Διατροφή

Τηγανητά φαγητά: Η συχνή κατανάλωση συνδέεται με άγχος και κατάθλιψη

Τηγανητά φαγητά: Η συχνή κατανάλωση συνδέεται με άγχος και κατάθλιψη

Τηγανητά φαγητά: Υπάρχει σχέση μεταξύ της συχνής κατανάλωσης τηγανητού φαγητού και των αυξημένων επιπέδων άγχους και κατάθλιψης στους καταναλωτές;

Μια ομάδα επιστημόνων τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Zhejiang, στην Κίνα, βρήκε μια πιθανή σχέση μεταξύ της συχνής κατανάλωσης τηγανητού φαγητού και των αυξημένων επιπέδων άγχους και κατάθλιψης στους καταναλωτές. Στη μελέτη τους, που αναφέρεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences, η ομάδα περιγράφει αναλυμένα δεδομένα ασθενών για 140.728 άτομα.

Η ερευνητική ομάδα σημείωσε ότι προηγούμενες ερευνητικές προσπάθειες καθιέρωσαν δεσμούς μεταξύ των δυτικών διατροφικών προτύπων και ζητημάτων ψυχικής υγείας. Υποπτευόμενοι ότι τουλάχιστον μερικά από τα στοιχεία θα μπορούσαν να ανιχνευθούν στη συχνή κατανάλωση τηγανητών τροφών, η ομάδα συνέκρινε τα ποσοστά αναφερθέντος άγχους και κατάθλιψης με αναφορές διατροφικών συμπεριφορών που περιλαμβάνουν συχνή κατανάλωση τηγανητών τροφίμων.

Διαπίστωσαν ότι όσοι ανέφεραν ότι έτρωγαν πολλά τηγανητά τρόφιμα είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με συμπτώματα άγχους ή/και κατάθλιψης. Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματα αυξήθηκαν μεταξύ 7% και 12% σε άτομα που ανέφεραν ότι κατανάλωναν τέτοια τρόφιμα και ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος φαινόταν να σχετίζεται με την κατανάλωση τηγανητών πατατών με τη μορφή τηγανιτών πατατών.

Εξερευνώντας γιατί η κατανάλωση τέτοιων τροφών μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για προβλήματα ψυχικής υγείας, η ομάδα απομόνωσε το ακρυλαμίδιο, (μια οργανική κρυσταλλική ένωση που είναι διαλυτή στο νερό), την οποία περιγράφουν ως μολυσματικό παράγοντα επεξεργασίας τροφίμων που εμφανίζεται όταν το φαγητό τηγανίζεται.

Δοκίμασαν την επίδραση του ακρυλαμιδίου στα ψάρια ζέβρα και βρήκαν ότι μείωσε την προθυμία τους να εξερευνήσουν νέα περιοχή και μείωσε την κοινωνικότητά τους, τόσο σημάδια σκοταξίας όσο και θιγμοταξίας, που είναι συμπεριφορές ψαριών που πιστεύεται ότι είναι παρόμοιες με το άγχος και την κατάθλιψη στους ανθρώπους. Διαπίστωσαν επίσης ότι η κατανάλωση ακρυλαμιδίου μειώνει την έκφραση του tjp2a, η οποία έχει βρεθεί ότι παίζει ρόλο στη διαπερατότητα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού.

Η ερευνητική ομάδα προτείνει ότι απαιτείται περισσότερη δουλειά για να αποδειχθεί οριστικά ότι η συχνή κατανάλωση τηγανητών τροφίμων οδηγεί σε προβλήματα ψυχικής υγείας—αναγνωρίζουν ότι ήταν πιθανό τα άτομα στην ομάδα δεδομένων που μελέτησαν να κατανάλωναν περισσότερα τηγανητά επειδή υπέφεραν από άγχος ή κατάθλιψη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Junk food: Οι διαφημίσεις έτοιμου φαγητού μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα

TikTok: Γιατί το τελευταίο διατροφικό trend κρύβει κινδύνους;

Έτσι θα φτιάξετε τις πιο τραγανές και νόστιμες πατάτες

Οι 5 χειρότερες τροφές που μπορούν να βλάψουν τα νεφρά σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δώστε προτεραιότητα στην ευεξία του θυρεοειδούς με την ενσωμάτωση φρούτων

Φρούτα θυρεοειδής: Η υγεία του θυρεοειδούς είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής ευημερίας και η λήψη ενημερωμένων διατροφικών επιλογών μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην υποστήριξη ενός υγιούς θυρεοειδούς.

Βελουτέ σούπα με πράσο και πατάτα

Σούπα πράσο: Οι σούπες λαχανικών θα έπρεπε να ήταν από τις πρώτες επιλογές σας! Γιατί; Επειδή κρατάνε τα περισσότερα υδατοδιαλυτά συστατικά των υλικών που περιέχουν.

Μαύρο κύμινο: Οι ευεργετικές ιδιότητες του Nigella Sativa

Μαύρο κύμινο: Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ενσωματώσετε το μαύρο κύμινο στην καθημερινή σας διατροφή. Μπορείτε να το προσθέσετε σε σαλάτες, να το ανακατέψετε σε χυμούς ή smoothies, ή ακόμη και να τον προσθέσετε σε καυτά φαγητά.

Πλούσιες πηγές βιταμίνης Α στη διατροφή μας

Νέα υγείας: Η ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή παραμένει πάντα το βασικό στοιχείο για την υγεία μας, και η βιταμίνη Α είναι αναμφίβολα ένα σημαντικό κομμάτι αυτού του παζλ.