Επιστημονικά Νέα

Οξφόρδη Πανεπιστήμιο: Ανοίγει τον δρόμο για βελτιωμένα εμβόλια και θεραπείες με δοκιμές πρόκλησης covid

Οξφόρδη Πανεπιστήμιο: Ανοίγει τον δρόμο για βελτιωμένα εμβόλια και θεραπείες με δοκιμές πρόκλησης covid

"Η διατήρηση του ρυθμού της επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης, μέσω κρίσιμων μελετών όπως αυτή, παραμένει ο μόνος τρόπος που θα μπορέσουμε πραγματικά να ξεπεράσουμε αυτήν την πανδημία και να την ελέγξουμε".

Οξφόρδη Πανεπιστήμιο: Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης λέει ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να ενημερώσουν καλύτερα εμβόλια και θεραπείες. Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ξεκίνησε μια δοκιμαστική πρόκληση να μολύνει εκ νέου εσκεμμένα τους συμμετέχοντες με τον νέο κορωνοϊό για να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται τη δεύτερη φορά και πιθανώς ανοίγει τον δρόμο για βελτιωμένα εμβόλια και θεραπείες.

Η Βρετανία σηματοδότησε την πρώτη χώρα παγκοσμίως που έδωσε πράσινο φως στην πρόκληση δοκιμών τον Φεβρουάριο, αναφέρει το Reuters. Πρόκειται για μια «μια προσεκτικά ελεγχόμενη μελέτη που περιλαμβάνει σκόπιμη μόλυνση ενός ατόμου με παθογόνο ή σφάλμα, προκειμένου να μελετήσει τα αποτελέσματα αυτής της μόλυνσης», μια σχετική έκδοση πανεπιστημίου δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα. “Οι πληροφορίες από αυτήν την εργασία θα μας επιτρέψουν να σχεδιάσουμε καλύτερα εμβόλια και θεραπείες, καθώς επίσης και να κατανοήσουμε εάν οι άνθρωποι προστατεύονται μετά τη λοίμωξη covid και για πόσον καιρό”, είπε στην ανακοίνωση η Helen McShane, καθηγήτρια εμβολιολογίας στο Τμήμα Παιδιατρικής, του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.

Η μελέτη χωρίστηκε σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση γίνεται ο πρώτος καθορισμός της χαμηλότερης δόσης του ιού για την έναρξη της αντιγραφής του, αλλά έχει ως αποτέλεσμα μόνο “μικρά ή καθόλου συμπτώματα” σε έως 64 υγιείς ενήλικες ηλικίας 18 έως 30 ετών που έχουν αναρρώσει πλήρως από προηγούμενη λοίμωξη covid-19.

Η δεύτερη φάση, που σχεδιάζεται να ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι, θα δει όλους τους συμμετέχοντες να έχουν μολυνθεί με την καθορισμένη δόση από την προηγούμενη φάση.

Η μελέτη αξιολογεί το αρχικό στέλεχος και τα άτομα που συμμετέχουν στη μελέτη θα υποβληθούν σε καραντίνα σε μια “ειδικά σχεδιασμένη νοσοκομειακή σουίτα” για τουλάχιστον 17 ημέρες.

Οι ερευνητές θα παρακολουθούν τους συμμετέχοντες και θα διεξάγουν εξετάσεις όπως αξονική τομογραφία στους πνεύμονες και μαγνητικές τομογραφίες στην καρδιά.

Οι συμμετέχοντες που εμφανίζουν συμπτώματα θα λάβουν θεραπεία με αντισώματα Regeneron και όλοι οι συμμετέχοντες θα απελευθερωθούν από το νοσοκομείο όταν δεν είναι πλέον μολυσματικοί.

“Τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον τρόπο χειρισμού της covid-19 στο μέλλον και να ενημερώνουν όχι μόνο την ανάπτυξη εμβολίων, αλλά και την έρευνα για το φάσμα αποτελεσματικών θεραπειών που απαιτούνται επίσης επειγόντως”, δήλωσε η Shobana Balasingam, ανώτερος σύμβουλος ερευνών εμβολίων στο Wellcome Trust, δίνοντας τη μελέτη στην κυκλοφορία εν μέρει.

“Η διατήρηση του ρυθμού της επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης, μέσω κρίσιμων μελετών όπως αυτή, παραμένει ο μόνος τρόπος που θα μπορέσουμε πραγματικά να ξεπεράσουμε αυτήν την πανδημία και να την ελέγξουμε”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Johnson & Johnson: Τα χαρακτηριστικά του εμβολίου

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναστέλλει τις δοκιμές σε παιδιά του εμβολίου covid της AstraZeneca

Εύχρηστο εμβόλιο σε spray ετοιμάζει η AstraZeneca

Νέα έρευνα για αντισώματα με στόχο τη μείωση της σοβαρότητας της λοίμωξης covid

Ασφαλές το εμβόλιο της AstraZeneca σύμφωνα με τον διευθυντή εμβολιασμών της Οξφόρδης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Nέα μελέτη των CDC για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων covid που αναπτύχθηκαν με τη μέθοδο mRNA

Οι ερευνητές στο Ισραήλ τον Φεβρουάριο, για παράδειγμα, διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο κορωνοϊού της Pfizer πέτυχε πτώση 94% στις συμπτωματικές μολύνσεις από κορωνοϊούς.

Έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού ζητούν 18 επιστήμονες από όλον τον κόσμο με ανοιχτή επιστολή

"Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις υποθέσεις τόσο για τις φυσικές όσο και για τις εργαστηριακές διαρροές έως ότου έχουμε επαρκή δεδομένα. Μια σωστή έρευνα θα πρέπει να είναι διαφανής, αντικειμενική, βασισμένη σε δεδομένα, να περιλαμβάνει ευρεία εμπειρογνωμοσύνη, να υπόκειται σε ανεξάρτητη εποπτεία και να είναι υπεύθυνη να ελαχιστοποιεί τον αντίκτυπο των συγκρούσεων. ενδιαφέροντος."

Η απότομη αύξηση της πίεσης του αίματος με κάθε καρδιακό παλμό αναγκάζει τον εγκέφαλο να πάλλεται

Εγκέφαλος βίντεο: Οι τεχνικές λεπτομέρειες της μεθόδου παρουσιάζονται σε δύο δημοσιεύσεις στις επιθεωρήσεις Brain Multiphysics και Magnetic Resonance in Medicine. Η κλαστική μαγνητική τομογραφία δίνει εικόνες δύο διαστάσεων, ωστόσο η ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, την Κλινική «Όρος Σινάι» και άλλα αμερικανικά ιδρύματα μπόρεσε να συνδυάσει αλλεπάλληλες λήψεις, τραβηγμένες από διαφορετική οπτική γωνία, για να δημιουργήσουν βίντεο τριών διαστάσεων. Ήδη οι ερευνητές χρησιμοποιούν την τεχνική 3D αMRI για τη μελέτη της διάσεισης και της υδροκεφαλίας, ενώ ελπίζουν να την αξιοποιήσουν στο μέλλον για τη μέτρηση της ενδοκρανιακής πίεσης, η οποία για να μετρηθεί απαιτεί σήμερα τη δημιουργία μιας οπής στο κρανίο.

Διάστημα : Υπάρχουν ηφαίστεια στους πλανήτες

Διάστημα : Αν και μπορεί να είναι απειλή για την ανθρώπινη ζωή, τα ηφαίστεια μπορεί επίσης να είναι και ο λόγος για την ύπαρξή μας. Τα υποβρύχια ηφαίστεια δημιουργούν θερμές πηγές που ονομάζονται υδροθερμικοί αεραγωγοί, που ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να είναι εκεί που ξεκίνησε η ζωή στη Γη.

Γενετικά τροποποιημένα κουνούπια απελευθερώθηκαν για πρώτη φορά στις ΗΠΑ

Μεταδοτικές ασθένειες: Έπειτα από μια δεκαετία προσπαθειών για την εξασφάλιση άδειας από την ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA), η βρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Oxitec ξεκίνησε τη δοκιμή στα τέλη Απριλίου με στόχο να μειώσει τον πληθυσμό του Aedes aegypti, ενός είδους κουνουπιού που ενοχοποιείται για κρούσματα δάγκειου και κίτρινου πυρετού τα τελευταία δέκα χρόνια.

Μαγνητικό πεδίο γης : Οι καρχαρίες το χρησιμοποιούν για την πλοήγηση τους στην θάλασσα

Μαγνητικό πεδίο γης οι καρχαρίες, δεν χρειάζονται τίποτα περισσότερο από το σώμα τους - και το μαγνητικό πεδίο της Γης, αφού ορισμένοι καρχαρίες μπορούν να διαβάσουν το πεδίο της Γης σαν χάρτη και να το χρησιμοποιήσουν για να πλοηγηθούν στις ανοιχτές θάλασσες. 

Η μείωση της ανοσίας θα μπορούσε να προκαλέσει περιπτώσεις βλεννομυκητίασης

Πιστεύεται ότι αυτή η μείωση της ανοσίας θα μπορούσε να προκαλέσει αυτές τις περιπτώσεις βλεννομυκητίασης. Ο διαβήτης μειώνει την ανοσολογική άμυνα του σώματος, ο κορωνοϊός την επιδεινώνει και, στη συνέχεια, τα στεροειδή που βοηθούν στην καταπολέμηση της Covid-19 ενεργούν σαν να προστίθενται καύσιμα στη φωτιά», λέει ο Δρ Nair.