαίθριο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Τούμπας (Κλεάνθους 27 με Γρηγορίου Λαμπράκη) στις 8 μ.μ.Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνουν ομιλίες και συζητήσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στο θέμα της κακομεταχείρισης των ηλικιωμένων. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν οι χορωδίες και οι ομάδες ελληνικών παραδοσιακών χωρών του ΚΑΠΗ και θα ακολουθήσει μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με ζωντανή μουσική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Καραντίνα: Νέα μελέτη μειώνει τις ημέρες απομόνωσης για τους ασθενείς με Covid

"Καμπανάκι" Φαούτσι για απότομη αύξηση των κρουσμάτων λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών

Οι πηγές μετάδοσης του κορωνοϊού και οι τρόποι προστασίας

Ο κατάλληλος αερισμός των κλειστών χώρων και η κοινωνική αποστασιοποίηση παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του SARS-CoV-2. σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία επιστημονικών μελετών σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης του ιού

Διάσημος επιδημιολόγος του Columbia: "Δύσκολη η επιστροφή μας στην κανονικότητα"

O Ιαν Λίπκιν είναι επιδημιολόγος, διευθυντής του Κέντρου Λοιμώξεων και Ανοσίας του Columbia. Από τον περασμένο Ιανουάριο συνεργάζεται με τις κινεζικές αρχές με σκοπό την ανάπτυξη καλύτερων τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού.

Δυσάρεστα συμπτώματα στη στοματική κοιλότητα σε ασθενείς covid-19

Ένα συναφές ενδεχόμενο είναι ότι η πιθανή υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος («καταιγίδα κυτταροκινών»), που συμβαίνει σε μερικούς ασθενείς με κορωνοϊό, μπορεί να εκδηλωθεί και στο στόμα.

Σκύλοι στην ανιχνευση της λοίμωξης covid-19

Η μοναδική έως τώρα δημοσιευμένη μικρή πιλοτική μελέτη πάνω στο θέμα (από την ομάδα του Φολκ στη Γερμανία), η οποία έγινε με τη συμμετοχή οκτώ σκύλων και μόνο 14 ανθρώπων -επτά ασθενών και επτά υγιών- έδειξε ότι τα ζώα μπόρεσαν να ανιχνεύσουν το 83% των θετικών στον ιό ανθρώπων και το 96% των αρνητικών.

Οι 2 αιτίες που εχουν "γονατίσει" το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη

Το άριστο της επιβίωσης του ιού είναι η θερμοκρασία περίπου 9 – 10 βαθμούς Κελσίου και σήμερα στη Θεσσαλονίκη έχουμε περίπου 10 βαθμούς το μέγιστο, άρα έχουμε άριστη θερμοκρασία μετάδοσης του ιού

Νέα ανοσοθεραπεία δίνει υπόσχεση κατά του σπάνιου παιδικού καρκίνου

Μια νέα θεραπεία CAR Τ-κυττάρων που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο UCL και σχεδιάστηκε για να στοχεύει καρκινικούς όγκους, έδειξε πολλά υποσχόμενα πρώτα αποτελέσματα σε παιδιά με νευροβλάστωμα, μια σπάνια μορφή καρκίνου της παιδικής ηλικίας.