Επιστημονικά Νέα

Νέος ειδικός φόρος σε ποτά-τσιγάρα & τα χρήματα θα πηγαίνουν υπέρ του ΕΟΠΥΥ

Νέος ειδικός φόρος σε ποτά-τσιγάρα & τα χρήματα θα πηγαίνουν υπέρ του ΕΟΠΥΥ

Ειδικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει ειδικά μέτρα για το κάπνισμα αλλά και για τα αλκοολούχα ποτά ετοιμάζει η κυβέρνηση και αναμένεται να συνταχθεί άμεσα.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών ετοιμάζουν νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει νέα μέτρα στο πλαίσιο του αντικαπνιστικού προγράμματος.

Άλλωστε τα αντικαπνιστικά μέτρα που είχαν ληφθεί από τους προηγούμενους υπουργούς Υγείας έχουν ατονήσει πλήρως με αποτέλεσμα όλοι να καπνίζουν παντού. Αναμένεται πολύ σύντομα να υπάρξει δραστική αύξηση της τιμής στα τσιγάρα. Πολλοί επιστημονικοί φορείς και φυσικά η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας με επικεφαλής τον καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη,  εισηγούνται στην ηγεσία να προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών καπέλα ακόμη και 2 ευρώ. Έτσι θεωρεί ότι οι περισσότεροι Έλληνες θα αναγκαστούν να περιορίσουν ή να κόψουν το κάπνισμα.  Πάντως στο πλαίσιο των νέων μέτρων αναμένεται να υπάρξει και ειδικός φόρος και τα χρήματα που θα εισπράττονται θα πηγαίνουν υπέρ ΕΟΠΥΥ.

Εκτός αυτού θα επανέλθει και το ειδικό τέλος στα καταστήματα που θα επιτρέπουν στους θαμώνες τους να καπνίζουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Οδηγός συμπτωμάτων για κορωνοϊό, κρυολόγημα και γρίπη

Νέα μελέτη για τη χορήγηση πλάσματος σε ασθενείς με covid-19

Πόσο αποτελεσματικές είναι οι μάσκες κατά του κορωνοϊού;

Η μάσκα και η τήρηση αποστάσεων δεν πρέπει να μας παρασύρουν σε μία ψευδή αίσθηση ασφάλειας, ιδίως εν όψει του χειμώνα και δη σε χώρους χωρίς επαρκή αερισμό, υπογραμμίζει διεθνής επιστημονική ομάδα από το πεδίο της ρευστοδυναμικής

AstraZeneca: Τρίτη φάση της δοκιμής του εμβολίου για τον κορωνοϊό, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Πάντως, σύμφωνα με το Reuters, οι αρμόδιες Αρχές της Βραζιλίας ανακοίνωσαν πως οι δοκιμές που κάνει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η εταιρεία AstraZeneca θα συνεχιστούν κανονικά.

Θεραπευτική πρόοδος για σπάνια νευροεκφυλιστική διαταραχή

Οι ερευνητές της κλινικής Mayo, μαζί με εθνικούς και παγκόσμιους συνεργάτες, έχουν αναπτύξει μια πιθανή δοκιμή για τη νόσο Machado-Joseph ή τη σπινθηροεγκελαλική αταξία τύπου 3 (SCA3) - μια ασθένεια που δεν έχει καμία θεραπεία

Ενδείξεις για καλύτερη προστασία κατά του κορωνοϊού όσων εμβολιάζονται για τη γρίπη

Η ανάλυση των περιστατικών Covid-19 έδειξε ότι ο αριθμός των λοιμώξεων αυτών ήταν κατά 39% μικρότερος μεταξύ όσων από το νοσοκομειακό προσωπικό είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο πέρυσι.