Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από ακτινοβολία

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από ακτινοβολία

Οι ακτινογραφίες και οι αξονικές τομογραφίες είναι πολύ χρήσιμες εξετάσεις, πρέπει όμως να γίνονται μόνο όταν είναι απολύτως αναγκαίες. Έρευνες έχουν δείξει ότι σε κάποιες χώρες, έως και το 33% των ακτινογραφιών θώρακος που γίνονται δεν χρειάζονται.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει παρατηρηθεί συνολικά μια αύξηση του αριθμού των ακτινογραφιών κατά 20%. Στις ΗΠΑ, οι άνθρωποι υποβάλλονται σε αξονική τομογραφία σε όλο το σώμα, για την ανίχνευση κάποιου καρκίνου. Ωστόσο, η ιονίζουσα ακτινοβολία που δέχονται οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αξονική τομογραφία, είναι 500 φορές μεγαλύτερη από αυτή που λαμβάνουν όταν κάνουν μια κανονική ακτινογραφία και 100 φορές μεγαλύτερη από εκείνη που δέχονται όταν κάνουν μαστογραφία.

Σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, οι παχύσαρκοι άνθρωποι χρειάζονται πολύ υψηλότερη δόση ακτινοβολίας κατά τις εξετάσεις ακτίνων-Χ, από ό,τι οι άνθρωποι κανονικού βάρους, με αποτέλεσμα να έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο καρκίνου. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Κάρεν Ναπ του Πανεπιστημίου του Έξετερ, μελέτησαν 630 ασθενείς που είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος έως 50 (ο δείκτης κανονικού βάρους είναι έως 25).

Διαπιστώθηκε ότι τα υπερβολικά παχύσαρκα άτομα χρειάζονταν πολύ μεγαλύτερη δόση ακτινοβολίας κατά τις ακτινογραφίες εξαιτίας της αυξημένης ποσότητας ιστών που έπρεπε να απεικονιστεί. O κίνδυνος καρκίνου λόγω της έξτρα ακτινοβολίας υπολογίστηκε ότι ήταν κατά μέσο όρο 153% μεγαλύτερος σε σχέση με τους ανθρώπους κανονικού βάρους. Όμως ο απόλυτος κίνδυνος καρκίνου παραμένει χαμηλός.

Η δόση της ακτινοβολίας κατά τις ακτινογραφίες προσαρμόζεται από τους ακτινολόγους ανάλογα με το βάρος του εξεταζόμενου και το όργανο προς απεικόνιση. Για παράδειγμα μια ακτινογραφία στην κοιλιά απαιτεί μεγαλύτερη δόση ακτινοβολίας από ό,τι στο στήθος. Όσο υψηλότερη είναι η δόση, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος πρόκλησης βλάβης στα κύτταρα, πράγμα που μπορεί να πυροδοτήσει καρκίνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο της ημικρανίας

Ανακαλύφθηκαν κύτταρα που ελέγχουν την πείνα στον εγκέφαλο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αυτοάνοσα νοσήματα και βιολογικοί παράγοντες 

Τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη των βιολογικών παραγόντων έχει φέρει μια επανάσταση στη θεραπεία των αυτοάνοσων νοσημάτων. Οι βιολογικοί παράγοντες είναι μονοκλωνικά αντισώματα ή άλλοι πρωτεϊνικοί παράγοντες που στοχεύουν συγκεκριμένα μόρια και κυτταρικούς υποδοχείς που εμπλέκονται στη φλεγμονώδη διαδικασία.

Φυτοστερόλες: ρυθμίζουν την ινσουλίνη και μειώνουν τις φλεγμονές σύμφωνα με μελέτη

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι φυτοστερόλες μπορούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα ινσουλίνης και να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, γεγονός σημαντικό για την πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

Υποσχόμενη έρευνα για τον καρκίνο του μαστού για τη βιταμίνη D

Στη μελέτη, ασθενείς με καρκίνο του μαστού που λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης D σε συνδυασμό με την τυπική χημειοθεραπεία εμφάνισαν διπλάσια ποσοστά ύφεσης σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν μόνο χημειοθεραπεία

Βακτήρια λειτουργούν ως εντομοκτόνα

Σε αντίθεση με τα χημικά εντομοκτόνα, που μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία, τα βακτήρια αυτά είναι βιολογικά προϊόντα που διασπώνται εύκολα και δεν συσσωρεύονται στο περιβάλλον.

Τι είναι το ανθεκτικό άμυλο;

Ανθεκτικό άμυλο: Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για όσους επιδιώκουν να ελέγχουν τις θερμίδες και να βελτιώνουν την υγεία του εντέρου τους. Μειώνει την απορρόφηση θερμίδων και ενισχύει τον μεταβολισμό.

Πώς το σκόρδο ενισχύει την υγεία των οστών;

Σκόρδο: Προσθέστε το σκόρδο στη διατροφή σας και ενισχύστε τα οστά σας με φυσικό και νόστιμο τρόπο. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, η θετική του επίδραση στα οιστρογόνα και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του το καθιστούν ιδανική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και υψηλότερος κίνδυνος χρόνιων παθήσεων

Τα ζαχαρούχα ποτά παραμένουν η κύρια διαιτητική πηγή προστιθέμενων σακχάρων σε πολλούς πληθυσμούς, συμβάλλοντας στην αύξηση βάρους, στις καρδιαγγειακές παθήσεις και στον κίνδυνο διαβήτη.

Close Icon