Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τηγανητά φαγητά: Η συχνή κατανάλωση συνδέεται με άγχος και κατάθλιψη

Τηγανητά φαγητά: Η συχνή κατανάλωση συνδέεται με άγχος και κατάθλιψη

Τηγανητά φαγητά: Υπάρχει σχέση μεταξύ της συχνής κατανάλωσης τηγανητού φαγητού και των αυξημένων επιπέδων άγχους και κατάθλιψης στους καταναλωτές;

Μια ομάδα επιστημόνων τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Zhejiang, στην Κίνα, βρήκε μια πιθανή σχέση μεταξύ της συχνής κατανάλωσης τηγανητού φαγητού και των αυξημένων επιπέδων άγχους και κατάθλιψης στους καταναλωτές. Στη μελέτη τους, που αναφέρεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences, η ομάδα περιγράφει αναλυμένα δεδομένα ασθενών για 140.728 άτομα.

Η ερευνητική ομάδα σημείωσε ότι προηγούμενες ερευνητικές προσπάθειες καθιέρωσαν δεσμούς μεταξύ των δυτικών διατροφικών προτύπων και ζητημάτων ψυχικής υγείας. Υποπτευόμενοι ότι τουλάχιστον μερικά από τα στοιχεία θα μπορούσαν να ανιχνευθούν στη συχνή κατανάλωση τηγανητών τροφών, η ομάδα συνέκρινε τα ποσοστά αναφερθέντος άγχους και κατάθλιψης με αναφορές διατροφικών συμπεριφορών που περιλαμβάνουν συχνή κατανάλωση τηγανητών τροφίμων.

Διαπίστωσαν ότι όσοι ανέφεραν ότι έτρωγαν πολλά τηγανητά τρόφιμα είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με συμπτώματα άγχους ή/και κατάθλιψης. Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματα αυξήθηκαν μεταξύ 7% και 12% σε άτομα που ανέφεραν ότι κατανάλωναν τέτοια τρόφιμα και ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος φαινόταν να σχετίζεται με την κατανάλωση τηγανητών πατατών με τη μορφή τηγανιτών πατατών.

Εξερευνώντας γιατί η κατανάλωση τέτοιων τροφών μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για προβλήματα ψυχικής υγείας, η ομάδα απομόνωσε το ακρυλαμίδιο, (μια οργανική κρυσταλλική ένωση που είναι διαλυτή στο νερό), την οποία περιγράφουν ως μολυσματικό παράγοντα επεξεργασίας τροφίμων που εμφανίζεται όταν το φαγητό τηγανίζεται.

Δοκίμασαν την επίδραση του ακρυλαμιδίου στα ψάρια ζέβρα και βρήκαν ότι μείωσε την προθυμία τους να εξερευνήσουν νέα περιοχή και μείωσε την κοινωνικότητά τους, τόσο σημάδια σκοταξίας όσο και θιγμοταξίας, που είναι συμπεριφορές ψαριών που πιστεύεται ότι είναι παρόμοιες με το άγχος και την κατάθλιψη στους ανθρώπους. Διαπίστωσαν επίσης ότι η κατανάλωση ακρυλαμιδίου μειώνει την έκφραση του tjp2a, η οποία έχει βρεθεί ότι παίζει ρόλο στη διαπερατότητα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού.

Η ερευνητική ομάδα προτείνει ότι απαιτείται περισσότερη δουλειά για να αποδειχθεί οριστικά ότι η συχνή κατανάλωση τηγανητών τροφίμων οδηγεί σε προβλήματα ψυχικής υγείας—αναγνωρίζουν ότι ήταν πιθανό τα άτομα στην ομάδα δεδομένων που μελέτησαν να κατανάλωναν περισσότερα τηγανητά επειδή υπέφεραν από άγχος ή κατάθλιψη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Junk food: Οι διαφημίσεις έτοιμου φαγητού μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα

TikTok: Γιατί το τελευταίο διατροφικό trend κρύβει κινδύνους;

Έτσι θα φτιάξετε τις πιο τραγανές και νόστιμες πατάτες

Οι 5 χειρότερες τροφές που μπορούν να βλάψουν τα νεφρά σας

svg%3E svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Babka κανέλας: Το ιδανικό γλυκό για τον χειμώνα που θυμίζει "γιαγιά"

Babka κανέλας: Η κανελένια μπάμπκα είναι ένα υπέροχο και αρωματικό γλυκό ψωμί που συνδυάζει την ελαφριά υφή της ζύμης με την πλούσια γεύση της κανέλας και της σοκολάτας. Προέρχεται από την ανατολική Ευρώπη

Οι μύθοι που συχνά πιστεύουμε για τις θερμίδες

Θερμίδες: Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από τις θερμίδες και την κατανάλωσή τους, που συχνά οδηγούν σε παρανοήσεις και λανθασμένες αντιλήψεις για τη διατροφή και την υγεία. Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους είναι ότι όλες οι θερμίδες

Σουφλέ Μαύρης Σοκολάτας: Ο σοκολατένιος πειρασμός που θα ικανοποιήσει κάθε καλεσμένο

Σουφλέ Μαύρης Σοκολάτας: Το σουφλέ μαύρης σοκολάτας είναι μια εξαιρετική και κομψή επιδόρπιο που συνδυάζει τη γεύση της πλούσιας σοκολάτας με την ελαφριά υφή του αφρού. Είναι ιδανικό για ειδικές περιστάσεις

Υγιεινό γεύμα τέλειο για χορτοφάγους

Σπιτικό Φαλάφελ: Το φαλάφελ είναι ένα παραδοσιακό πιάτο από την Μέση Ανατολή, φτιαγμένο κυρίως από ρεβίθια ή φασόλια, που τηγανίζονται σε στρογγυλές μπαλίτσες ή κεφτεδάκια.

Ποιες είναι οι τροφές που απειλούν τη γονιμότητα σε ζευγάρια

Γονιμότητα διατροφή: Για να διατηρήσετε την υγεία και τη γονιμότητά σας, είναι σημαντικό να επιλέγετε φρέσκα, υγιεινά τρόφιμα και να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης και προϊόντα που περιέχουν χημικές ουσίες.

Τα οφέλη της κατανάλωσης ροδιού πριν τον ύπνο

Ρόδι οφέλη: Η κατανάλωση ροδιών πριν τον ύπνο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, να προωθήσει την αποκατάσταση του σώματος και να προσφέρει ένα αίσθημα πληρότητας.

Κορμός ψυγείου με κακάο, γκρανόλα και σιρόπι αγαύης 

Αυτή η συνταγή δεν είναι μόνο γευστική, αλλά και θρεπτική. Ο συνδυασμός της γκρανόλα με τα μπισκότα και το κακάο προσφέρει έναν ισχυρό πλούτο γεύσεων και υλικών, ενώ το σιρόπι αγαύης προσθέτει μια γλυκιά και φυσική νότα. Απολαύστε τον κορμό ψυγείου με την οικογένεια και τους φίλους σας και μοιραστείτε τις γεύσεις της απόλαυσης!

Ποια δίαιτα είναι η ιδανική επιλογή για διαβητικούς;

Δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες: Μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για τη διαχείριση του διαβήτη. Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, βοηθά στην απώλεια βάρους και παρέχει καλύτερη ενέργεια και ευεξία.

Close Icon