Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός Ηνωμένο Βασίλειο: Νέα έρευνα εξετάζει την ανάμειξη διαφορετικών εμβολίων για την ανοσοποίηση έναντι του κορωνοϊού

Κορωνοϊός Ηνωμένο Βασίλειο: Νέα έρευνα εξετάζει την ανάμειξη διαφορετικών εμβολίων για την ανοσοποίηση έναντι του κορωνοϊού

Κορωνοϊός Ηνωμένο Βασίλειο: Προηγούμενη εμπειρία δείχνει ότι η ανάμειξη εμβολίων θα μπορούσε να είναι μια ευεργετική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊου, καθώς ενδέχεται να επιτρέψει στο ανοσοποιητικό μας σύστημα να επικεντρωθεί πληρέστερα στη δημιουργία προστασίας έναντι του ιού.

Προηγούμενη εμπειρία δείχνει ότι η ανάμειξη εμβολίων θα μπορούσε να είναι μια ευεργετική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊου. Για παράδειγμα, ορισμένα προγράμματα ανοσοποίησης για τον Έμπολα περιλαμβάνουν την ανάμειξη διαφορετικών εμβολίων για την επίτευξη προστασίας από τον ιό. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για μια πρακτική που έχει δοκιμαστεί και σε άλλες περιπτώσεις νοσημάτων, όπως για παράδειγμα την ηπατίτιδα, την πολιομυελίτιδα και την ιλαρά.

Η μελέτη Com-Cov, που σχεδιάζεται να διεξαχθεί από την Εθνική Κοινοπραξία Αξιολόγησης Προγράμματος Ανοσοποίησης στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναμένεται να παράσχει ζωτικής σημασίας πληροφορίες για το εάν θα μπορούσε η μέθοδος ανάμειξης εμβολίων να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά στην περίπτωση του κορωνοϊού. Η άνω μελέτη πρόκειται να στρατολογήσει περισσότερους από 800 εθελοντές, 50 ετών και άνω, που δεν έχουν λάβει ακόμη εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στο Λονδίνο, το Μπέρμιγχαμ, το Λίβερπουλ, το Νότινγχαμ, το Μπρίστολ, την Οξφόρδη και το Σαουθάμπτον. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν το εμβόλιο της Οξφόρδης, ακολουθούμενο από το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer ή το αντίστροφο, σε απόσταση τεσσάρων ή δώδεκα εβδομάδων. Άλλα εμβόλια μπορούν να προστεθούν στη μελέτη, καθώς έχουν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές.

Ενώ αυτή η μελέτη είχε αρχικά σχεδιαστεί προκειμένου να παράσχει μεγαλύτερη ευελιξία σχετικά με τη διάθεση των εμβολίων, η δελεαστική πιθανότητα ότι η ανάμειξη εμβολίων θα μπορούσε να προσφέρει ακόμη καλύτερη, μακροχρόνια προστασία, μπήκε στο στόχαστρο των ερευνητών. Η ελπίδα είναι ότι η ανάμειξη θα επιτρέψει στο ανοσοποιητικό μας σύστημα να επικεντρωθεί πληρέστερα στη δημιουργία προστασίας έναντι του κορωνοϊού. Η προσέγγιση της πρόκλησης αξιοποιώντας διάφορους συνδυασμούς εμβολίων μπορεί να ενισχύσει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Άλλες χώρες διεξάγουν παρόμοιες μελέτες για να παρακολουθήσουν τον αντίκτυπο της ανάμειξης εμβολίων.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Matthew Snape από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε ότι πρόκειται για μια «εξαιρετικά συναρπαστική μελέτη» που θα παράσχει πληροφορίες ζωτικής σημασίας για τη διάθεση των εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο και παγκοσμίως. Μελέτες σε ζώα έδειξαν «καλύτερη ανταπόκριση αντισωμάτων με μικτό χρονοδιάγραμμα παρά με το ευθύ πρόγραμμα» δόσεων εμβολίου, δήλωσε ο καθηγητής. «Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε αν οι διαφορετικές μέθοδοι δόσεων θα μπορούσαν πραγματικά να οδηγήσουν σε αυξημένη ανοσοαπόκριση [στους ανθρώπους] ή τουλάχιστον μια απόκριση που είναι εξίσου καλή με το ευθύ πρόγραμμα δόσεων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοϊός 04/02 - 1070 νέα κρούσματα - 25 νεκροί - 249 διασωληνωμένοι

Ο ψηφιακός αγώνας για τον εμβολιασμό εμπόδιο για τους ηλικιωμένους

Παραπάνω από 500 παίκτες του Australian Open και προσωπικού ξενοδοχείου σε καραντίνα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ωκεάνια ζώα της Εδιακρανικής εποχής είναι οι αρχαίοι μας πρόγονοι

Θάλασσα Ζωή: Πάνω από μισό δισεκατομμύριο χρόνια πριν, ακέφαλα θαλάσσια πλάσματα που έμοιαζαν με φύλλα κατοικούσαν τις αρχέγονες θάλασσες. Παρόλο που αυτά τα αρχέγονα ζώα δεν έμοιαζαν με εμάς, μερικά από τα πιο σημαντικά γονίδια μας μπορεί να είναι "λείψανα" ηλικίας 555 εκατομμυρίων ετών αυτών τα χαμένων πλασμάτων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Το εμβόλιο οπιοειδών θα μπορούσε να είναι «αλλαγή του παιχνιδιού για εθισμό», λέει ερευνητής

Το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης περιλαμβάνει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονται για την πρόληψη και τη θεραπεία της κατάχρησης ναρκωτικών και 30 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα για τοπικές υπηρεσίες προς όφελος των τοξικομανών.

Δοκιμές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για την αξιολόγηση των ανοσολογικών αντιδράσεων από την επαναμόλυνση με τον ιό του κορωνοϊού

"Η διατήρηση του ρυθμού της επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης, μέσω κρίσιμων μελετών όπως αυτή, παραμένει ο μόνος τρόπος που θα μπορέσουμε πραγματικά να ξεπεράσουμε αυτήν την πανδημία και να την ελέγξουμε".

Το αντιιικό φάρμακο κορωνοϊού δείχνει υπόσχεση σε χάμστερ, και μπαίνει σε δοκιμές σε ανθρώπους

"Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η θεραπεία με MK-4482 θα μπορούσε ενδεχομένως να μετριάσει τις εκθέσεις υψηλού κινδύνου στον SARS-CoV-2 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της καθιερωμένης λοίμωξης SARS-CoV-2 μόνη της ή πιθανώς σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες", λέει η συνοδευτική έκδοση από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας NIH.

Ο κορωνοϊός δεν περνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό αλλά σκοτώνει τους νευρώνες με έμμεσο τρόπο

Κορωνοϊός Εγκέφαλος: Η μεγαλύτερη παθολογοανατομική μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε νεκρούς της πανδημίας δείχνει ότι ο κορωνοϊός δεν εισέρχεται στον εγκέφαλο, παρόλα αυτά όμως προκαλεί σοβαρές βλάβες που ίσως εξηγούν τα νευρολογικά συμπτώματα πολλών ασθενών.

Τα άτομα σε αυτήν την ομάδα αίματος έχουν τον μικρότερο κίνδυνο θρόμβωσης

Πρόσφατη μελέτη αναφέρει πως υπάρχει ένας ενδιαφέρων σύνδεσμος που μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση της σχέσης μεταξύ των τύπων αίματος και των θρομβώσεων: Τα άτομα με ομάδα αίματος 0 έχουν χαμηλότερο παράγοντα von Willebrand (VWF), μια πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για τον σχηματισμό θρόμβων αίματος. Ωστόσο, αυτή είναι μόνο μια από τις πιθανές εξηγήσεις.