Επιστημονικά Νέα

Γιατί πράσινη και όχι λευκή η ποδιά των χειρουργών;

Γιατί πράσινη και όχι λευκή η ποδιά των χειρουργών;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι χειρουργοί φορούν είτε πράσινα είτε μπλε ρούχα στο χειρουργείο, αλλά ποτέ λευκά σε αντίθεση με τις λευκές ποδιές που φορούν εκτός χειρουργείου όπως όλοι οι άλλοι γιατροί; Μπορεί να ακούγεται ασήμαντο, ωστόσο, η εξήγηση είναι τόσο σημαντική που μπορεί να καθορίσει την επιτυχία της ίδιας της επέμβασης.

Αρχικά μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα οι στολές των χειρουργών ήταν λευκές, ωστόσο ένας διακεκριμένος γιατρός έκανε την “επανάσταση” προτιμώντας πράσινο ή μπλε χρώμα το οποίο και στη συνέχεια καθιερώθηκε και από τους υπόλοιπους.

Ο λόγος που συνέβη κάτι τέτοιο, είναι ότι κατά τη διάρκεια των εγχειρήσεων, το λευκό χρώμα των στολών των χειρουργών μπορεί να τυφλώσει για λίγες στιγμές το χειρουργό, όταν θα πάρει το βλέμμα του από το σκούρο χρώμα του αίματος στις λευκές στολές των συναδέλφων του. Το ίδιο συμβαίνει όταν βγαίνουμε από το σπίτι και αντικρίζουμε το χιόνι σε μια ηλιόλουστη ημέρα.

Ακόμη, το πράσινο και το μπλε χρώμα στις στολές είναι αντίθετο με το κόκκινο χρώμα του αίματος, που βλέπουν διαρκώς οι χειρουργοί κατά τη διάρκεια επέμβασης, γεγονός που μπορεί να κάνει τα μάτια τους πιο ευαίσθητα στις αποχρώσεις και στις λεπτομέρειες του ανθρώπινου σώματος. Έτσι, κατά συνέπεια, μειώνεται σημαντικά την πιθανότητα σφαλμάτων κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Τέλος, πιθανές κηλίδες αίματος στην πράσινη στολή δε φαίνονται τόσο έντονα όπως πάνω στο λευκό δίνοντας τους χειρουργούς μια λιγότερο “τρομακτική όψη” που επιδρά καλύτερα στην ψυχολογία ασθενών και συγγενών σε περίπτωση που τους αντικρίσουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ειδικοί ανησυχούν για τα ποσοστά επαναμόλυνσης από τον κορωνοϊό

Αποκαλύφθηκε σύνδεση λιπιδίων που παίζουν ρόλο στη νόσο Πάρκινσον

Ο κορωνοϊός επιβιώνει στο δέρμα πέντε φορές περισσότερο από τη γρίπη

Γρίπη και κορωνοϊός: Ερχόμαστε στην εποχή, όπου πέρα από τον κορωνοϊό, καλπάζει και η γρίπη. Ποια είναι η βασική τους διαφορά και πως μπορούμε να αποφύγουμε να νοσήσουμε; Ο κορωνοϊός επιβιώνει στο δέρμα πέντε φορές περισσότερο από τη γρίπη, σύμφωνα με μελέτη. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με Ιάπωνες ερευνητές, ο κορωνοϊός παραμένει ενεργός στο ανθρώπινο δέρμα […]