Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος του προστάτη: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν 5 βακτήρια που αυξάνουν τον κίνδυνο

Καρκίνος του προστάτη: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν 5 βακτήρια που αυξάνουν τον κίνδυνο

Καρκίνος του προστάτη: Ορισμένα βακτήρια εμπλέκονται στην ασθένεια, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Oι ερευνητές εντόπισαν πέντε τύπους βακτηρίων που σχετίζονται με τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη και λένε ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες για την ασθένεια. Οι πέντε τύποι βακτηρίων ήταν κοινοί σε δείγματα ούρων και ιστών από άνδρες με επιθετικό καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με την ομάδα του Πανεπιστημίου της East Anglia (UEA) στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όλα τα βακτήρια είναι αναερόβια, που σημαίνει ότι μπορούν να αναπτυχθούν χωρίς παρουσία οξυγόνου, ανέφεραν οι ερευνητές.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα ούρων ή ιστών από περισσότερους από 600 ασθενείς με ή χωρίς καρκίνο του προστάτη. “Γνωρίζουμε ήδη κάποιες ισχυρές συσχετίσεις μεταξύ λοιμώξεων και καρκίνου. Για παράδειγμα, η παρουσία του βακτηρίου Helicobacter pylori στην πεπτική οδό μπορεί να οδηγήσει σε έλκος στομάχου και σχετίζεται με καρκίνο του στομάχου, και ορισμένοι τύποι του ιού HPV μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. “, δήλωσε ο επικεφαλής του έργου Colin Cooper, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Norwich της UEA, σε σχετική ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

«Θέλαμε να μάθουμε εάν τα βακτήρια θα μπορούσαν να συνδεθούν με τον τρόπο που αναπτύσσεται και εξαπλώνεται ο καρκίνος του προστάτη», εξήγησε ο Κούπερ.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι πιο συχνά μια ασθένεια με την οποία πεθαίνουν οι άνδρες παρά η αιτία του θανάτου, σύμφωνα με τον Τζέρεμι Κλαρκ από την Ιατρική Σχολή του Νόργουιτς.

“Και λίγα είναι γνωστά για το τι προκαλεί μερικούς καρκίνους του προστάτη να γίνονται πιο επιθετικοί από άλλους. Τώρα έχουμε στοιχεία ότι ορισμένα βακτήρια εμπλέκονται σε αυτό και αποτελούν μέρος του παζλ”, πρόσθεσε ο Clark. Μαζί με τον εντοπισμό των πέντε τύπων βακτηρίων, οι ερευνητές εντόπισαν επίσης πιθανούς βιολογικούς μηχανισμούς για το πώς αυτά τα βακτήρια μπορεί να συνδέονται με τον καρκίνο.

Η έκθεση δημοσιεύθηκε στις 20 Απριλίου στο περιοδικό European Urology Oncology.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δύο φάρμακα στοχεύουν με επιτυχία προχωρημένους όγκους

Εξελίξεις και προοπτικές στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη

Φάρμακα για τον HIV στη μάχη κατά του προχωρημένου καρκίνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το ποσοστό ανίχνευσης αδενώματος συνδέεται με τον κίνδυνο CRC μετά από θετική FIT

Αδένωμα: Το ποσοστό ανίχνευσης αδενώματος (ADR) των ενδοσκόπων σχετίζεται με τον κίνδυνο για ενδιάμεσους μετακολονοσκοπικούς καρκίνους του παχέος εντέρου (PCCRCs) μετά από ένα θετικό αποτέλεσμα ανοσοχημικής εξέτασης κοπράνων (FIT)

Ο ρόλος του δυσλειτουργικού εντέρου στη μετάσταση του καρκίνου του μαστού σε άλλα σημεία του σώματος

Ο στόχος της ιατρικής κοινότητας είναι να μπορέσει να κατανοήσει τη σχέση εντέρου-μαστοκυττάρου σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού προκειμένου να βρεθεί ο προληπτικός μηχανισμός που θα εμποδίζει την επανεμφάνιση και τη μετάσταση του καρκίνου.

Η επίκτητη ανοσία σε τυχαία τροφικά αλλεργιογόνα μπορεί να προστατεύει ορισμένους τυχερούς ανθρώπους από την COVID-19

Πράγματι, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι παρόλο που οι παράγοντες αυτοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να παρέχουν κάποια προστασία από τον SARS-CoV-2, δεν τους βλέπουν ως αντικαταστάτες των σημερινών εμβολίων.

Η απώλεια βάρους βοηθάει στην αρθρίτιδα;

Αρθρίτιδα: Η απώλεια του υπερβολικού βάρους μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στην πρόληψη της αρθρίτιδας του γόνατος, αλλά και να επιβραδύνει την εξέλιξή της σε άτομα που έχουν ήδη την πάθηση, προτείνει μια πρόσφατη μελέτη

Τι έγινε με τα προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Έρευνα: Οι εισαγωγές σε προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών μειώθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, πιθανότατα εξηγώντας μια μεταγενέστερη αύξηση των θανατηφόρων υπερβολικών δόσεων.

Η προπόνηση αντίστασης-αναπνοής βρέθηκε να μειώνει την αρτηριακή πίεση

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια διαρκή μέση πτώση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 9 mmHg (ο κορυφαίος αριθμός στις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης) - η φυσιολογική πίεση ορίζεται ως 120/80. Περιγράφουν την αλλαγή ως σημαντική, τόσο όσο βλέπουν ορισμένοι ασθενείς με τη φαρμακευτική αγωγή.