Επιστημονικά Νέα

Νέα δεδομένα για τον εμβολιασμό εναντίον του καρκίνου τραχήλου μήτρας

Νέα δεδομένα για τον εμβολιασμό εναντίον του καρκίνου τραχήλου μήτρας

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων θεωρείται σήμερα από όλους τους επίσημους επιστημονικούς φορείς (WHO, IARC, FDA) ότι αποτελεί καρκινικό παράγοντα, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη πολλών μορφών καρκίνου που σχετίζονται κυρίαρχα με το γεννητικό σύστημα τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καρκίνο του αιδοίου και του κόλπου στις γυναίκες, καρκίνο του πρωκτού σε γυναίκες και άνδρες και καλοήθη νοσήματα του γεννητικού συστήματος που είναι τα γεννητικά κονδυλώματα και στα δύο φύλα. Επίσης, εμπλέκεται και στην ανάπτυξη καρκίνου στο στοματοφάρυγγα και τη στοματική κοιλότητα και στα δύο φύλα, με συνεχώς αυξανόμενες τάσεις.

Εξαιτίας της σημαντικότητας του εμβολιασμού έναντι όλων αυτών των νοσημάτων, το εμβόλιο έχει εγκριθεί και κυκλοφορεί στις περισσότερες χώρες του κόσμου, με σκοπό να προληφθεί η ανάπτυξη όλων των παραπάνω μορφών καρκίνου στις νέες γενιές γυναικών. Ο τελικός στόχος είναι η εξάλειψη καρκίνων που επηρεάζουν καθοριστικά τη γυναικεία υγεία και τη γονιμότητα.

Ο στόχος αυτός φαντάζει μεγαλεπήβολος, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο μακρινός. Τα στοιχεία που έρχονται από χώρες που ο εμβολιασμός γίνεται συστηματικά και πιο οργανωμένα, αναδεικνύουν πολύ μεγάλη πτώση της συχνότητας των σχετικών νοσημάτων. Στην Αυστραλία ήδη καταγράφεται μία τεράστια αλλαγή στην εμφάνιση γεννητικών κονδυλωμάτων που τείνουν να εξαφανισθούν και από τα δύο φύλα.

Ανάλογα επιδημιολογικά μηνύματα έρχονται και από άλλες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες μέσα από τη συστηματική εφαρμογή των Εθνικών τους προγραμμάτων έχουν πετύχει σημαντικές μειώσεις στα γεννητικά κονδυλώματα, στις προκαρκινικές βλάβες του τραχήλου και στις παρεμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις στον τράχηλο της μήτρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αυστραλία που αποτελεί παράδειγμα εφαρμογής εμβολιασμού, αλλά και σε κάποιες άλλες χώρες, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα εμβολιασμού έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων και τα αγόρια.

Φαίνεται, λοιπόν, ξεκάθαρα ότι το στοίχημα σήμερα για την κάθε χώρα είναι να αποφασίσει το σωστό εμβολιαστικό πρόγραμμα, να επιλέξει τις κατάλληλες ηλικίες εμβολιασμού και να χρηματοδοτήσει τον δωρεάν εμβολιασμό σε εκείνες τις ηλικίες που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Το κυριότερο είναι να βρει τρόπο και εργαλεία με τα οποία θα μπορεί να παρακολουθεί την ορθή εφαρμογή του εμβολιασμού έτσι ώστε να αξιοποιεί τις δυνατότητες που της δίνει η επιστήμη.

Στην Ελλάδα έχουμε σε εφαρμογή ένα νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕ), με ημερομηνία 22-1-2015, που επαληθεύει την αναγκαιότητα της αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης του ελληνικού πληθυσμού έναντι του ιού HPV. Ο εμβολιασμός συστήνεται σε ακόμα μικρότερη ηλικία στους έφηβους, από τα 11 έτη. Η ηλικία αυτή (11-12 ετών), είναι η περίοδος όπου ολοκληρώνεται όλη η σειρά των εμβολίων του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, καθώς η ανταπόκριση του οργανισμού στους εμβολιασμούς είναι υψηλή και η συμμόρφωση των εφήβων στις ιατρικές οδηγίες υψηλή. Τα εμβόλια έναντι του HPV χορηγούνται σε 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών (σχήμα 0, 6) σε κορίτσια ηλικίας 11 έως 15 ετών.

Σε περίπτωση που χαθεί η ευκαιρία να γίνει το εμβόλιο στην πρώιμη εφηβική ηλικία, τότε ο εμβολιασμός γίνεται σε μεγαλύτερη ηλικία. Στις μεγαλύτερες εφήβους (15-18 ετών) και νεαρές γυναίκες (18-26 ετών), ανεξάρτητα από το αν έχουν εκτεθεί στον ιό ή όχι, ο εμβολιασμός θα τις προστατεύσει από μελλοντικές λοιμώξεις. Στις μεγαλύτερες ηλικίες (15-26ετών) χορηγούνται 3 δόσεις εμβολίου (σχήμα 0, 1-2, 6 μήνες).

Σύμφωνα με το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, το εμβόλιο έναντι του HPV συνιστάται και στις γυναίκες 18-26 ετών (τρεις δόσεις) και χορηγήθηκε δωρεάν μέχρι τα τέλη του 2016, ενώ ακολούθως (από το 2017) πληρώνεται εξ’ ολοκλήρου από την ασφαλιζόμενη.

Κοντά στην εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας η Αυστραλία

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι λιγότερο από έξι ανάμεσα σε 100.000 γυναίκες θα παρουσιάσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έως το 2022, με τον αριθμό να μειώνεται περαιτέρω μέχρι το 2035, σε μόλις τέσσερις στις 100.000

Η Αυστραλία πρόκειται να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ως αποτέλεσμα μίας επιτυχούς εκστρατείας εμβολιασμού ευρείας κλίμακας που ξεκίνησε το 2007 και των βελτιώσεων που έγιναν στο Εθνικό Πρόγραμμα Παρακολούθησης του Τραχήλου.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Καρκίνου της Νέας Νότιας Ουαλίας, η έρευνα που διεξήγαγε δείχνει ότι εάν διατηρηθεί ο σημερινός ρυθμός παρακολούθησης και εμβολιασμών, η θανατηφόρα ασθένεια είναι πιθανό να εξαλειφθεί μέσα σε 20 χρόνια.

Οι ειστήμονες προβλέπουν ότι λιγότερο από έξι ανάμεσα σε 100.000 γυναίκες θα παρουσιάσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έως το 2022, με τον αριθμό να μειώνεται περαιτέρω μέχρι το 2035, σε μόλις τέσσερις στις 100.000.

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν λεπτομερώς στη Διεθνή Διάσκεψη για τον HPV -τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων- που πραγματοποιείται στο Σίδνεϊ, με την ελπίδα να ξεκινήσουν παρόμοια προγράμματα σε άλλες χώρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ο τύπος του αίματος καθορίζει τη σύνθεση του μικροβίου του εντέρου

Το σάλιο δείχνει πόσο σοβαρή θα είναι η νόσος covid-19

Τι σημαίνει το μυστηριώδες τραγούδι του μεγαλύτερου θηλαστικού στη θάλασσα;

Η μετάβαση της ώρας του τραγουδιού από το βράδυ κατά τη διάρκεια της ημέρας είχε παρατηρηθεί ξανά στο παρελθόν, αλλά τα δεδομένα από τις μεμονωμένες ετικέτες βοήθησαν τους επιστήμονες να συνειδητοποιήσουν ότι η αλλαγή ήταν ένα σαφές σημάδι αλλαγής συμπεριφοράς.

Επιστήμονες εντοπίζουν θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην πρόληψη βακτηριακών λοιμώξεων

Έρευνα: Επιστήμονες που μελετούν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού κατά των βακτηριακών λοιμώξεων έχουν εντοπίσει μια θρεπτική ουσία - την ταυρίνη - που βοηθά το έντερο να θυμάται προηγούμενες λοιμώξεις και να σκοτώνει τα βακτήρια που εισβάλλουν, όπως το Klebsiella pneumoniae (Kpn).

Πώς μια αγκαλιά πριν το γεύμα βοηθάει στην απώλεια βάρους

Για την παραγωγή ωκυτοκίνης βοηθούν ιδιαίτερα οι σεξουαλικές επαφές ή ο αυνανισμός. Τα χάδια είναι εξίσου αποτελεσματικά. Είναι εντυπωσιακό το πώς κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, η ωκυτοκίνη απελευθερώνεται με τρομερή ταχύτητα – σαν να πατιέται κάποιο κουμπί! - φέρνοντας άμεσα τα ευεργετικά της αποτελέσματα.

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το μεγαλύτερο αρπακτικό ψάρι των θαλασσών

Το μεγαλύτερο αρπακτικό ψάρι στον κόσμο - ικανό να τρώει θαλάσσια θηλαστικά που ζυγίζουν αρκετές εκατοντάδες κιλά - είναι ο μεγάλος λευκός καρχαρίας. Τα μόνα δύο ψάρια που είναι μεγαλύτερα από τον μεγάλο λευκό καρχαρία είναι ο καρχαρίας φάλαινα και ο καρχαρίας basking και τα δύο όμως τρ΄ρφονται απλώς με πλαγκτόν.