Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Νέα τεχνική εξετάζει την αντίδραση των βακτηρίων στα αντιβιοτικά

Νέα τεχνική εξετάζει την αντίδραση των βακτηρίων στα αντιβιοτικά

Μια νέα τεχνική θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών, προβλέποντας ποια φάρμακα θα είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση βακτηρίων μέσα σε διάστημα λεπτών. Επιστήμονες στο University of Exeter ανέπτυξαν τη συγκεκριμένη μέθοδο, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να δουν κατά πόσον ένα βακτήριο είναι πιθανό να αντιδράσει σε αντιβιοτικά. Η έρευνα αυτή βρίσκεται ακόμα σε πρώιμα στάδια, και η ομάδα ελπίζει οι συσκευές που χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς της να βρεθούν κάποια στιγμή στις κλινικές, μειώνοντας τον αριθμό των διαφορετικών αντιβιοτικών που χορηγούνται στους ασθενείς.

Η τεχνική αυτή εξετάζει εάν τα βακτήρια αποκτούν τις φθορίζουσες ιδιότητες των αντιβιοτικών. Εάν συμβαίνει αυτό, τα βακτήρια λάμπουν περισσότερο κάτω από το μικροσκόπιο, αποκαλύπτοντας πως το αντιβιοτικό διαπέρασε τη μεμβράνη και θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Lab on a Chip, θα μπορούσε να συμβάλει στις προσπάθειες μείωσης της χορήγησης αντιβιοτικών και να επιτρέψει την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών, για να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια απειλή της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά.

Η αντίσταση στα αντιβιοτικά θεωρείται ως μια μεγάλη παγκόσμια απειλή: Καθώς μειώνεται η αποτελεσματικότητά τους, εκτιμάται πως κατά το 2050 περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθαίνουν ετησίως από μολύνσεις. Η νέα τεχνική χρησιμοποιεί ένα ειδικό μικροσκόπιο και μια μικροσκοπική συσκευή στην οποία εισάγεται ένα δείγμα του βακτηρίου, μαζί με το αντιβιοτικό. Ως τώρα η ομάδα χρησιμοποιούσε το αντιβιοτικό ofloxacin, που φθορίζει κάτω από το υπεριώδες φως. Τα βακτήρια επίσης λάμπουν όταν λαμβάνεται το αντιβιοτικό- ωστόσο εάν παραμένουν σκοτεινά, το αντιβιοτικό δεν έχει ελπίδες να λειτουργήσει και να σκοτώσει το βακτήριο.

Η τεχνική αυτή θα μπορούσε να περιορίσει τη χρήση πολλαπλών αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση βακτηριακών μολύνσεων. Οι ερευνητές πλέον δουλεύουν πάνω στη βελτίωση της τεχνικής, τροποποιώντας τις φθορίζουσες ιδιότητες άλλων μορφών αντιβιοτικών, έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Eμφυτεύσιμος βιοδιασπώμενος αισθητήρας τζελ για να ανιχνεύει εγκεφαλικό τραύμα

Χάος σε αεροδρόμια, σούπερ μάρκετ και τράπεζες από το blackout της Microsoft

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επαναστατική λύση για τη φροντίδα των χρόνιων ασθενειών

Απομακρυσμένη παρακολούθηση: Παρέχει συνεχή, σε πραγματικό χρόνο, δεδομένα, επιτρέποντας έγκαιρες παρεμβάσεις, διευκολύνοντας την εξατομικευμένη φροντίδα και μειώνοντας το κόστος υγειονομικής περίθαλψης.

Νέος αισθητήρας θα μπορούσε να ανιχνεύσει το χαλασμένο κρέας

Αισθητήρας κρέας: Σε μια πρόσφατη ανακάλυψη στην επιστήμη της ασφάλειας των τροφίμων, οι ερευνητές σχεδίασαν έναν νέο βιοαισθητήρα με βάση το γραφένιο που μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια τη φρεσκάδα του κρέατος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του λόγου;

AI λόγος: Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στη λογοθεραπεία, προσφέροντας καινοτόμα εργαλεία και μεθόδους για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της προσβασιμότητας της θεραπείας.

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει το botox;

AI botox: Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα της αισθητικής δερματολογίας, ιδιαίτερα στη χορήγηση και βελτιστοποίηση των θεραπειών Botox.

Γιατί ένας «AI health coach» δεν θα λύσει τα προβλήματα χρόνιων ασθενειών στον κόσμο

Την περασμένη εβδομάδα, δύο μεγάλα ονόματα των βιομηχανιών τεχνητής νοημοσύνης (AI) και ευεξίας ανακοίνωσαν μια συνεργασία για την ανάπτυξη ενός «εξατομικευμένου, υπερ-εξατομικευμένου AI health coach που θα είναι διαθέσιμο ως εφαρμογή για κινητά»

Αναπτύχθηκε επίδεσμoς που μπορεί να παρακολουθεί τα επίπεδα γλυκόζης στον ιδρώτα

Επιστήμονες επίδεσμος: Επιστήμονες από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης (NTU Singapore) ανέπτυξαν έναν πρωτοποριακό φορετό αισθητήρα που μπορεί να παρακολουθεί τα επίπεδα γλυκόζης μέσω του ιδρώτα

Εμφυτεύσιμη ασύρματη συσκευή LED υπόσχεται να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα

Συσκευή LED: Ο αναπληρωτής καθηγητής ηλεκτρολόγων μηχανικών Thomas O'Sullivan, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, εξήγησε ότι διαφορετικά χρώματα φωτός διεισδύουν στους ιστούς με διαφορετικό βάθος.

Close Icon