Επιστημονικά Νέα

Έρευνα: Εναλλακτικές λύσεις έναντι των αντιβιοτικών

Έρευνα: Εναλλακτικές λύσεις έναντι των αντιβιοτικών

Έρευνα: Επιστήμονες που μελετούν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού κατά των βακτηριακών λοιμώξεων έχουν εντοπίσει μια θρεπτική ουσία - την ταυρίνη - που βοηθά το έντερο να θυμάται προηγούμενες λοιμώξεις και να σκοτώνει τα βακτήρια που εισβάλλουν, όπως το Klebsiella pneumoniae (Kpn).

Το εύρημα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell από επιστήμονες πέντε τμημάτων των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, θα μπορούσε να βοηθήσει τις προσπάθειες όσων αναζητούν εναλλακτικές λύσεις έναντι των αντιβιοτικών.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα μικρόβια – τα τρισεκατομμύρια ευεργετικά μικρόβια που ζουν αρμονικά μέσα στο έντερο μας – μπορούν να προστατεύσουν τους ανθρώπους από βακτηριακές λοιμώξεις, αλλά λίγα είναι γνωστά για το πώς παρέχουν προστασία. Οι επιστήμονες μελετούν τα μικρόβια με σκοπό να βρουν ή να βελτιώσουν τις φυσικές θεραπείες για να αντικαταστήσουν τα αντιβιοτικά, τα οποία βλάπτουν τα μικροβιότα και γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά καθώς τα βακτήρια αναπτύσσουν αντοχή στα φάρμακα.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα μικρόβια που είχαν υποστεί προηγούμενη μόλυνση και μεταφέρθηκαν σε ποντίκια χωρίς μικρόβια βοήθησαν στην πρόληψη της μόλυνσης με Kpn. Εντόπισαν μια κατηγορία βακτηρίων – Deltaproteobacteria – που εμπλέκονται στην καταπολέμηση αυτών των λοιμώξεων και περαιτέρω ανάλυση τους οδήγησε στο να αναγνωρίσουν την ταυρίνη ως την αιτία για τη δραστηριότητα των Deltaproteobacteria.

Η ταυρίνη βοηθά το σώμα να αφομοιώσει λίπη και έλαια και βρίσκεται φυσικά στα χολικά οξέα στο έντερο. Το δηλητηριώδες αέριο υδρόθειο είναι ένα υποπροϊόν της ταυρίνης. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα χαμηλά επίπεδα ταυρίνης επιτρέπουν στα παθογόνα να αποικίσουν το έντερο, αλλά τα υψηλά επίπεδα παράγουν αρκετό υδρόθειο για να αποτρέψουν τον αποικισμό. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές συνειδητοποίησαν ότι μια μόνο ήπια λοίμωξη είναι αρκετή για να προετοιμάσει τα μικροβιότα για να αντισταθεί στη μετέπειτα λοίμωξη και ότι το ήπαρ και η χοληδόχος κύστη – που συνθέτουν και αποθηκεύουν χολικά οξέα που περιέχουν ταυρίνη – μπορούν να αναπτύξουν μακροχρόνια προστασία από λοίμωξη.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ταυρίνη που δόθηκε σε ποντίκια ως συμπλήρωμα στο πόσιμο νερό επίσης ετοίμασε το μικροβιότα για να αποτρέψει τη μόλυνση. Ωστόσο, όταν τα ποντίκια έπιναν νερό που περιέχει υποσαλικυλικό βισμούθιο – ένα κοινό φάρμακο χωρίς συνταγή που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της διάρροιας και του στομάχου – η προστασία των λοιμώξεων εξασθενεί επειδή το βισμούθιο αναστέλλει την παραγωγή υδρόθειου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Κίνα και ο ΠΟΥ θα μπορούσαν να είχαν δράσει ταχύτερα

Η θεραπεία πλάσματος δεν ωφελεί τους ασθενείς με κορωνοϊό

Επιστημονική ανακάλυψη: Αντισώματα στα λάμα ιδιαίτερα αποδοτικά στην εξουδετέρωση του κορωνοϊού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς αντιμετωπίζετε το άσθμα στην ενήλικη ζωή;

Άσθμα: Η ζωή με άσθμα στην ενήλικη ζωή μπορεί να παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις, αλλά με την κατάλληλη διαχείριση και υποστήριξη, πολλά άτομα μπορούν να ζήσουν ικανοποιητική και δραστήρια ζωή.

Ελπιδοφόρα αποτελέσματα από θεραπεία με CAR T λεμφοκύτταρα σε 15 ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα

η νέα μελέτη προσφέρει καινοτόμα αποτελέσματα για μια πρωτοποριακή θεραπεία που βεβαίως θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε προοπτικές μελέτες με μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.

Κακοήθεις Αιματολογικές Νόσοι: Κλειδί θεραπείας, η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων

Κακοήθεις Αιματολογικές Νόσοι: Μοναδική θεραπεία ίασης στην πλειονότητα των περιπτώσεων κακοήθων αιματολογικών νόσων αποτελεί η μεταμόσχευση μυελού των οστών ή αιμοποιητικών κυττάρων, όπως λέγεται πλέον, η οποία έχει ενδείξεις όχι μόνο για κακοήθεις αλλά και για καλοήθεις νόσους του αίματος. Η συγκεκριμένη μέθοδος, μάλιστα, αποτελεί πλέον τον ακρογωνιαίο λίθο στη θεραπεία παιδιών και ενηλίκων με […]

Τα μυστήρια πίσω από τον χρόνιο κνησμό

Χρόνιος κνησμός: Προέρχεται από υποκείμενες παθήσεις υγείας, που κυμαίνονται από δερματολογικές διαταραχές όπως το έκζεμα και η ψωρίαση έως συστηματικές ασθένειες όπως η δυσλειτουργία των νεφρών ή του ήπατος.