Επιστημονικά Νέα

Καρδιά: Γιατί η κρυφή καρδιακή προσβολή είναι επικίνδυνη;

Καρδιά: Γιατί η κρυφή καρδιακή προσβολή είναι επικίνδυνη;

Καρδιά: Οι άνθρωποι με αποφρακτική νόσο είχαν περισσότερες από οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή.

Εκατομμύρια μεσήλικες μπορεί να περπατούν χωρίς συμπτώματα καρδιακής νόσου, και παρόλα αυτά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, δείχνει νέα έρευνα.

Κρυφή καρδιακή προσβολή

Υποκλινική ή σιωπηρή καρδιακή νόσος μπορεί να ευθύνεται. Αυτή είναι η πρώιμη πάχυνση ή σκλήρυνση των καρδιακών αρτηριών που μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου και να προκαλέσει συντριπτικό πόνο στο στήθος, γνωστό ως στηθάγχη, ή ακόμα και καρδιακή προσβολή. Οι μεσήλικες με τέτοια υποκλινική καρδιοπάθεια αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο αιφνιδιαστικής καρδιακής προσβολής, ανακάλυψαν ερευνητές.

Αλλά έσπευσαν να προειδοποιήσουν ότι ο απόλυτος κίνδυνος καρδιακής προσβολής χωρίς σημάδια ή συμπτώματα παραμένει χαμηλός. «Η υποκλινική καρδιοπάθεια αναφέρεται σε αλλαγές του κυκλοφορικού συστήματος που παρατηρούνται κυρίως με την προχωρημένη ηλικία και σε ορισμένα άτομα μπορεί να προκαλέσουν έμφραγμα και πρόωρο θάνατο», εξήγησε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Klaus Fuglsang Kofoed, καρδιολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης στη Δανία. «Είναι σημαντικό ότι πολλά άτομα μπορεί να έχουν αυτές τις αλλαγές, ωστόσο δεν θα έχουν ποτέ κλινική καρδιακή νόσο».

Για τη μελέτη, περισσότεροι από 9.500 άνθρωποι ηλικίας 40 ετών και άνω χωρίς γνωστή καρδιακή νόσο υποβλήθηκαν σε σαρώσεις για να δουν πιο προσεκτικά τι συνέβαινε στις καρδιακές τους αρτηρίες. Από αυτούς, το 54% των ανθρώπων δεν εμφάνισαν σημεία υποκλινικής καρδιακής νόσου. Το 36% είχε μη αποφρακτική νόσο και το 10% είχε αποφρακτική ή απόφραξη αρτηριών. Οι άνθρωποι με αποφρακτική νόσο είχαν περισσότερες από οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή. Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος της 27ης Μαρτίου του Annals of Internal Medicine.

Αυτά τα ευρήματα θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως μια κλήση αφύπνισης, δήλωσε ο δρ Έβαν Άπελμπαουμ, καρδιολόγος στο Men’s Health Boston. Οι άνθρωποι μπορεί να περπατούν με τα πρώτα στάδια της καρδιακής νόσου και να μην έχουν ιδέα.

«Για παράδειγμα, η χοληστερόλη συσσωρεύεται στις αρτηρίες πριν αναπτυχθεί μια απόφραξη ή στένωση της σημασίας», είπε ο Appelbaum. «Μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε και είναι ο λόγος που ο προσυμπτωματικός έλεγχος για καρδιαγγειακές παθήσεις είναι τόσο σημαντικός και μπορεί να εντοπίσει προβλήματα αρκετά νωρίς για να ξεκινήσει ένα προληπτικό σχήμα που μπορεί να σώσει ζωές».

Ο Δρ. Matthew Tomey, καρδιολόγος στο Σύστημα Υγείας Mount Sinai στην πόλη της Νέας Υόρκης, συμφώνησε. Κλινικές ασθένειες — όπως καρδιακή προσβολή, πόνοι στο στήθος από φραγμένες αρτηρίες και εγκεφαλικά — αντιπροσωπεύουν μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Η αθηροσκλήρωση ή η συσσώρευση πλάκας χοληστερόλης στα τοιχώματα των αρτηριών, εξελίσσεται κάτω από την επιφάνεια για χρόνια, είπε ο Tomey.

«Τα συμπτώματα της αθηροσκλήρωσης μπορεί να μην εμφανιστούν έως ότου ένα άτομο εμφανίσει ξαφνική απόφραξη της ροής του αίματος από θρόμβο ή προοδευτική στένωση μιας αρτηρίας από πλάκα, συνήθως κατά 70% ή περισσότερο», είπε. “Ένα άτομο μπορεί να περπατά με 69% απόφραξη και των τριών βασικών καρδιακών αρτηριών χωρίς κλινική ασθένεια.” Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να έχουν φυσιολογικά αποτελέσματα σε ένα τεστ άσκησης άγχους, το οποίο χρησιμοποιήθηκε συνήθως για την αξιολόγηση του κινδύνου καρδιακής νόσου για χρόνια, είπε.

«Η υπολογιστική τομογραφία είναι ένα βασικό εργαλείο που είναι διαθέσιμο σήμερα που μας επιτρέπει να βλέπουμε κάτω από την επιφάνεια και να αναγνωρίζουμε την αθηροσκλήρωση στην υποκλινική της φάση», είπε ο Tomey. Η συμβουλή του; Συζητήστε με το γιατρό σας για το πώς να αξιολογήσετε καλύτερα τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. «Στο πλαίσιο αυτής της συνομιλίας, θα ενθαρρύνω τους ασθενείς να ρωτήσουν τους γιατρούς τους εάν η απεικόνιση για την ανίχνευση υποκλινικής νόσου είναι κατάλληλη για αυτούς», πρόσθεσε ο Tomey.

Πώς αλλιώς θα γνωρίζατε εάν είχατε υποκλινική καρδιακή νόσο; Δεν θα το κάνατε, πρόσθεσε ο Δρ David Newby, Καθηγητής Καρδιολογίας John Wheatley του British Heart Foundation στο Κέντρο Έρευνας Αριστείας του British Heart Foundation στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία. «Το να έχεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής είναι πολύ σημαντικό και αν έχεις οποιονδήποτε παράγοντα κινδύνου για καρδιακή νόσο, είναι καλή ιδέα να κάνεις έναν έλεγχο υγείας», είπε ο Newby, ο οποίος συνέγραψε ένα άρθρο που συνοδεύει τη νέα μελέτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πότε να ελέγξετε τα επίπεδα χοληστερόλης του παιδιού σας;

Γιατί οι φιλίες είναι τόσο σημαντικές;

Ποιες είναι οι καρδιακές παθήσεις που αλλάζουν τη ζωή μας;

Δημήτρης Μπάσης: Οι Ψίθυροι Καρδιάς μου άλλαξαν πραγματικά τη ζωή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι επιστήμονες παραμένουν σε επαγρύπνηση για νέες παραλλαγές της COVID-19, βελτιώνοντας παράλληλα την ικανότητα πρόβλεψης των επιπλοκών

"Οι ασθενείς θα λαμβάνουν το τεστ λίγες ημέρες μετά την έναρξη της νόσου και οι γιατροί θα μπορούν στη συνέχεια να προσαρμόζουν τη φροντίδα τους - για παράδειγμα, στέλνοντάς τους για μαγνητική τομογραφία καρδιάς όταν διαφορετικά δεν θα έκαναν ή ανακατευθύνοντάς τους σε καρδιολόγο για να παρακολουθούνται στενά", δήλωσε ο Ντεβό.

Κλινική δοκιμή διαπιστώνει ότι συσκευή ηπατικής κάθαρσης είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τη θεραπεία της σοβαρής ηπατικής ανεπάρκειας

Η αταλάντευτη εστίασή μας παραμένει στο να θέτουμε τον άνθρωπο στο επίκεντρο των προσπαθειών μας, εργαζόμενοι ακούραστα για ένα καλύτερο μέλλον για όλους όσοι επηρεάζονται από τη χρόνια ηπατική νόσο". Η δοκιμή είναι το τελευταίο βήμα σε ένα μακρύ ταξίδι για τους ερευνητές του UCL και του Royal Free Hospital, το οποίο ξεκίνησε με τον προσδιορισμό της οξείας-χρόνιας ηπατικής ανεπάρκειας ως ξεχωριστής κλινικής οντότητας το 2001.

Μελέτη επισημαίνει ότι εγκυμονούσες γυναίκες με κατάθλιψη μπορούν να τη μεταδώσουν στο παιδί τους

Εγκυμοσύνη κατάθλιψη: Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που έχουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τα ίδια συμπτώματα κατάθλιψης

Τι θα περιμένετε από την εξέταση προστάτη;

Προστάτης: Η εξέταση του προστάτη είναι ένα ουσιαστικό μέρος της προληπτικής φροντίδας για τους άνδρες, επιτρέποντας την έγκαιρη ανίχνευση και πιθανές επιλογές θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη.

Οι καρδιολογικές εταιρείες του Η.Β εκδίδουν κοινή δήλωση πολιτικής για την εξάλειψη των απαράδεκτων συμπεριφορών στην ειδικότητα

Ο Δρ. Christian Fielder Camm, Πρόεδρος της Βρετανικής  Ένωσης  Νέων Καρδιολόγων BJCA, προσθέτει, «Η επιζήμια επίδραση της ακατάλληλης συμπεριφοράς στον χώρο εργασίας μπορεί να είναι βαθιά και όλοι όσοι ασχολούνται με την καρδιολογία και την καρδιαγγειακή ιατρική του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν την ευθύνη να αντιμετωπίσουν αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα».