Επιστημονικά Νέα

Νέα έρευνα για την Γιγαντοκυτταρική Αρτηρίτιδα

Νέα έρευνα για την Γιγαντοκυτταρική Αρτηρίτιδα

Οι ασθενείς με γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα (ΕΚΠ) έχουν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας κατά τα 2 πρώτα χρόνια μετά τη διάγνωση και πάλι μετά από 10 χρόνια, όπως διαπίστωσε μια δανική μελέτη.

Η κροταφική ή γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα (Temporal arteritis) είναι μία αυτοάνοση νόσος που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή (αγγειίτιδα) του μέσου και μεγάλου μεγέθους αρτηριών του σώματος, προσβολή ενός ή περισσοτέρων κλάδων της καρωτιδικής αρτηρίας (ιδίως της κροταφικής αρτηρίας) και κύρια εκδήλωση την κεφαλαλγία.

Ο όρος κροταφική αρτηρίτιδα είναι παραπλανητικός γιατί η νόσος δεν περιορίζεται μόνο στις κροταφικές αρτηρίες αλλά είναι συστηματική και προσβάλει αρτηρίες σε πολλά σημεία του σώματος.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, τους πρώτους 24 μήνες μετά τη διάγνωση, οι ασθενείς παρουσίασαν μια αναλογία στο ποσοστό θνησιμότητας της τάξεως του 1,17% σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου του πληθυσμού, σύμφωνα με την Bo Baslund, MD, PhD, και συνεργάτες από το Rigshospitalet στην Κοπεγχάγη.

Στη συνέχεια, μετά από 10 χρόνια, η θνησιμότητα και πάλι ήταν ελαφρώς αυξημένη στα ποσοστά, με αναλογία του ποσοστού θνησιμότητας από 1,22 αναφέρουν οι ερευνητές στο τεύχος Ιανουαρίου του επιστημονικού περιοδικού Ρευματολογίας.

Η κροταφική αρτηρίτιδα:

  •    Εμφανίζεται αποκλειστικά σε άτομα >50 ετών.

  •    Το 64 % των ασθενών είναι γυναίκες ηλικίας 65-73 ετών.

  •    Η εγκατάστασή της είναι απότομη ή ύπουλη.

  •    Στο 41-46 % η νόσος συνοδεύεται από ρευματική πολυμυαλγία μια άλλη ρευματική νόσο που χαρακτηρίζεται από βύθιους πόνους και δυσκαμψία των κεντρικών περιοχών των άκρων (αυχένα, ώμων, οσφύ, ισχίων, μηρών).

  •    Το 50 % των ασθενών εμφανίζουν χαμηλό πυρετό.

  •    Μπορεί να συνοδεύεται από νευροψυχιατρικά συμπτώματα όπως σύγχυση, καταθλιπτικές αντιδράσεις, ψύχωση, άνοια.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατίνα ενθαρρύνετε το παιδί σας να γράφει με το χέρι

Επιστήμονες χαρτογραφούν το ανθρώπινο πρωτέωμα

Ανακαλύφθηκε ένζυμο - "κλειδί" για τις αυτοάνοσες ασθένειες

Για να εξουδετερωθούν συγκεκριμένα διαφορετικά παθογόνα, τα ανοσοκύτταρα που ονομάζονται Τ λεμφοκύτταρα διαφοροποιούνται σε μια σειρά υποτύπων, συμπεριλαμβανομένων των Τ βοηθητικών κυττάρων τύπου 17

Ο κορωνοϊός επιβιώνει στο δέρμα πέντε φορές περισσότερο από τη γρίπη

Γρίπη και κορωνοϊός: Ερχόμαστε στην εποχή, όπου πέρα από τον κορωνοϊό, καλπάζει και η γρίπη. Ποια είναι η βασική τους διαφορά και πως μπορούμε να αποφύγουμε να νοσήσουμε; Ο κορωνοϊός επιβιώνει στο δέρμα πέντε φορές περισσότερο από τη γρίπη, σύμφωνα με μελέτη. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με Ιάπωνες ερευνητές, ο κορωνοϊός παραμένει ενεργός στο ανθρώπινο δέρμα […]