Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος προστάτη: Βακτήρια στα ούρα μπορεί να βοηθήσουν στη διάγνωση

Καρκίνος προστάτη: Βακτήρια στα ούρα μπορεί να βοηθήσουν στη διάγνωση

Καρκίνος προστάτη: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν βακτήρια στα ούρα που μπορεί να προβλέψουν τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη. Τα γένη είναι Fenollaria, Peptoniphilus, Anaerococcus, Porphyromonas και Fusobacterium.

Μετά τον καρκίνο του δέρματος, ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο κοινός καρκίνος μεταξύ των ανδρών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περίπου 1 στους 8 άνδρες διαγιγνώσκεται με την πάθηση στη διάρκεια της ζωής τους. Έρευνα δείχνει ότι υλικό που εκκρίνεται από τον προστάτη αδένα εμφανίζεται στα ούρα. Οι βιοδείκτες των ούρων αποτελούν επομένως μια περιοχή αυξανόμενου ενδιαφέροντος για τον εντοπισμό του επιθετικού καρκίνου του προστάτη. Ενώ υπάρχουν πολλά προφίλ γονιδιακής έκφρασης ως βιοδείκτες ούρων για τον καρκίνο του προστάτη, κανένα δεν είναι σε ευρεία κλινική χρήση. Περαιτέρω μελέτη για τους βιοδείκτες των ούρων θα μπορούσε να βοηθήσει τους κλινικούς γιατρούς να προβλέψουν τις ομάδες κινδύνου για καρκίνο του προστάτη και την εξέλιξη της νόσου.

Πρόσφατα, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ βακτηρίων στα ούρα και καρκίνου του προστάτη και του προστάτη. «Έχουμε εντοπίσει μια ομάδα πέντε βακτηριακών γενών που συνδέονται με καρκίνο του προστάτη υψηλού βαθμού και ταχύτερη εξέλιξη σε επιθετικό καρκίνο», σημειώνουν οι ερευνητές. Τα γένη είναι Fenollaria, Peptoniphilus, Anaerococcus, Porphyromonas και Fusobacterium. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο European Urology Oncology.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα ούρων που συλλέχθηκαν από 318 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο που αξιολογούνταν για καρκίνο του προστάτη ή για αίμα στα ούρα τους. Στη συνέχεια εξέτασαν τα αποτελέσματα της υγείας των ασθενών για έως και 6 χρόνια μετά τη λήψη του δείγματος. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δείγματα ούρων για διαφορετικά βακτήρια χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους, συμπεριλαμβανομένης της μικροσκοπίας ιζημάτων, της αλληλουχίας DNA και της αλληλουχίας RNA. Εξέτασαν επίσης βιοψίες προστάτη από 204 ασθενείς που συλλέχθηκαν μεταξύ 2004 και 2014. Παρακολούθησαν αυτούς τους ασθενείς για 3,5 χρόνια κατά μέσο όρο για να ανιχνεύσουν σημεία επιθετικού καρκίνου του προστάτη, συμπεριλαμβανομένης της μετάστασης του καρκίνου του προστάτη και της βιοχημικής αποτυχίας του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) μετά τη θεραπεία.

Μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων, οι ερευνητές βρήκαν μια σχέση μεταξύ ορισμένων βακτηρίων στα ιζήματα των ούρων και του κινδύνου καρκίνου του προστάτη. Εντόπισαν τέσσερα νέα βακτήρια που βρέθηκαν συχνά στα ούρα ασθενών με μετάσταση καρκίνου του προστάτη. Παρατήρησαν ότι πέντε είδη βακτηρίων στα ούρα και τον καρκινικό ιστό – συμπεριλαμβανομένων τριών από τα νέα βακτήρια – συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο επιθετικού καρκίνου του προστάτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

5 βακτήρια που συνδέονται με τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη

Πρωτεΐνη στοχεύεται για την αντιμετώπιση καρκινικών μεταστάσεων

Λουκάς Στενός στο healthweb.gr : Ο καρκίνος του προστάτη εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα νόσος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αγγειίτιδα του Ashton Kutcher, μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή: Τι είναι;

Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει την αγγειίτιδα με βάση τα συμπτώματα, το ιατρικό ιστορικό ενός ατόμου, τη φυσική εξέταση και τις εργαστηριακές εξετάσεις. Μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν σαρώσεις αιμοφόρων αγγείων και καρδιάς, καθώς και βιοψίες ιστών, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε περισσότερα παιδιά με κακή υγεία παγκοσμίως

Υπερθέρμανση του πλανήτη: Είναι επιτακτική ανάγκη τα παιδιά να ενθαρρύνονται να κάνουν καθημερινή σωματική δραστηριότητα για να χτίσουν και να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση.

Αλλαγές στην περίοδο μετά τη χορήγηση εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Covid19: Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας διεξάγει μια μεγάλη μελέτη σε περισσότερες από 60.000 γυναίκες ηλικίας 12-80 ετών στη Νορβηγία για να διερευνήσει οποιαδήποτε συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και των διαφορετικών τύπων αλλαγών της περιόδου.

Πώς οι αλλαγές στον τρόπο ζωής επηρεάζουν την αντίσταση στην ινσουλίνη;

Αντίσταση στην ινσουλίνη: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, ιδιαίτερα η διατροφή, μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στην πρόληψη, τη θεραπεία και ακόμη και την αναστροφή του διαβήτη τύπου 2.

Μελέτη νευροαπεικόνισης αποκαλύπτει διαφορές που σχετίζονται με την κόπωση ανά ηλικία και φύλο

Μελέτη νευροαπεικόνισης: Για να μελετήσουν τη σχέση μεταξύ ηλικίας και κόπωσης, οι ερευνητές του Ιδρύματος Kessler πραγματοποίησαν μια νέα μελέτη χρησιμοποιώντας δεδομένα νευροαπεικόνισης και αυτοαναφοράς.

Παίζει ρόλο ο δείκτης μάζας σώματος για την ενέργειά μας;

ΔΜΣ: Παρόλο που οι πολύ αδύνατοι άνθρωποι είχαν χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας, οι δείκτες υγείας της καρδιάς τους, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, ήταν πολύ καλοί.