Επιστημονικά Νέα

Έρευνα: Εναλλακτικές λύσεις έναντι των αντιβιοτικών

Έρευνα: Εναλλακτικές λύσεις έναντι των αντιβιοτικών

Έρευνα: Επιστήμονες που μελετούν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού κατά των βακτηριακών λοιμώξεων έχουν εντοπίσει μια θρεπτική ουσία - την ταυρίνη - που βοηθά το έντερο να θυμάται προηγούμενες λοιμώξεις και να σκοτώνει τα βακτήρια που εισβάλλουν, όπως το Klebsiella pneumoniae (Kpn).

Το εύρημα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell από επιστήμονες πέντε τμημάτων των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, θα μπορούσε να βοηθήσει τις προσπάθειες όσων αναζητούν εναλλακτικές λύσεις έναντι των αντιβιοτικών.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα μικρόβια – τα τρισεκατομμύρια ευεργετικά μικρόβια που ζουν αρμονικά μέσα στο έντερο μας – μπορούν να προστατεύσουν τους ανθρώπους από βακτηριακές λοιμώξεις, αλλά λίγα είναι γνωστά για το πώς παρέχουν προστασία. Οι επιστήμονες μελετούν τα μικρόβια με σκοπό να βρουν ή να βελτιώσουν τις φυσικές θεραπείες για να αντικαταστήσουν τα αντιβιοτικά, τα οποία βλάπτουν τα μικροβιότα και γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά καθώς τα βακτήρια αναπτύσσουν αντοχή στα φάρμακα.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα μικρόβια που είχαν υποστεί προηγούμενη μόλυνση και μεταφέρθηκαν σε ποντίκια χωρίς μικρόβια βοήθησαν στην πρόληψη της μόλυνσης με Kpn. Εντόπισαν μια κατηγορία βακτηρίων – Deltaproteobacteria – που εμπλέκονται στην καταπολέμηση αυτών των λοιμώξεων και περαιτέρω ανάλυση τους οδήγησε στο να αναγνωρίσουν την ταυρίνη ως την αιτία για τη δραστηριότητα των Deltaproteobacteria.

Η ταυρίνη βοηθά το σώμα να αφομοιώσει λίπη και έλαια και βρίσκεται φυσικά στα χολικά οξέα στο έντερο. Το δηλητηριώδες αέριο υδρόθειο είναι ένα υποπροϊόν της ταυρίνης. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα χαμηλά επίπεδα ταυρίνης επιτρέπουν στα παθογόνα να αποικίσουν το έντερο, αλλά τα υψηλά επίπεδα παράγουν αρκετό υδρόθειο για να αποτρέψουν τον αποικισμό. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές συνειδητοποίησαν ότι μια μόνο ήπια λοίμωξη είναι αρκετή για να προετοιμάσει τα μικροβιότα για να αντισταθεί στη μετέπειτα λοίμωξη και ότι το ήπαρ και η χοληδόχος κύστη – που συνθέτουν και αποθηκεύουν χολικά οξέα που περιέχουν ταυρίνη – μπορούν να αναπτύξουν μακροχρόνια προστασία από λοίμωξη.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ταυρίνη που δόθηκε σε ποντίκια ως συμπλήρωμα στο πόσιμο νερό επίσης ετοίμασε το μικροβιότα για να αποτρέψει τη μόλυνση. Ωστόσο, όταν τα ποντίκια έπιναν νερό που περιέχει υποσαλικυλικό βισμούθιο – ένα κοινό φάρμακο χωρίς συνταγή που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της διάρροιας και του στομάχου – η προστασία των λοιμώξεων εξασθενεί επειδή το βισμούθιο αναστέλλει την παραγωγή υδρόθειου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Κίνα και ο ΠΟΥ θα μπορούσαν να είχαν δράσει ταχύτερα

Η θεραπεία πλάσματος δεν ωφελεί τους ασθενείς με κορωνοϊό

Επιστημονική ανακάλυψη: Αντισώματα στα λάμα ιδιαίτερα αποδοτικά στην εξουδετέρωση του κορωνοϊού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη αποκαλύπτει το γενετικό υπόβαθρο για το ύψος της φωνής

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι παραλλαγές του ABCC9 σχετίζονται με υψηλότερο ύψος φωνής τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Οι ίδιες παραλλαγές της αλληλουχίας συνδέονται, επίσης, με υψηλότερη σφυγμική πίεση, έναν παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, αναδεικνύοντας τους δεσμούς μεταξύ του ύψους της φωνής και των χαρακτηριστικών που σχετίζονται με την υγεία.

Η μακρά COVID μπορεί να προκληθεί από τον ιό που παραμένει στο σώμα. Ακολουθούν τα επιστημονικά δεδομένα

Ενώ οι προαναφερθείσες μελέτες παρέχουν αρχικές ενδείξεις για την παραμονή του SARS-CoV-2 πολύ καιρό μετά την αρχική μόλυνση, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί πειστική σχέση μεταξύ του παραμένοντος ιού και της μακροχρόνιας COVID.

H περίοδος των διακοπών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά σας

Διακοπές καρδιά: Η περίοδος των διακοπών και των γιορτών μπορεί να είναι μια εποχή για κέφι, αλλά σύμφωνα με μια μελέτη, είναι μια περίοδος αιχμής για τα περιστατικά καρδιακής προσβολής.

Πώς συνδέεται η αϋπνία με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου;

Αϋπνία εγκεφαλικό: Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της αϋπνίας και της προτεραιότητας στις υγιεινές συνήθειες ύπνου για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού.

Η αναγνώριση της αιτίας της μυοκαρδιοπάθειας στα παιδιά είναι το κλειδί για αποτελεσματική θεραπεία

"Το μέλλον είναι ελπιδοφόρο, καθώς οι περιορισμοί στο μέγεθος του δείγματος και τη χρηματοδότηση στις παιδιατρικές κλινικές δοκιμές αντιμετωπίζονται τώρα με τη χρήση δικτύων μάθησης που περιλαμβάνουν πολλά κέντρα παιδιατρικής μυοκαρδιοπάθειας", δήλωσε ο Lipshultz.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η αλωπεκία;

Ανδρική αραίωση μαλλιών: Η ανδρική αραίωση είναι μια σταδιακή διαδικασία τριχόπτωσης που συνήθως ξεκινά στη δεκαετία των 30, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και νωρίτερα.