Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος: Μπορούν οι λεμφαδένες να ενισχύσουν την επιτυχία της ανοσοθεραπείας;

Καρκίνος: Μπορούν οι λεμφαδένες να ενισχύσουν την επιτυχία της ανοσοθεραπείας;

Καρκίνος: Το να επιτραπεί στη θεραπεία να ενεργοποιήσει την ανοσολογική απόκριση των λεμφαδένων επίσης μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της θετικής ανταπόκρισης στην ανοσοθεραπεία.

Η θεραπεία του καρκίνου συνήθως περιλαμβάνει την αφαίρεση λεμφαδένων κοντά στον όγκο σε περίπτωση που περιέχουν μεταστατικά καρκινικά κύτταρα. Αλλά νέα ευρήματα από μια κλινική δοκιμή από ερευνητές στο UC San Francisco και τα Ινστιτούτα Gladstone δείχνουν ότι η ανοσοθεραπεία μπορεί να ενεργοποιήσει τα Τ κύτταρα που καταπολεμούν τον όγκο σε κοντινούς λεμφαδένες. Η μελέτη υποδηλώνει ότι το να αφήσουμε τους λεμφαδένες ανέπαφους μέχρι μετά την ανοσοθεραπεία θα μπορούσε να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα έναντι των συμπαγών όγκων, μόνο ένα μικρό μέρος των οποίων ανταποκρίνεται επί του παρόντος σε αυτούς τους νεότερους τύπους θεραπειών.

Οι περισσότερες ανοσοθεραπείες στοχεύουν μόνο στην αναζωογόνηση των Τ κυττάρων στον όγκο, όπου συχνά εξαντλούνται μάχοντας τα καρκινικά κύτταρα του όγκου. Αλλά η νέα έρευνα δείχνει ότι το να επιτραπεί στη θεραπεία να ενεργοποιήσει την ανοσολογική απόκριση των λεμφαδένων επίσης μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της θετικής ανταπόκρισης στην ανοσοθεραπεία. «Αυτή η εργασία πραγματικά αλλάζει τη σκέψη μας σχετικά με τη σημασία της διατήρησης των λεμφαδένων στο σώμα κατά τη διάρκεια της θεραπείας», δήλωσε ο Matt Spitzer, PhD, ερευνητής του Parker Institute for Cancer Immunotherapy and Gladstone-UCSF Institute of Genomic Immunology και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

Οι λεμφαδένες συχνά αφαιρούνται επειδή είναι συνήθως το πρώτο μέρος που εμφανίζονται τα μεταστατικά καρκινικά κύτταρα και χωρίς χειρουργική επέμβαση, μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί εάν οι κόμβοι περιέχουν μεταστάσεις. «Η ανοσοθεραπεία έχει σχεδιαστεί για να ξεκινά την ανοσολογική απόκριση, αλλά όταν αφαιρούμε τους κοντινούς λεμφαδένες πριν από τη θεραπεία, ουσιαστικά αφαιρούμε τις βασικές τοποθεσίες όπου ζουν τα Τ κύτταρα και μπορούν να ενεργοποιηθούν», είπε ο Spitzer, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία που υποστηρίζουν την αφαίρεση των λεμφαδένων είναι από παλαιότερες μελέτες που προηγούνται της χρήσης των σημερινών ανοσοθεραπειών.

Στοχεύστε στους λεμφαδένες, όχι στον όγκο

Οι ερευνητές εργάζονται σε μεγάλο βαθμό με την υπόθεση ότι η ανοσοθεραπεία του καρκίνου λειτουργεί διεγείροντας τα κύτταρα του ανοσοποιητικού εντός του όγκου, είπε ο Spitzer. Αλλά σε μια μελέτη του 2017 σε ποντίκια, ο Spitzer έδειξε ότι τα φάρμακα ανοσοθεραπείας στην πραγματικότητα ενεργοποιούν τους λεμφαδένες. «Αυτή η μελέτη άλλαξε την κατανόησή μας για το πώς μπορεί να λειτουργούν αυτές οι θεραπείες», είπε ο Spitzer. Αντί η ανοσοθεραπεία να αντλεί τα Τ κύτταρα στον όγκο, είπε, τα Τ κύτταρα στους λεμφαδένες είναι πιθανώς η πηγή για τα Τ κύτταρα που κυκλοφορούν στο αίμα. Τέτοια κυκλοφορούντα κύτταρα μπορούν στη συνέχεια να εισέλθουν στον όγκο και να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί ο καρκίνος του πνεύμονα δεν ανταποκρίνεται καλά στην ανοσοθεραπεία

Πώς το λίπος καταλαμβάνει τους λεμφαδένες καθώς γερνάμε

Καρκίνος παχέος εντέρου: Αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση με ρομποτική κολεκτομή

Νέες γνώσεις σχετικά με τον ρόλο των διαφόρων μηνιγγικών στρωμάτων στις αυτοάνοσες-φλεγμονώδεις νόσους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι επιστήμονες παραμένουν σε επαγρύπνηση για νέες παραλλαγές της COVID-19, βελτιώνοντας παράλληλα την ικανότητα πρόβλεψης των επιπλοκών

"Οι ασθενείς θα λαμβάνουν το τεστ λίγες ημέρες μετά την έναρξη της νόσου και οι γιατροί θα μπορούν στη συνέχεια να προσαρμόζουν τη φροντίδα τους - για παράδειγμα, στέλνοντάς τους για μαγνητική τομογραφία καρδιάς όταν διαφορετικά δεν θα έκαναν ή ανακατευθύνοντάς τους σε καρδιολόγο για να παρακολουθούνται στενά", δήλωσε ο Ντεβό.

Κλινική δοκιμή διαπιστώνει ότι συσκευή ηπατικής κάθαρσης είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τη θεραπεία της σοβαρής ηπατικής ανεπάρκειας

Η αταλάντευτη εστίασή μας παραμένει στο να θέτουμε τον άνθρωπο στο επίκεντρο των προσπαθειών μας, εργαζόμενοι ακούραστα για ένα καλύτερο μέλλον για όλους όσοι επηρεάζονται από τη χρόνια ηπατική νόσο". Η δοκιμή είναι το τελευταίο βήμα σε ένα μακρύ ταξίδι για τους ερευνητές του UCL και του Royal Free Hospital, το οποίο ξεκίνησε με τον προσδιορισμό της οξείας-χρόνιας ηπατικής ανεπάρκειας ως ξεχωριστής κλινικής οντότητας το 2001.

Μελέτη επισημαίνει ότι εγκυμονούσες γυναίκες με κατάθλιψη μπορούν να τη μεταδώσουν στο παιδί τους

Εγκυμοσύνη κατάθλιψη: Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που έχουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τα ίδια συμπτώματα κατάθλιψης

Τι θα περιμένετε από την εξέταση προστάτη;

Προστάτης: Η εξέταση του προστάτη είναι ένα ουσιαστικό μέρος της προληπτικής φροντίδας για τους άνδρες, επιτρέποντας την έγκαιρη ανίχνευση και πιθανές επιλογές θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη.

Οι καρδιολογικές εταιρείες του Η.Β εκδίδουν κοινή δήλωση πολιτικής για την εξάλειψη των απαράδεκτων συμπεριφορών στην ειδικότητα

Ο Δρ. Christian Fielder Camm, Πρόεδρος της Βρετανικής  Ένωσης  Νέων Καρδιολόγων BJCA, προσθέτει, «Η επιζήμια επίδραση της ακατάλληλης συμπεριφοράς στον χώρο εργασίας μπορεί να είναι βαθιά και όλοι όσοι ασχολούνται με την καρδιολογία και την καρδιαγγειακή ιατρική του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν την ευθύνη να αντιμετωπίσουν αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα».