Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος προστάτη: Βακτήρια στα ούρα μπορεί να βοηθήσουν στη διάγνωση

Καρκίνος προστάτη: Βακτήρια στα ούρα μπορεί να βοηθήσουν στη διάγνωση

Καρκίνος προστάτη: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν βακτήρια στα ούρα που μπορεί να προβλέψουν τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη. Τα γένη είναι Fenollaria, Peptoniphilus, Anaerococcus, Porphyromonas και Fusobacterium.

Μετά τον καρκίνο του δέρματος, ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο κοινός καρκίνος μεταξύ των ανδρών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περίπου 1 στους 8 άνδρες διαγιγνώσκεται με την πάθηση στη διάρκεια της ζωής τους. Έρευνα δείχνει ότι υλικό που εκκρίνεται από τον προστάτη αδένα εμφανίζεται στα ούρα. Οι βιοδείκτες των ούρων αποτελούν επομένως μια περιοχή αυξανόμενου ενδιαφέροντος για τον εντοπισμό του επιθετικού καρκίνου του προστάτη. Ενώ υπάρχουν πολλά προφίλ γονιδιακής έκφρασης ως βιοδείκτες ούρων για τον καρκίνο του προστάτη, κανένα δεν είναι σε ευρεία κλινική χρήση. Περαιτέρω μελέτη για τους βιοδείκτες των ούρων θα μπορούσε να βοηθήσει τους κλινικούς γιατρούς να προβλέψουν τις ομάδες κινδύνου για καρκίνο του προστάτη και την εξέλιξη της νόσου.

Πρόσφατα, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ βακτηρίων στα ούρα και καρκίνου του προστάτη και του προστάτη. «Έχουμε εντοπίσει μια ομάδα πέντε βακτηριακών γενών που συνδέονται με καρκίνο του προστάτη υψηλού βαθμού και ταχύτερη εξέλιξη σε επιθετικό καρκίνο», σημειώνουν οι ερευνητές. Τα γένη είναι Fenollaria, Peptoniphilus, Anaerococcus, Porphyromonas και Fusobacterium. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο European Urology Oncology.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα ούρων που συλλέχθηκαν από 318 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο που αξιολογούνταν για καρκίνο του προστάτη ή για αίμα στα ούρα τους. Στη συνέχεια εξέτασαν τα αποτελέσματα της υγείας των ασθενών για έως και 6 χρόνια μετά τη λήψη του δείγματος. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δείγματα ούρων για διαφορετικά βακτήρια χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους, συμπεριλαμβανομένης της μικροσκοπίας ιζημάτων, της αλληλουχίας DNA και της αλληλουχίας RNA. Εξέτασαν επίσης βιοψίες προστάτη από 204 ασθενείς που συλλέχθηκαν μεταξύ 2004 και 2014. Παρακολούθησαν αυτούς τους ασθενείς για 3,5 χρόνια κατά μέσο όρο για να ανιχνεύσουν σημεία επιθετικού καρκίνου του προστάτη, συμπεριλαμβανομένης της μετάστασης του καρκίνου του προστάτη και της βιοχημικής αποτυχίας του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) μετά τη θεραπεία.

Μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων, οι ερευνητές βρήκαν μια σχέση μεταξύ ορισμένων βακτηρίων στα ιζήματα των ούρων και του κινδύνου καρκίνου του προστάτη. Εντόπισαν τέσσερα νέα βακτήρια που βρέθηκαν συχνά στα ούρα ασθενών με μετάσταση καρκίνου του προστάτη. Παρατήρησαν ότι πέντε είδη βακτηρίων στα ούρα και τον καρκινικό ιστό – συμπεριλαμβανομένων τριών από τα νέα βακτήρια – συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο επιθετικού καρκίνου του προστάτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

5 βακτήρια που συνδέονται με τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη

Πρωτεΐνη στοχεύεται για την αντιμετώπιση καρκινικών μεταστάσεων

Λουκάς Στενός στο healthweb.gr : Ο καρκίνος του προστάτη εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα νόσος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σκούρα oύρα και άλλα συμπτώματα τουαλέτας που μπορεί να είναι σημάδια ηπατικής βλάβης

Ηπατική βλάβη: Το χρώμα των ούρων και των κοπράνων σας μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την κατάσταση του συκωτιού σας. Τα χλωμά κόπρανα θα μπορούσαν να υποδεικνύουν ένα πρόβλημα με το ήπαρ ή άλλο συστατικό του συστήματος παροχέτευσης των χοληφόρων. 

Έρευνα διαπιστώνει ότι οι κλινικές δοκιμές για τον καρκίνο έχουν γίνει πιο ποικιλόμορφες τις τελευταίες δύο δεκαετίες

Ενώ η μελέτη δεν εξέτασε τους υποκείμενους παράγοντες που επηρέασαν τις παρατηρούμενες τάσεις, ο Farooq υπέθεσε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός διαθέσιμων κλινικών δοκιμών πρώιμης φάσης, οι αλλαγές στα κριτήρια επιλεξιμότητας και η αύξηση του αριθμού των μικρών κέντρων που προσφέρουν κλινικές δοκιμές μπορεί να συνέβαλαν στην αύξηση της ποικιλομορφίας των συμμετεχόντων σε κλινικές δοκιμές τα τελευταία χρόνια.

Μπορεί το εγκεφαλικό επεισόδιο να προκληθεί από την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Ρύπανση: Η μείωση της ρύπανσης από βιομηχανικές πηγές, τις μεταφορές και άλλους τομείς μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Tι να κάνετε αν ένα παιδί δαγκωθεί ή γρατσουνιστεί από σκύλο που έχει προσβληθεί από λύσσα;

Σκύλος λύσσα: Τα δαγκώματα και οι γρατσουνιές ζώων αντιπροσωπεύουν μια διαδεδομένη αιτία για επισκέψεις στα επείγοντα σε όλο τον κόσμο, με τα οικιακά κατοικίδια να είναι οι πιο συχνοί ένοχοι.

Ελάχιστα γνωστά συμπτώματα που εμφανίζονται τη νύχτα σε όσους πάσχουν από καρδιακά νοσήματα

Καρδιακή νόσος: Παρόλο που οι περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις μπορούν να προληφθούν, οι θάνατοι και η αναπηρία λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων αυξάνονται σε όλο τον κόσμο.