Επιστημονικά Νέα

Μειώθηκε το ποσοστό θνησιγένειας των βρεφών στις ΗΠΑ

Μειώθηκε το ποσοστό θνησιγένειας των βρεφών στις ΗΠΑ

Μειώθηκε το ποσοστό θνησιγένειας των βρεφών στην Αμερική, σύμφωνα με νεότερη έκθεση του Εθνικού Κέντρου Στατιστικών Υγείας του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Για πρώτη φορά, τα στοιχεία δείχνουν ότι η θνησιγένεια μεταξύ των βρεφών που δεν έχουν ακόμη συμπληρώσει το πρώτο έτος ζωής τους, έχει ελαφρώς μειωθεί, μετά από μακρά περίοδο κατά την οποία οι θάνατοι βρεφών ήταν υψηλότερη.

Της Μαρίας Χατζηδάκη

Η βρεφική θνησιμότητα έχει μειωθεί σε εθνικό επίπεδο κατά 11%, σε σχέση με το 2006. «Τον τελευταίο καιρό, έχουμε κάνει πολύ μικρή πρόοδο στη μείωση της θνησιγένειας στις ΗΠΑ» ανέφερε ο Δρ Ρόμπερτ Λ. Γκόλντενμπεργκ, καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 2013 υπήρξαν 23.595 περιστατικά θνησιγένειας, σε σύγκριση με τους 23.446 θανάτους βρεφών που υπήρχαν σήμερα. Η Αλαμπάμα, το Μισισιπή, η Νότια Καρολίνα, το Πουέρτο Ρίκο και το Γκουάμ είχαν τα υψηλότερα ποσοστά θνησιγένειας, ανέφερε η έκθεση.

Μέχρι σχετικά πρόσφατα, οι διάφοροι επιστήμονες είχαν επικεντρωθεί περισσότερο στην παιδική θνησιμότητα, σε σύγκριση με την θνησιγένεια, και αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι ήταν λιγότερο γνωστές οι επιπτώσεις της θνησιγένειας και πώς αυτές μπορούν να τις αποτρέψουν οι επιστήμονες. Ορισμένες περιπτώσεις εμβρυϊκού θανάτου μετά από 20 εβδομάδες μπορούν να αποδοθούν σε γενετικές ανωμαλίες, μαιευτικές επιπλοκές, μόλυνση, και προβλήματα με τον πλακούντα ή τον ομφάλιο λώρο. Αλλά πολύ συχνά δεν διαπιστώνεται κάποιο αίτιο.

Επίσης, φαίνεται ότι υπάρχουν φυλετικές ανισότητες στην θνησιγένεια. Το 2013, μη-ισπανόφωνες μαύρες γυναίκες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνει κάποιο μωρό τους, σε σύγκριση με τις μη-ισπανόφωνες λευκές γυναίκες ή τις ασιάτισσες. Οι μαύρες γυναίκες είχαν 10 εμβρυϊκούς θανάτους στο τέλος της κύησης ανά 1.000 γεννήσεις, σε σύγκριση με 4,9 εμβρυικούς θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις μεταξύ των λευκών γυναικών και 4,7 εμβρυικούς θανάτους μεταξύ των ασιατών γυναικών το 2013.

Η εγκυμοσύνη μετά την ηλικία των 35 ετών φαίνεται να είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για θνησιγένεια, παρόλο που υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης υπέρτασης ή διαβήτη στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.
Παρόλα αυτά, οι έγκυες έφηβοι κάτω των 15 ετών ήταν σε υψηλότερο κίνδυνο για θνησιγένεια. Επίσης, τα αρσενικά έμβρυα διατρέχουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο θνησιγένειας, σε σύγκριση με τα θηλυκά έμβρυα, διαπιστώνει η έκθεση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η έρευνα εμβολίων mRNA κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα

H καρδιακή ανακοπή μπορεί να χτυπήσει χωρίς προειδοποίηση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η άσκηση μπορεί να επηρεάζει τα άτομα με διαβήτη;

Διαβήτης: Η άσκηση είναι ένα ισχυρό εργαλείο στην εργαλειοθήκη διαχείρισης του διαβήτη και όταν γίνεται με ασφάλεια και συνέπεια, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη υγεία και βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Κολπικός δακτύλιος πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει στη Νότια Αφρική για την πρόληψη του HIV

Οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα από τον ιό HIV στη Νότια Αφρική, αντιπροσωπεύοντας το 64% των 7,4 εκατομμυρίων ενηλίκων που ζουν με τον ιό στη χώρα. «Ελπίζουμε ότι πολλές ακόμη χώρες θα ακολουθήσουν την κίνηση της Νότιας Αφρικής», δήλωσε ο Σάντς. Ο δακτύλιος έχει εγκριθεί και έχει υποβληθεί σε μελέτες εφαρμογής σε διάφορες χώρες της ηπείρου, όπως η Ουγκάντα, η Κένυα και η Ζιμπάμπουε.

Μια 5ήμερη έκθεση στη ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Ρύπανση εγκεφαλικό: Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη για τη σχέση μεταξύ της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση και του εγκεφαλικού αποκαλύπτει ότι ακόμη και μια σύντομη έκθεση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.