Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Air fryers: Αποτελούν μια υγιεινή επιλογή για μαγείρεμα χωρίς λάδι;

Air fryers: Αποτελούν μια υγιεινή επιλογή για μαγείρεμα χωρίς λάδι;

Air fryers: Ποια είναι τα οφέλη και οι κίνδυνοι για την υγεία από τη χρήση φριτέζες αέρα και πώς αξιολογείται η τεχνική με άλλες μεθόδους μαγειρέματος;

Τα air fryers είχαν μια πρόσφατη αύξηση στη δημοτικότητα λόγω της αυξανόμενης ευαισθητοποίησης για την υγιεινή και της συνεχιζόμενης ζήτησης για τηγανητά τρόφιμα. Οι άνθρωποι στην Αμερική τρώνε περισσότερες πατάτες από οποιοδήποτε άλλο λαχανικό, με το 40% αυτού του συνόλου να προέρχεται από κατεψυγμένα προϊόντα, όπως τηγανητές πατάτες. Οι κατασκευαστές air fryers διαφημίζουν αυτή τη συσκευή ως μια διαδρομή για την παρασκευή και την απόλαυση τηγανητών φαγητών χωρίς τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των τηγανισμένων τροφίμων.

Τα τηγανητά στον αέρα τρόφιμα έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά από τα τηγανητά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να είναι πιο υγιεινά. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι ανησυχούν για τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία από τη χρήση αυτής της νέας μορφής μαγειρέματος, κυρίως λόγω των φόβων για τοξικότητα και καρκίνο. Άλλοι είναι δύσπιστοι σχετικά με τα υποτιθέμενα οφέλη των τηγανισμένων στον αέρα. Ποια είναι τα οφέλη και οι κίνδυνοι για την υγεία από τη χρήση φριτέζες αέρα και πώς αξιολογείται η τεχνική με άλλες μεθόδους μαγειρέματος;

Φριτέζες αέρα έναντι άλλων μεθόδων μαγειρέματος

Οι κατασκευαστές σχεδίασαν φριτέζες αέρα για να δημιουργήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο μαγειρέματος τηγανητών φαγητών και όχι για να αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές, υγιεινές μεθόδους παρασκευής φαγητών, όπως το ψήσιμο και το ψήσιμο στη σχάρα. Τα τηγανητά τρόφιμα τείνουν να περιέχουν πολύ περισσότερα λιπαρά από τα τρόφιμα που μαγειρεύονται με άλλους τρόπους.

Ενώ 100 γραμμάρια τηγανισμένου και χτυπημένου στήθους κοτόπουλου περιέχουν 13,2 γραμμάρια λιπαρών αξιόπιστης πηγής, σε σύγκριση με μόλις 0,39 γραμμάρια λίπους σε ένα ψητό στήθος κοτόπουλου, πολλοί άνθρωποι προτιμούν τη γεύση και την υφή του τηγανητού κοτόπουλου. Δεδομένου ότι οι φριτέζες απαιτούν ένα κλάσμα του λαδιού που χρειάζονται οι φριτέζες, οι άνθρωποι μπορούν να έχουν ένα πιο υγιεινό γεύμα που έχει παρόμοιες γεύσεις και υφές.

Αυτό είναι επιθυμητό, καθώς η μείωση της πρόσληψης λαδιού μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετική για την υγεία ενός ατόμου. Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει την πρόσληψη λίπους από φυτικά έλαια με μια ποικιλία παθήσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, αυξημένου κινδύνου καρδιακής νόσου και υψηλότερων ποσοστών φλεγμονής. Η χρήση λιγότερου λαδιού είναι ευεργετική εάν ενδιαφέρεστε να μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για το μαγείρεμα με λάδι.

Ο τύπος του λαδιού κάνει τη διαφορά, καθώς και η ποσότητα των ωμέγα-6 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων σε σχέση με τα ωμέγα-3, και οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην κατανοούν πλήρως τις επιπτώσεις που έχουν τα ωμέγα-6 στον οργανισμό. Τίποτα από αυτά δεν εγγυάται ότι το τηγανισμένο στον αέρα κοτόπουλο είναι πιο υγιεινό από το ψητό, ψητό, αργόψημένο ή ψητό στο τηγάνι. Υπάρχουν πολλές άλλες συσκευές ικανές να παρέχουν υγιεινά, νόστιμα φαγητά. Απλώς δεν έχουν σαν αποτέλεσμα τη τηγανητά τραγανή υφή που παρέχουν οι φριτέζες αέρα.

Πώς λειτουργούν οι φριτέζες αέρα;

Οι φριτέζες λειτουργούν κυκλοφορώντας ζεστό αέρα γύρω από ένα τρόφιμο για να δημιουργήσουν την ίδια τραγανότητα όπως στα παραδοσιακά τηγανητά φαγητά. Οι φριτέζες με αέρα το επιτυγχάνουν αφαιρώντας λάδια με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες από τη διαδικασία μαγειρέματος. Χρησιμοποιώντας μόνο 1 κουταλιά της σούπας μαγειρικό λάδι αντί για πολλά φλιτζάνια, ένα άτομο μπορεί να παράγει παρόμοια αποτελέσματα όπως θα έκανε με μια φριτέζα με ένα κλάσμα του λίπους και των θερμίδων.

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι οι φριτέζες αέρα αξιόπιστης πηγής χρησιμοποιούν θερμαινόμενο αέρα που περιέχει λεπτά σταγονίδια λαδιού για να αφαιρέσουν την υγρασία από τα τρόφιμα. Το αποτέλεσμα είναι ένα προϊόν που έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τα τηγανητά, αν και με σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα λιπαρών. Όπως πολλές άλλες μέθοδοι μαγειρέματος, το τηγάνισμα στον αέρα προκαλεί μια χημική αντίδραση – το φαινόμενο Maillard – που βελτιώνει το χρώμα και τη γεύση των τηγανισμένων στον αέρα.

Οφέλη από φριτέζες αέρα

  • Η χρήση φριτέζες μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους: Η υψηλότερη πρόσληψη τηγανητών τροφών έχει άμεση σχέση με υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας. Αυτό συμβαίνει επειδή τα τηγανητά φαγητά τείνουν να είναι πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες. Η εναλλαγή από τηγανητά τρόφιμα σε τηγανητά στον αέρα και η μείωση της τακτικής πρόσληψης ανθυγιεινών ελαίων μπορεί να προάγει την απώλεια βάρους.
  • Οι φριτέζες αέρα μπορεί να είναι πιο ασφαλείς από τις φριτέζες: Το τηγάνισμα τροφίμων περιλαμβάνει τη θέρμανση ενός μεγάλου δοχείου γεμάτου ζεματιστό λάδι. Αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια. Ενώ οι φριτέζες ζεσταίνονται, δεν υπάρχει κίνδυνος να χυθεί, να πιτσιλιστεί ή να αγγίξει κατά λάθος το καυτό λάδι. Οι άνθρωποι θα πρέπει να χρησιμοποιούν προσεκτικά τις μηχανές τηγανίσματος και να ακολουθούν τις οδηγίες για να διασφαλίζουν την ασφάλεια.
  • Οι φριτέζες μειώνουν τον κίνδυνο σχηματισμού τοξικού ακρυλαμιδίου: Το τηγάνισμα τροφίμων σε λάδι μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη επικίνδυνων ενώσεων, όπως το ακρυλαμίδιο. Αυτή η ένωση σχηματίζεται σε ορισμένα τρόφιμα κατά τη διάρκεια μεθόδων μαγειρέματος σε υψηλή θερμοκρασία, όπως το βαθύ τηγάνισμα. Το ακρυλαμίδιο μπορεί να συνδέεται με την ανάπτυξη ορισμένων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του ενδομητρίου, των ωοθηκών, του παγκρέατος, του μαστού και του οισοφάγου.
  • Η περικοπή των τηγανισμένων τροφίμων μειώνει τον κίνδυνο ασθένειας: Το μαγείρεμα με λάδι και η τακτική κατανάλωση παραδοσιακών τηγανητών τροφών συνδέεται με πολλές δυσμενείς καταστάσεις υγείας. Η αντικατάσταση του βαθιού τηγανίσματος με άλλες μεθόδους μαγειρέματος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτών των επιπλοκών.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορεί το τηγανητό ψάρι να κάνει κακό στην υγεία μας;

7 τρόποι για να τηρήσετε τη διατροφή σας όταν βρίσκεστε σε διακοπές

Αφαιρέστε αυτές τις 3 τροφές από τη διατροφή σας για σίγουρο αδυνάτισμα

Η συχνή κατανάλωση τηγανητού φαγητού συνδέεται με άγχος και κατάθλιψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μια φυσική θεραπεία με ξινό χυμό κερασιού και το οφέλη του στη γλυκόζη στο αίμα

Χυμός κερασιού: Ο χυμός  κερασιού, που προέρχεται από τα κεράσια Montmorency, έχει κερδίσει δημοτικότητα για τα πιθανά οφέλη για την υγεία. Μεταξύ αυτών, η επίδρασή του στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη

Πώς προστατεύουν την υγεία της μαμάς και του μωρού τα μούρα

Μούρα εγκυμοσύνη: Τα μούρα μορέας είναι ένας πολύτιμος θησαυρός για την υγεία, ιδιαίτερα κατά την εγκυμοσύνη. Αυτά τα μικρά φρούτα προσφέρουν πληθώρα ωφελειών που μπορούν να συμβάλουν στην καλή υγεία της μητέρας και του μωρού

Πώς οι τροφές που καταναλώνουμε μπορούν να βελτιώσουν την διάθεση μας;

Σεροτονίνη: Η ενίσχυση της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με τη ρύθμιση της διάθεσης, μπορεί να υποστηριχθεί με τη συμπερίληψη συγκεκριμένων τροφών στη διατροφή σας.

Φτιάξτε τη δική σας σοκολάτα του Ντουμπάι στο σπίτι

Σοκολάτα Ντουμπάι: Η σοκολάτα του Ντουμπάι είναι η τέλεια λύση που μπορείτε να δοκιμάσετε. Αυτός ο συνδυασμός γεύσεων Μέσης Ανατολής με εκλεκτή σοκολάτα είναι σίγουρο ότι θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

10 τροφές για την καταπολέμηση της κούρασης

Κούραση διατροφή: Η κόπωση μπορεί να είναι ένα σημαντικό εμπόδιο στην καθημερινή ζωή, επηρεάζοντας την παραγωγικότητα και τη συνολική ευημερία. Η ενσωμάτωση ορισμένων τροφών στη διατροφή

Close Icon