Επιστημονικά Νέα

Γονείς και παιδί: Κίνδυνος άσθματος από τον ύπνο στο ίδιο κρεβάτι

Γονείς και παιδί: Κίνδυνος άσθματος από τον ύπνο στο ίδιο κρεβάτι

Τα μωρά που κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς τους διαθέτουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν άσθμα λίγα χρόνια αργότερα.

Από την Εβελίνα Καραγιαννοπούλου

Αυτό διαπίστωσε μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Respiratory Journal, κατά την οποία τα μωρά 24 μηνών, βρέθηκαν να είναι σε αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με άσθμα στην ηλικία των 6.

Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο Erasmus του Ρότερνταμ στην Ολλανδία, συνέλλεξαν πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα του άσθματος από 6.160 μητέρες μέσω ενός ερωτηματολογίου που εξέδιδαν κάθε χρόνο για τα πρώτα 6 χρόνια της ζωής του παιδιού. Ένα δεύτερο ερωτηματολόγιο συνέλλεγε επίσης πληροφορίες σχετικά με τις συνήθειες του ύπνου σε ηλικία 2 μηνών και 24 μηνών.

Η μελέτη αναφέρει ότι σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, τα παιδιά που μοιράζονταν το κρεβάτι με τους γονείς τους όταν ήταν βρέφη δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άσθμα ή έχουν υψηλότερο κίνδυνο αναπνευστικού συριγμού κατά τα 6 πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το να κοιμούνται γονείς και μωρά στο ίσιο κρεβάτι, στους 24 μήνες ζωής των βρεφών συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο συριγμού μεταξύ των 3 και 6 ετών, και τα μικρά παιδιά που μοιράζονταν το κρεβάτι, σε αυτή την ηλικία ήταν επίσης σε υψηλότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με άσθμα στην ηλικία των 6 .

Παρά το γεγονός ότι ορισμένες μελέτες βρίσκουν αυξημένο κίνδυνο του συνδρόμου του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS) να συνδέεται με τον ύπνο στο ίδιο κρεβάτι γονιών και παιδιών, άλλες μελέτες διαπιστώνουν κατά αυτόν τον τρόπο μειώνεται ουσιαστικά ο κίνδυνος.

Μια μελέτη του 2011 από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην Αυστραλία έδειξε ότι τα παιδιά με συμπτώματα συρίττουσας αναπνοής και ευαισθησίας στην οικιακή σκόνη, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν άσθμα από την ηλικία των 12 ετών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.

Ουσιαστικός ο ρόλος του λίπους στην ανάπτυξη καρκινικού όγκου

Καρκίνος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και του MIT αποκαλύπτουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα συχνά αναγκάζονται να εισαγάγουν λίπος για να αναπτυχθούν. Το εύρημά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του όγκου.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπομελάγχρωσης;

Υπομελάγχρωση: . Η υπομελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φυλών, αλλά μπορεί να είναι πιο αισθητή σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα λόγω της αντίθεσης μεταξύ του φυσικού χρώματος του δέρματος και των λευκών κηλίδων.

Εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει το Πάρκινσον

Νόσος του Πάρκινσον: Μια ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιέλου ανέπτυξε μια μέθοδο που εντοπίζει αξιόπιστα τις πρωτεϊνικές αλλαγές στο αίμα που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Πάρκινσον.

Ένα τεστ αίματος προβλέπει τον κίνδυνο καρκίνου στο ήπαρ

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος: Υπολογίζεται ότι το ένα τέταρτο των ενηλίκων στις ΗΠΑ πάσχει από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD), μια περίσσεια λίπους στα ηπατικά κύτταρα που μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή και ηπατική βλάβη, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος. Eρευνητές από το UT Southwestern έχουν αναπτύξει μια απλή εξέταση αίματος για να προβλέψουν ποιοι ασθενείς με NAFLD είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος.

Νέο εύρημα βελτιώνει τα αποτελέσματα της ανοσοθεραπείας

Καρκίνος ανοσοθεραπεία: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Καρκίνου Olivia Newton-John βρήκαν έναν νέο τρόπο για να βελτιώσουν τη θεραπεία όγκων που προηγουμένως δεν ανταποκρίνονταν σε ανοσοθεραπείες.