Επιστημονικά Νέα

Παχυσαρκία: Πόσο ωφέλιμος είναι τελικά ο μεσημεριανός ύπνος;

Παχυσαρκία: Πόσο ωφέλιμος είναι τελικά ο μεσημεριανός ύπνος;

Παχυσαρκία: Πώς ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας σχετίζεται με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και μεταβολικό σύνδρομο;

Τα άτομα που παίρνουν μεγάλους υπνάκους κατά τη διάρκεια της ημέρας έχουν υψηλότερους δείκτες μάζας σώματος (ΔΜΣ) και είναι πιο πιθανό να έχουν μεταβολικό σύνδρομο σε σχέση με εκείνους που δεν κοιμούνται, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Obesity. Η Barbara Vizmanos, M.D., Ph.D., από το Πανεπιστήμιο της Γκουανταλαχάρα, και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν δεδομένα από 3.275 ενήλικες από έναν πληθυσμό της Μεσογείου για να αξιολογήσουν τη σχέση μεταξύ ύπνου και παχυσαρκίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μακριές σιέστες συσχετίστηκαν με:

  • υψηλότερες τιμές ΔΜΣ,
  • περιφέρεια μέσης,
  • γλυκόζη νηστείας,
  • συστολική αρτηριακή πίεση,
  • και διαστολική αρτηριακή πίεση,
  • καθώς και με υψηλότερο επιπολασμό μεταβολικού συνδρόμου (41%)

 

σε σύγκριση με καμία σιέστα. Ωστόσο, η πιθανότητα να έχουμε αυξημένη συστολική αρτηριακή πίεση ήταν μικρότερη στην ομάδα με σύντομη σιέστα (21%) έναντι της ομάδας χωρίς σιέστα. Η συσχέτιση της μακράς σιέστα με υψηλότερο ΔΜΣ προκλήθηκε από το κάπνισμα περισσότερων τσιγάρων την ημέρα (ποσοστό συσχέτισης που προκαλείται από το κάπνισμα, 12%). Η συσχέτιση διαμεσολαβήθηκε επίσης από καθυστερήσεις στον βραδινό ύπνο και τα προγράμματα φαγητού και υψηλότερη πρόσληψη ενέργειας στο γεύμα που προηγήθηκε της σιέστας.

Σε σύγκριση με τον μεσημεριανό ύπνο σε καναπέ ή πολυθρόνα, ο μεσημεριανός ύπνος στο κρεβάτι έδειξε μια τάση να μεσολαβεί στη συσχέτιση μεταξύ μακράς σιέστας και υψηλότερου SBP (κατά 6%). «Αυτή η μελέτη δείχνει τη σημασία της εξέτασης της διάρκειας της σιέστα και εγείρει το ερώτημα εάν ο σύντομος μεσημεριανός ύπνος μπορεί να προσφέρει μοναδικά οφέλη», δήλωσε ένας από τους συγγραφείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η διατροφή με πολλά λιπαρά βλάπτει τον μεταβολισμό σας;

7 υγιεινές τροφές που πρέπει να αποφεύγετε όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος

Μειώθηκε η ποσότητα ενέργειας που ξοδεύουμε ενώ ξεκουραζόμαστε

Αφαιρέστε αυτές τις 3 τροφές από τη διατροφή σας για σίγουρο αδυνάτισμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το τεστ ομιλίας ενός λεπτού θα μπορούσε να βοηθήσει στην αξιολόγηση του κινδύνου άνοιας

«Οι αξιολογήσεις που βασίζονται στην ομιλία είναι μια άλλη ευκαιρία για να εξοικονομήσουμε χρόνο ως γιατροί για να κάνουμε αξιολογήσεις πριν έρθει κάποιος στην κλινική μνήμης», είπε.

Σταδιακή γνωστική εξασθένηση σε ενήλικες με τρέμουλο στα χέρια

Ιδιοπαθής τρόμος: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης και άνοιας που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα άτομα με ιδιοπαθή τρόμο.

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα και πότε πρέπει να αφαιρείται;

Σκωληκοειδίτιδα χειρουργείο: Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού θύλακα που βρίσκεται στο κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς.

Τι είναι η νόσος του Addison και πώς αντιμετωπίζεται;

Νόσος Addison: Η νόσος του Addison, γνωστή και ως πρωτοπαθής επινεφριδιακή ανεπάρκεια, είναι μια σπάνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή παραγωγή κορτιζόλης και συχνά ορμονών αλδοστερόνης από τα επινεφρίδια.

Τι είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται;

Aγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (AS) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει κυρίως τη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία και τελικά σύντηξη των σπονδύλων.