Επιστημονικά Νέα

Έρευνα: Εναλλακτικές λύσεις έναντι των αντιβιοτικών

Έρευνα: Εναλλακτικές λύσεις έναντι των αντιβιοτικών

Έρευνα: Επιστήμονες που μελετούν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού κατά των βακτηριακών λοιμώξεων έχουν εντοπίσει μια θρεπτική ουσία - την ταυρίνη - που βοηθά το έντερο να θυμάται προηγούμενες λοιμώξεις και να σκοτώνει τα βακτήρια που εισβάλλουν, όπως το Klebsiella pneumoniae (Kpn).

Το εύρημα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell από επιστήμονες πέντε τμημάτων των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, θα μπορούσε να βοηθήσει τις προσπάθειες όσων αναζητούν εναλλακτικές λύσεις έναντι των αντιβιοτικών.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα μικρόβια – τα τρισεκατομμύρια ευεργετικά μικρόβια που ζουν αρμονικά μέσα στο έντερο μας – μπορούν να προστατεύσουν τους ανθρώπους από βακτηριακές λοιμώξεις, αλλά λίγα είναι γνωστά για το πώς παρέχουν προστασία. Οι επιστήμονες μελετούν τα μικρόβια με σκοπό να βρουν ή να βελτιώσουν τις φυσικές θεραπείες για να αντικαταστήσουν τα αντιβιοτικά, τα οποία βλάπτουν τα μικροβιότα και γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά καθώς τα βακτήρια αναπτύσσουν αντοχή στα φάρμακα.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα μικρόβια που είχαν υποστεί προηγούμενη μόλυνση και μεταφέρθηκαν σε ποντίκια χωρίς μικρόβια βοήθησαν στην πρόληψη της μόλυνσης με Kpn. Εντόπισαν μια κατηγορία βακτηρίων – Deltaproteobacteria – που εμπλέκονται στην καταπολέμηση αυτών των λοιμώξεων και περαιτέρω ανάλυση τους οδήγησε στο να αναγνωρίσουν την ταυρίνη ως την αιτία για τη δραστηριότητα των Deltaproteobacteria.

Η ταυρίνη βοηθά το σώμα να αφομοιώσει λίπη και έλαια και βρίσκεται φυσικά στα χολικά οξέα στο έντερο. Το δηλητηριώδες αέριο υδρόθειο είναι ένα υποπροϊόν της ταυρίνης. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα χαμηλά επίπεδα ταυρίνης επιτρέπουν στα παθογόνα να αποικίσουν το έντερο, αλλά τα υψηλά επίπεδα παράγουν αρκετό υδρόθειο για να αποτρέψουν τον αποικισμό. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές συνειδητοποίησαν ότι μια μόνο ήπια λοίμωξη είναι αρκετή για να προετοιμάσει τα μικροβιότα για να αντισταθεί στη μετέπειτα λοίμωξη και ότι το ήπαρ και η χοληδόχος κύστη – που συνθέτουν και αποθηκεύουν χολικά οξέα που περιέχουν ταυρίνη – μπορούν να αναπτύξουν μακροχρόνια προστασία από λοίμωξη.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ταυρίνη που δόθηκε σε ποντίκια ως συμπλήρωμα στο πόσιμο νερό επίσης ετοίμασε το μικροβιότα για να αποτρέψει τη μόλυνση. Ωστόσο, όταν τα ποντίκια έπιναν νερό που περιέχει υποσαλικυλικό βισμούθιο – ένα κοινό φάρμακο χωρίς συνταγή που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της διάρροιας και του στομάχου – η προστασία των λοιμώξεων εξασθενεί επειδή το βισμούθιο αναστέλλει την παραγωγή υδρόθειου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η Κίνα και ο ΠΟΥ θα μπορούσαν να είχαν δράσει ταχύτερα

Η θεραπεία πλάσματος δεν ωφελεί τους ασθενείς με κορωνοϊό

Επιστημονική ανακάλυψη: Αντισώματα στα λάμα ιδιαίτερα αποδοτικά στην εξουδετέρωση του κορωνοϊού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κορωνοϊός: Η πανδημία επιβαρύνει την ψυχική υγεία 85% των φοιτητών στις ΗΠΑ

Επιστήμη Κορωνοϊός Ψυχική Υγεία: Σύμφωνα με νέα μελέτη, η πανδημία του κορωνοϊού είχε αρνητικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία των φοιτητών στις ΗΠΑ. Οι σπουδαστές που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας που οφείλονται στην πανδημία περιλαμβάνουν γυναίκες, ασιατικής καταγωγής, ηλικίας κάτω των 25 ετών, άτομα που γνώριζαν κάποιον με λοίμωξη COVID-19 και είναι χαμηλού εισοδηματικού προφίλ, ανέφεραν οι ερευνητές - που συνέταξαν τη μελέτη - στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE.

Συσκευή που "κόβει" τα αντιπηκτικά και εξαλείφει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Αυτή η τεχνική δεν είναι πολύ καινούργια στο εξωτερικό, αλλά δεν είναι ευρέως διαδεδομένη για τον λόγο ότι η προηγούμενη συσκευή που χρησιμοποιούσαν οι γιατροί δεν ήταν τόσο εύκαμπτη και ήταν τραυματική. Με την καινούργια συσκευή, όμως, που υπάρχει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, στην Ελλάδα έχουν αντιμετωπιστεί τους τελευταίους μήνες 5 περιστατικά.

Εγκεφαλικό κύτταρο φαίνεται ότι παραπλανεί εδώ και χρόνια τους ερευνητές

Εγκέφαλος: Ένας τύπος κυττάρου που προέρχεται από ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα και έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για την έρευνα στον εγκέφαλο και την ανάπτυξη φαρμάκων μπορεί να οδηγεί εδώ και χρόνια τους ερευνητές σε πλάνη, σύμφωνα με μια μελέτη από επιστήμονες στο Ιατρικό Κέντρο Weill Cornell Medicine και στο Πανεπιστήμιο Columbia Irving.

Σκεφτείτε το δύο φορές πριν τρέξετε να ξεπλύνετε το δέρμα σας από το θαλασσινό αλάτι

Μπορεί το αλάτι από το νερό της θάλασσας να σας ενοχλεί, αλλά δεν φαίνεται πως συμφωνούν ούτε οι σύγχρονοι επιστήμονες, ούτε και ο Ιπποκράτης που πρώτος αναφέρθηκε στις ευεργετικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού.

Αιτία αποκλεισμού για τις γυναίκες αθλήτριες τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης;

Η Caster Semenya, δύο φορές ολυμπιονίκης των 800 μέτρων, με καταγωγή από τη Νότια Αφρικής, ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να επαναδιαπραγματευτεί τα «ρατσιστικά» όρια τεστοστερόνης, που επιβάλλονται σε γυναίκες αθλήτριες.

Θαλασσινό νερό: Ένας ισχυρός σύμμαχος για την υγεία του αναπνευστικού συστήματος

Με τη χρήση θαλασσινού νερού μπορεί να καθαρίζεται βαθιά ο ρινικός βλεννογόνος, να ρευστοποιείται η βλέννα και να απομακρύνεται ευκολότερα με τη βοήθεια των κροσσών, και τέλος να ανανεώνονται τα κύτταρα του βλεννογόνου. 

Έρευνα αναθεωρεί τις φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης στις γυναίκες

Αρτηριακή πίεση Γυναίκα: Εάν είστε γυναίκα, οι γιατροί μπορεί να χρησιμοποιούν λάθος τρόπο μέτρησης της αρτηριακής σας πίεσης, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 15 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Circulation. Η έρευνα εξετάζει τον πρώτο αριθμό, τη συστολική αρτηριακή πίεση, η οποία δείχνει πόση πίεση δημιουργεί το αίμα σας στα τοιχώματα της αρτηρίας σας όταν χτυπά η καρδιά. "Σκεφτόμαστε για την κανονική αρτηριακή πίεση σε άτομα με την υπόθεση ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι ίδιοι, όταν στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο διαφορετικοί από ό, τι συνειδητοποιούσαμε ως τώρα", δήλωσε η Dr. Susan Cheng, συντάκτρια της μελέτης.

Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Νέες συνθήκες και εξελίξεις στη φροντίδα των ασθενών

Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Όμως, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει στο κοντινό μέλλον, χάρη σε μια κατηγορία ογκολογικών θεραπειών που τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών με αρκετές μορφές προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου: την Ανοσο-Ογκολογία.