Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Ουρική αρθρίτιδα: Πώς το μεταβολικό σύνδρομο αυξάνει τον κίνδυνο

Ουρική αρθρίτιδα: Πώς το μεταβολικό σύνδρομο αυξάνει τον κίνδυνο

Ουρική αρθρίτιδα: Η σχέση μεταξύ του μεταβολικού συνδρόμου (MetS) και της ουρικής αρθρίτιδας υποδηλώνει ότι τα άτομα με MetS διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν ουρική αρθρίτιδα.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Arthritis & Rheumatology εξέτασε σχεδόν 1,3 εκατομμύρια άνδρες ηλικίας μεταξύ 20 και 39 ετών που πήγαν για εξετάσεις υγείας. Αναλύθηκε η σχέση μεταξύ των αλλαγών στο μεταβολικό σύνδρομο των συμμετεχόντων (METs) και της ανάπτυξης ουρικής αρθρίτιδας. Χρησιμοποίησαν μια βάση δεδομένων που είχε πληροφορίες σχετικά με τις διαγνώσεις ουρικής αρθρίτιδας για να δουν ποιος εμφάνισε την πάθηση.

Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν ένα στατιστικό μοντέλο για να αναλύσουν τη σχέση μεταξύ των αλλαγών στο μεταβολικό σύνδρομο και της ανάπτυξης ουρικής αρθρίτιδας. Ανέφεραν ότι οι άνδρες που είχαν μεταβολικό σύνδρομο ή που ανέπτυξαν MetS είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ουρική αρθρίτιδα. Ο κίνδυνος ήταν ακόμη μεγαλύτερος εάν οι άνδρες είχαν υψηλά τριγλυκερίδια και κοιλιακή παχυσαρκία, τα οποία είναι δύο συστατικά του MetS.

Τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο (MetS);

Εάν ένα άτομο εμφανίσει τουλάχιστον τρία από τα ακόλουθα πέντε συμπτώματα, ένας γιατρός μπορεί να εξετάσει την πιθανότητα μεταβολικού συνδρόμου:

  • Κεντρική, σπλαχνική, κοιλιακή παχυσαρκία, συγκεκριμένα μέγεθος μέσης άνω των 100 εκατοστών στους άνδρες και άνω των 90 εκατοστών στις γυναίκες.
  • Επίπεδα γλυκόζης αίματος νηστείας σε ή πάνω από 100 mg/dL.
  • Ενδείξεις αρτηριακής πίεσης 130/85 mm/Hg ή υψηλότερες.
  • Επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα ή πάνω από 150 mg/dL.
  • Επίπεδα χοληστερόλης λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL) κάτω από 40 mg/dL για τους άνδρες και κάτω από 50 mg/dL για τις γυναίκες.

Τι είναι η ουρική αρθρίτιδα;

Η ουρική αρθρίτιδα είναι ένας κοινός τύπος αρθρίτιδας που οδηγεί σε σοβαρή ενόχληση, φλεγμονή και ακαμψία στις αρθρώσεις. Τυπικά, προσβάλλει τη μεταταρσοφαλαγγική άρθρωση, η οποία βρίσκεται στη βάση του μεγάλου δακτύλου. Η κατάσταση εμφανίζεται λόγω της υπερβολικής συσσώρευσης ουρικού οξέος στο σώμα.

Τι βρήκαν οι ερευνητές;

Στην πρόσφατη μελέτη, 18.473 άνδρες εμφάνισαν ουρική αρθρίτιδα. Όσοι είχαν μεταβολικό σύνδρομο σε κάθε έλεγχο υγείας είχαν σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν ουρική αρθρίτιδα σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν ποτέ MetS. Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι εάν ένας συμμετέχων εμφάνιζε MetS, ο κίνδυνος να εμφανίσει ουρική αρθρίτιδα διπλασιάστηκε. Ωστόσο, εάν κάποιος ανάρρωσε από MetS, ο κίνδυνος να εμφανίσει ουρική αρθρίτιδα μειώθηκε σχεδόν στο μισό.

Από όλα τα συστατικά του MetS, τα υψηλά τριγλυκερίδια και η κοιλιακή παχυσαρκία είχαν την ισχυρότερη σχέση με τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας, είπαν οι ερευνητές. Η σχέση μεταξύ των αλλαγών στο MetS και την ουρική αρθρίτιδα ήταν πιο σημαντική σε άτομα στα 20 τους παρά στα 30 τους, καθώς και σε άτομα που ήταν λιποβαρή ή είχαν φυσιολογικό βάρος. Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια μεγάλης κλίμακας μελέτη διερεύνησε τη σχέση μεταξύ των αλλαγών στο μεταβολικό σύνδρομο και του κινδύνου ουρικής αρθρίτιδας.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η πρόληψη του MetS ή η ανάρρωση από αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας σε νεαρούς ενήλικες. Ο Δρ Dung Trinh, ο επικεφαλής ιατρός στην Healthy Brain Clinic που δεν συμμετείχε σε αυτή την έρευνα, μίλησε για τη μελέτη. Είπε ότι «τονίζει τη σχέση μεταξύ του μεταβολικού συνδρόμου (MetS) και της ουρικής αρθρίτιδας, υποδηλώνοντας ότι τα άτομα με MetS διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν ουρική αρθρίτιδα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς γίνεται η εξέταση για το ουρικό οξύ;

Πώς σχετίζεται το μεταβολικό σύνδρομο με την ουρική αρθρίτιδα;

Ουρική αρθρίτιδα: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

Ποια είναι τα είδη της αρθρίτιδας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αντιμετώπιση διαρροής που προκαλείται από ανωμαλίες της ουροδόχου κύστης ή του κόλπου;

Ουροδόχος κύστη: Η διαρροή που προκαλείται από ανωμαλίες της ουροδόχου κύστης και του κόλπου, όπως τα κυστεοκολπικά συρίγγια (VVFs) και τα ουρηθροκολπικά συρίγγια (UVFs), μπορούν πράγματι να αντιμετωπιστούν, συχνά με σημαντική επιτυχία.

Η επιστήμη πίσω από την ενσυναίσθηση 

Ενσυναίσθηση: Ξετυλίγοντας τις γνωστικές, συναισθηματικές και νευρολογικές διεργασίες που αποτελούν τη βάση της ενσυναίσθησης, οι ερευνητές ρίχνουν φως στον τρόπο με τον οποίο συνδεόμαστε με τους άλλους και πλοηγούμαστε στην πολυπλοκότητα των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων.

Τι πρέπει να λαμβάνουν υπόψη οι ασθενείς με καρκίνο εγκεφάλου;

Καρκίνος εγκέφαλος: Οι ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο αντιμετωπίζουν μοναδικές προκλήσεις που απαιτούν προσεκτική διαχείριση και προσοχή για να διασφαλιστεί η βέλτιστη υγεία και ποιότητα ζωής.

Close Icon