Επιστημονικά Νέα

Σαρκοπενική παχυσαρκία: Ο ολέθριος συνδυασμός υψηλού σωματικού λίπους & χαμηλής μυϊκής μάζας

Σαρκοπενική παχυσαρκία: Ο ολέθριος συνδυασμός υψηλού σωματικού λίπους & χαμηλής μυϊκής μάζας

Σαρκοπενική παχυσαρκία: Ποιες οι επιπτώσεις του αυξημένου ΔΜΣ σε συνδυασμό με την ελλιπή μυϊκή μάζα;

Η σαρκοπενική παχυσαρκία είναι ένας συνδυασμός υψηλού σωματικού λίπους και χαμηλής μυϊκής μάζας. Η χαμηλή μυϊκή μάζα συνήθως οφείλεται σε απώλεια μυών που σχετίζεται με την ηλικία. Η θεραπεία περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή. Η σαρκοπενία, η οποία είναι η απώλεια μυών και η αυξανόμενη αδυναμία, συνήθως επηρεάζει ηλικιωμένους, καθώς και αυτούς με ιατρικές παθήσεις που επηρεάζουν τη δύναμη.

Τα άτομα με σαρκοπενική παχυσαρκία έχουν συνήθως συνυπάρχουσες ιατρικές παθήσεις. Υπάρχουν επίσης ορισμένες ενδείξεις ότι η σαρκοπενική παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Οι παρεμβάσεις διατροφής και άσκησης μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πάθησης. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη σαρκοπενική παχυσαρκία, συμπεριλαμβανομένων των αιτιών, των θεραπειών και των προοπτικών.

Τι είναι η σαρκοπενική παχυσαρκία;

Η σαρκοπενική παχυσαρκία είναι ο συνδυασμός υψηλού σωματικού λίπους και σημαντικής μυϊκής απώλειας. Μια μελέτη του 2020 για την σαρκοπενική παχυσαρκία ορίζει την παχυσαρκία ως την παρουσία οποιουδήποτε από τα ακόλουθα:

 • δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) μεγαλύτερο ή ίσο με 30
 • ποσοστό σωματικού λίπους μεγαλύτερο από 30%
 • περιφέρεια μέσης μεγαλύτερη από 88 εκατοστά (cm) για τα θηλυκά και 102 cm ή 40,1 in για τα αρσενικά

 

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέτρα παχυσαρκίας μερικές φορές μπορεί να έχουν περιορισμούς. Για παράδειγμα, ο ΔΜΣ δεν μπορεί να πει σε έναν γιατρό ποια είναι η συνολική δύναμη ή το επίπεδο υγείας ενός ατόμου. Δεν υπάρχει επίσης σαφής συναίνεση για τον ορισμό της σαρκοπενικής παχυσαρκίας μεταξύ των ερευνητών. Στις μελέτες, οι ορισμοί μπορεί να ποικίλλουν. Η παχυσαρκία σε συνδυασμό με μια σημαντικά χαμηλότερη από τη μέση βαθμολογία σε ένα τεστ δύναμης μπορεί να υποδεικνύει ότι ένα άτομο έχει σαρκοπενική παχυσαρκία.

Τι προκαλεί την σαρκοπενική παχυσαρκία;

Καμία μοναδική αιτία δεν εξηγεί όλες τις περιπτώσεις σαρκοπενικής παχυσαρκίας. Ωστόσο, η σαρκοπενία είναι συνήθως σχετιζόμενη με την ηλικία. Σε μια μελέτη του 2020 με 521 άνδρες και γυναίκες σε ηλικία 75 ετών και 288 άνδρες σε ηλικία 85 ετών, το 4% των γυναικών και το 11% των ανδρών στη νεότερη κοόρτη είχαν σαρκοπενική παχυσαρκία. Στην ηλικιωμένη ομάδα, το 10% των ανδρών είχε σαρκοπενική παχυσαρκία, υποδηλώνοντας σημαντικό ρόλο για την προχωρημένη ηλικία.

Επιπλέον, πολλοί από τους ίδιους παράγοντες κινδύνου για την παχυσαρκία είναι επίσης παράγοντες κινδύνου για σαρκοπενία, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί συχνά συνυπάρχει με την παχυσαρκία. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

 • φλεγμονή
 • αντίσταση στην ινσουλίνη
 • οξειδωτικό στρες
 • καθιστική ζωή

Επιδράσεις στην υγεία

Η επίδραση που έχει η σαρκοπενική παχυσαρκία σε ένα άτομο θα εξαρτηθεί από τις περιστάσεις και τη σοβαρότητα της πάθησης. Οι γιατροί χρησιμοποιούν ένα σύστημα δύο σταδίων για τη διάγνωση της σοβαρότητας της σαρκοπενικής παχυσαρκίας. Στο στάδιο 1, ένα άτομο έχει αλλοιωμένη σύσταση σώματος αλλά δεν έχει επιπλοκές ως αποτέλεσμα. Στο στάδιο 2, ένα άτομο έχει μία ή περισσότερες σχετικές επιπλοκές, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • μεταβολικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης
 • καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως η υψηλή χοληστερόλη
 • αναπνευστικές παθήσεις

 

Ακόμα κι αν ένα άτομο δεν έχει καμία από αυτές τις επιπλοκές, η σαρκοπενία από μόνη της μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής. Η σαρκοπενία έχει συνδέσμους με:

 • υψηλότερη συχνότητα πτώσεων
 • μεγαλύτερη πιθανότητα καταγμάτων των οστών
 • μυϊκός πόνος και αδυναμία
 • πόνος στις αρθρώσεις
 • απώλεια της ανεξαρτησίας
 • υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών μετά από χειρουργικές επεμβάσεις

 

Είναι αναστρέψιμη η σαρκοπενική παχυσαρκία;

Η θεραπεία για τη σαρκοπενική παχυσαρκία μπορεί να επιβραδύνει την απώλεια μυών και να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών στην υγεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να αναστρέψει τη σαρκοπενική παχυσαρκία, σύμφωνα με παλαιότερη δημοσίευση του 2013.

Διάγνωση σαρκοπενικής παχυσαρκίας

Οι γιατροί λαμβάνουν υπόψη δύο παράγοντες κατά τη διάγνωση της σαρκοπενικής παχυσαρκίας: το σωματικό λίπος και τη μυϊκή δύναμη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γιατροί διαγιγνώσκουν την παχυσαρκία με βάση τον ΔΜΣ. Ωστόσο, ο ΔΜΣ δεν είναι τέλειο εργαλείο, επομένως οι γιατροί μπορούν επίσης να αξιολογήσουν το ποσοστό σωματικού λίπους ή να μετρήσουν την περίμετρο της μέσης. Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν πολλές διαφορετικές εξετάσεις για να μετρήσουν τη μυϊκή δύναμη. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • δοκιμές δύναμης χεριών
 • τεστ για το πόσες φορές ένα άτομο μπορεί να σηκωθεί και να κατέβει από την καρέκλα του χωρίς βοήθεια
 • μέτρα ισορροπίας
 • δοκιμές ταχύτητας περπατήματος

Όταν χρησιμοποιείται το σύστημα σταδιοποίησης για τον προσδιορισμό της σοβαρότητας της κατάστασης ενός ατόμου, ένας γιατρός μπορεί επίσης να εξετάσει για συνυπάρχουσες παθήσεις για να καθορίσει εάν ένα άτομο βρίσκεται στο στάδιο 1 ή 2.

Θεραπεία και διαχείριση

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή είναι απαραίτητες για τη θεραπεία της σαρκοπενίας. Οι γιατροί μπορεί να συστήσουν μία ή περισσότερες αξιόπιστες πηγές από τα ακόλουθα:

 • μια δίαιτα ελεγχόμενη σε θερμίδες
 • άσκηση αερόβια
 • προπόνηση δύναμης
 • περισσότερη πρωτεΐνη ή χρησιμοποιώντας συμπληρώματα πρωτεΐνης
 • λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου και βιταμίνης D

 

Οι δίαιτες για την παχυσαρκία περιλαμβάνουν συνήθως την κατανάλωση λιγότερων θερμίδων για σταδιακή, βιώσιμη απώλεια βάρους. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τρώτε λιγότερους υδατάνθρακες ή λιγότερο λίπος. Καθώς η απώλεια βάρους προκαλεί επίσης απώλεια μυών, είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να συνεργαστούν με έναν διαιτολόγο και έναν γιατρό για να αναπτύξουν ένα σχέδιο φυσικής κατάστασης που θα το αντισταθμίσει. Μπορούν να προτείνουν την καλύτερη προσέγγιση για την ατομική κατάσταση ενός ατόμου.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ασθένειες και τρόπος ζωής οδηγούν σε σεξουαλική δυσλειτουργία

Η ικανότητα των αντισωμάτων να εξουδετερώνουν τον SARS-CoV-2 μειώνεται ταχύτερα σε εμβολιασμένα άτομα που έχουν παχυσαρκία

Οι Air fryers αποτελούν μια υγιεινή επιλογή για μαγείρεμα χωρίς λάδι;

Διεθνής μελέτη εξετάζει τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης πείνας σε εφήβους που ζουν με παχυσαρκία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κλινικές δοκιμές δοκιμάζουν συνδυαστική θεραπεία με αντισώματα σε ενήλικες με προχωρημένο καρκίνο

"Το CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 είχε διαχειρίσιμο προφίλ ασφάλειας σε ένα ευρύ φάσμα δόσεων και έδειξε πολλά υποσχόμενες αντικαρκινικές δραστηριότητες σε όλα τα επίπεδα δόσης CS1002 όταν συνδυάστηκε με το CS1003", έγραψαν οι ερευνητές. "Αυτό υποστηρίζει περαιτέρω αξιολόγηση του CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 για τη θεραπεία συμπαγών όγκων."

Παρακολούθηση χρόνιας ηπατοπάθειας

Τελευταία, είναι αρκετές οι προσπάθειες να βρεθούν νεότεροι δείκτες για την ανίχνευση του βαθμού ίνωσης του ήπατος ή την παρουσία κίρρωσης.

Προειδοποιητικά σημάδια για τον καρκίνο του προστάτη που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Καρκίνος προστάτη: Όταν ο αδένας μεγαλώνει σε μέγεθος, προκαλεί συμπτώματα όπως επείγουσα ούρηση, νυκτουρία, μειωμένη ροή, καταπόνηση για ούρηση και ατελής εκκένωση της ουροδόχου κύστης.

Μπορεί το επιπλέον αλάτι να βλάψει τα νεφρά σας;

Το να προσθέτεις πολύ αλάτι στη διατροφή σου δεν είναι καλό. Μια πρόσφατη μελέτη στο JAMA Network Open διαπίστωσε ότι η προσθήκη αλατιού στο φαγητό σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου.