Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Μετά τον Έμπολα… λιμός απειλεί την Δυτική Αφρική

Μετά τον Έμπολα… λιμός απειλεί την Δυτική Αφρική

Περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι απειλούνται από τον λιμό στις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία του ιού Έμπολα, η οποία έχει επηρεάσει σημαντικά τη συγκομιδή και τα δίκτυα ανεφοδιασμού, αναφέρουν σε σημερινή τους ανακοίνωση υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Από την επιδημία του ιού Έμπολα έχουν χάσει τη ζωή τους 6.900 άνθρωποι στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, όπου η διατροφική ανασφάλεια είναι ήδη χρόνια, υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM).

Τα μέτρα καραντίνας και περιορισμού, τα εμπόδια στην κυκλοφορία, οι χαμένες σοδειές στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο και το κλείσιμο μεγάλων αγορών έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην πρόσβαση του πληθυσμού των τριών αυτών χωρών σε τρόφιμα, εξηγούν οι δύο παγκόσμιοι οργανισμοί που δημοσιοποίησαν το αποτέλεσμα των επιτόπιων ερευνών τους.

«Αυτό τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μισό εκατομμύριο άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση σοβαρής διατροφικής ανασφάλειας στις τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί περισσότερο», επισημαίνουν ο FAO και το PAM, που προβλέπουν ότι ο αριθμός αυτός «ενδέχεται να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο ως τον Μάρτιο του 2015, αν δεν υπάρξει σημαντική βελτίωση στην πρόσβαση στα τρόφιμα».


«Η απώλεια της παραγωγικότητας και των εσόδων των νοικοκυριών εξαιτίας των θανάτων και της εμφάνισης ασθενειών που συνδέονται με τον ιό, καθώς και τα μέτρα περιορισμού των κινήσεων επιδεινώνουν την οικονομική επιβράδυνση στις τρεις χώρες», υπογραμμίζουν. «Φοβούμενοι τη μετάδοση πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να πάνε στις δουλειές τους».

Την ώρα που αυτές οι τρεις αυτές χώρες χρειάζονται να εισάγουν περισσότερα προϊόντα, βλέπουν τα έσοδά τους που προέρχονται από τις εξαγωγές να περιορίζονται σημαντικά εξαιτίας της επιδημίας.

Πέρα από μια έκτακτη διατροφική παρέμβαση που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, κυρίως στις κοινότητες που βρίσκονται σε καραντίνα, ο FAO και το PAM ζητούν «μια άμεση δράση για την αποκατάσταση των γεωργικών συστημάτων στις τρεις χώρες», με την παροχή στον πληθυσμό που έχει πληγεί περισσότεροι πρόσβαση σε σπόρους, και τεχνολογίες που θα επιτρέψουν να ξεπεραστεί η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ανακαλύφθηκαν κύτταρα που ελέγχουν την πείνα στον εγκέφαλο

Αυτοάνοσα νοσήματα και βιολογικοί παράγοντες 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φυτοστερόλες: ρυθμίζουν την ινσουλίνη και μειώνουν τις φλεγμονές σύμφωνα με μελέτη

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι φυτοστερόλες μπορούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα ινσουλίνης και να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, γεγονός σημαντικό για την πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

Υποσχόμενη έρευνα για τον καρκίνο του μαστού για τη βιταμίνη D

Στη μελέτη, ασθενείς με καρκίνο του μαστού που λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης D σε συνδυασμό με την τυπική χημειοθεραπεία εμφάνισαν διπλάσια ποσοστά ύφεσης σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν μόνο χημειοθεραπεία

Βακτήρια λειτουργούν ως εντομοκτόνα

Σε αντίθεση με τα χημικά εντομοκτόνα, που μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία, τα βακτήρια αυτά είναι βιολογικά προϊόντα που διασπώνται εύκολα και δεν συσσωρεύονται στο περιβάλλον.

Τι είναι το ανθεκτικό άμυλο;

Ανθεκτικό άμυλο: Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για όσους επιδιώκουν να ελέγχουν τις θερμίδες και να βελτιώνουν την υγεία του εντέρου τους. Μειώνει την απορρόφηση θερμίδων και ενισχύει τον μεταβολισμό.

Πώς το σκόρδο ενισχύει την υγεία των οστών;

Σκόρδο: Προσθέστε το σκόρδο στη διατροφή σας και ενισχύστε τα οστά σας με φυσικό και νόστιμο τρόπο. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, η θετική του επίδραση στα οιστρογόνα και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του το καθιστούν ιδανική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και υψηλότερος κίνδυνος χρόνιων παθήσεων

Τα ζαχαρούχα ποτά παραμένουν η κύρια διαιτητική πηγή προστιθέμενων σακχάρων σε πολλούς πληθυσμούς, συμβάλλοντας στην αύξηση βάρους, στις καρδιαγγειακές παθήσεις και στον κίνδυνο διαβήτη.

Αμοιβάδα που κατατρώγει τον εγκέφαλο

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και η αυξημένη χρήση θερμών πηγών και πισίνων ανεβάζουν τη θερμοκρασία του νερού και ευνοούν την ανάπτυξη της Naegleria fowleri. Επιπλέον, η αδυναμία ή η ελλιπής συντήρηση και χημική επεξεργασία του νερού σε πισίνες και άλλους χώρους αναψυχής αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Close Icon