Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός Εμβόλιο: Επιστήμονες ερευνούν αν μια απλή αλλαγή μπορεί να ενισχύσει την ανοσοποίηση

Κορωνοϊός Εμβόλιο: Επιστήμονες ερευνούν αν μια απλή αλλαγή μπορεί να ενισχύσει την ανοσοποίηση

Οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό αλλά εικάζουν ότι η αλλαγή του χεριού λήψης για κάθε δόση ενεργοποιεί νέες ανοσολογικές αποκρίσεις σε διαφορετικούς λεμφαδένες.

Κορωνοϊός Εμβόλιο: Από την εμφάνιση των εμβολίων πριν από δύο και πλέον αιώνες, οι ερευνητές έχουν μελετήσει κάθε είδους τρόπο με τον οποίο ο εμβολιασμός με ένα εξασθενημένο παθογόνο (ή μέρη αυτού) μπορεί να προετοιμάσει το ανοσοποιητικό σύστημα για μια πλήρη επίθεση – διερευνώντας παράγοντες εμβολίων και μορφές χορήγησης. Ορισμένοι επιστήμονες έχουν αναρωτηθεί αν έχει σημασία σε ποιο χέρι χορηγείται ένα εμβόλιο.

Τις πρώτες ημέρες της πανδημίας Covid-19, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που συμμετείχαν σε μελέτες σχετικά με την ανοσολογική απόκριση στα νέα εμβόλια, είχαν ρωτήσει τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστημών του Όρεγκον (Oregon Health & Science University – OHSU) στις ΗΠΑ, αν θα έπρεπε να χορηγούν σε διαφορετικό χέρι την πρώτη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα δεν ήταν σίγουρη, καθώς οι περισσότεροι επιστήμονες είχαν απλώς υποθέσει ότι δεν είχε σημασία. «Αυτό το ερώτημα δεν έχει μελετηθεί εκτενώς, οπότε αποφασίσαμε να το διερευνήσουμε» δήλωσε ο ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων Μαρσέλ Κέρλιν. Όταν ο Κέρλιν και οι συνάδελφοί του μελέτησαν την επιστημονική βιβλιογραφία, μπόρεσαν να βρουν μόνο τέσσερις έρευνες για το θέμα. Και τα αποτελέσματα ήταν ανάμεικτα. Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή σε βρέφη διαπίστωσε ότι οι εμβολιασμοί κατά της γρίπης που έγιναν σε ηλικία 2, 3 και 4 μηνών σε διαφορετικά χέρια είχαν ως αποτέλεσμα υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων από ό,τι όταν έγιναν στο ίδιο χέρι. Μια μελέτη του 2023, ωστόσο, διαπίστωσε υψηλότερες ανοσολογικές αποκρίσεις μετά τη χορήγηση του εμβολίου COVID-19 στο ίδιο χέρι. Για να αποκτήσουν μια σαφέστερη εικόνα, οι ερευνητές του OHSU εξέτασαν τα επίπεδα αντισωμάτων 947 συμμετεχόντων που έλαβαν δύο δόσεις εμβολίου COVID-19. Οι μισοί από την ομάδα έλαβαν τη δεύτερη δόση στο ίδιο χέρι, ενώ οι άλλοι μισοί και στα δύο χέρια. Τέσσερις εβδομάδες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, τα αντισώματα SARS-CoV-2 στον ορό ήταν 1,4 φορές υψηλότερα σε εκείνους που έλαβαν το εμβόλιο σε διαφορετικά χέρια. Στη συνέχεια, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα αντισωμάτων σε 54 ζεύγη που είχαν όμοια ηλικία, φύλο και χρονική απόσταση μεταξύ δύο εμβολιασμών. Τέσσερις εβδομάδες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, εκείνοι που είχαν εμβολιαστεί και στα δύο χέρια είχαν έως και τετραπλάσια αύξηση αντισωμάτων κατά του SARS-CoV-2 σε σύγκριση με εκείνους που είχαν εμβολιαστεί μόνο στο ένα. Επιπλέον, αυτή η βελτιωμένη ανοσολογική απόκριση διήρκεσε περισσότερο από ένα έτος μετά τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης. «Αποδείχθηκε ότι αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα και πιθανώς δεν περιορίζεται μόνο στα εμβόλια COVID» υποθέτει ο Κέρλιν.

Οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό αλλά εικάζουν ότι η αλλαγή του χεριού λήψης για κάθε δόση ενεργοποιεί νέες ανοσολογικές αποκρίσεις σε διαφορετικούς λεμφαδένες. «Εναλλάσοντας τα χέρια, έχετε ουσιαστικά σχηματισμό μνήμης σε δύο θέσεις αντί για μία», εξηγεί ο Κέρλιν. Ωστόσο, η μελέτη του 2023 κατέληξε στο αντίθετο συμπέρασμα καθώς διαπίστωσε ότι ο εμβολιασμός στο ίδιο χέρι προετοιμάζει καλύτερα το ανοσοποιητικό σύστημα για τον COVID-19. Ο λόγος για τα διαφορετικά αποτελέσματα θα μπορούσε να οφείλεται στη χρονική στιγμή των εξετάσεων αίματος. Η μελέτη 2023 εξέτασε τον ορό του αίματος μόλις δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση των εμβολίων. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που απομνημονεύουν τα χαρακτηριστικά ενός αντιγόνου, ωστόσο, συνεχίζουν να αυξάνονται και να ωριμάζουν για πολλούς μήνες μετά τον εμβολιασμό. Ο Κέρλιν δήλωσε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα και ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνουν κλινικές συστάσεις με βάση τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Η εφημερίδα Κλινικής Διερεύνησης» «The Journal of Clinical Investigation».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η εξελικτική ιστορία του SARS-CoV-2 οδηγεί σε ένα καθολικό εμβόλιο που ήδη δοκιμάζεται σε ζωικά μοντέλα

Ψαλτοπούλου στο healthweb: Πλέον ο κορωνοϊός θα αντιμετωπίζεται σαν μια απλή γρίπη

Βασικές διαφορές στις αποκρίσεις των Τ κυττάρων σε άτομα που είχαν μολυνθεί με την COVID-19 πριν από τον εμβολιασμό σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν μολυνθεί ποτέ.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι ακριβώς είναι η ουρολοίμωξη και πώς αντιμετωπίζεται;

Ουρολοίμωξη ορισμός: Τα κρούσματα ουρολοίμωξης (ουρολοίμωξη) αυξάνονται. Δυστυχώς, τυχαίνει να είναι ένα από τα πολλά ζητήματα υγείας για τα οποία δεν μιλάμε όλοι – είτε από αμηχανία είτε από ντροπαλότητα.

Κλινικές δοκιμές δοκιμάζουν συνδυαστική θεραπεία με αντισώματα σε ενήλικες με προχωρημένο καρκίνο

"Το CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 είχε διαχειρίσιμο προφίλ ασφάλειας σε ένα ευρύ φάσμα δόσεων και έδειξε πολλά υποσχόμενες αντικαρκινικές δραστηριότητες σε όλα τα επίπεδα δόσης CS1002 όταν συνδυάστηκε με το CS1003", έγραψαν οι ερευνητές. "Αυτό υποστηρίζει περαιτέρω αξιολόγηση του CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 για τη θεραπεία συμπαγών όγκων."

Παρακολούθηση χρόνιας ηπατοπάθειας

Τελευταία, είναι αρκετές οι προσπάθειες να βρεθούν νεότεροι δείκτες για την ανίχνευση του βαθμού ίνωσης του ήπατος ή την παρουσία κίρρωσης.

Προειδοποιητικά σημάδια για τον καρκίνο του προστάτη που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Καρκίνος προστάτη: Όταν ο αδένας μεγαλώνει σε μέγεθος, προκαλεί συμπτώματα όπως επείγουσα ούρηση, νυκτουρία, μειωμένη ροή, καταπόνηση για ούρηση και ατελής εκκένωση της ουροδόχου κύστης.

Μπορεί το επιπλέον αλάτι να βλάψει τα νεφρά σας;

Το να προσθέτεις πολύ αλάτι στη διατροφή σου δεν είναι καλό. Μια πρόσφατη μελέτη στο JAMA Network Open διαπίστωσε ότι η προσθήκη αλατιού στο φαγητό σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου.