Τεχνολογία

Νέα τεχνική εξετάζει την αντίδραση των βακτηρίων στα αντιβιοτικά

Νέα τεχνική εξετάζει την αντίδραση των βακτηρίων στα αντιβιοτικά

Μια νέα τεχνική θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών, προβλέποντας ποια φάρμακα θα είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση βακτηρίων μέσα σε διάστημα λεπτών. Επιστήμονες στο University of Exeter ανέπτυξαν τη συγκεκριμένη μέθοδο, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να δουν κατά πόσον ένα βακτήριο είναι πιθανό να αντιδράσει σε αντιβιοτικά. Η έρευνα αυτή βρίσκεται ακόμα σε πρώιμα στάδια, και η ομάδα ελπίζει οι συσκευές που χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς της να βρεθούν κάποια στιγμή στις κλινικές, μειώνοντας τον αριθμό των διαφορετικών αντιβιοτικών που χορηγούνται στους ασθενείς.

Η τεχνική αυτή εξετάζει εάν τα βακτήρια αποκτούν τις φθορίζουσες ιδιότητες των αντιβιοτικών. Εάν συμβαίνει αυτό, τα βακτήρια λάμπουν περισσότερο κάτω από το μικροσκόπιο, αποκαλύπτοντας πως το αντιβιοτικό διαπέρασε τη μεμβράνη και θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Lab on a Chip, θα μπορούσε να συμβάλει στις προσπάθειες μείωσης της χορήγησης αντιβιοτικών και να επιτρέψει την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών, για να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια απειλή της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά.

Η αντίσταση στα αντιβιοτικά θεωρείται ως μια μεγάλη παγκόσμια απειλή: Καθώς μειώνεται η αποτελεσματικότητά τους, εκτιμάται πως κατά το 2050 περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθαίνουν ετησίως από μολύνσεις. Η νέα τεχνική χρησιμοποιεί ένα ειδικό μικροσκόπιο και μια μικροσκοπική συσκευή στην οποία εισάγεται ένα δείγμα του βακτηρίου, μαζί με το αντιβιοτικό. Ως τώρα η ομάδα χρησιμοποιούσε το αντιβιοτικό ofloxacin, που φθορίζει κάτω από το υπεριώδες φως. Τα βακτήρια επίσης λάμπουν όταν λαμβάνεται το αντιβιοτικό- ωστόσο εάν παραμένουν σκοτεινά, το αντιβιοτικό δεν έχει ελπίδες να λειτουργήσει και να σκοτώσει το βακτήριο.

Η τεχνική αυτή θα μπορούσε να περιορίσει τη χρήση πολλαπλών αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση βακτηριακών μολύνσεων. Οι ερευνητές πλέον δουλεύουν πάνω στη βελτίωση της τεχνικής, τροποποιώντας τις φθορίζουσες ιδιότητες άλλων μορφών αντιβιοτικών, έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο υπέρηχος επιτρέπει τη μεταφορά γονιδίων σε όλο τον εγκέφαλο

Ποια τεχνολογικά εργαλεία βοηθούν τα παιδιά με ΔΕΠΥ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Υπουργείο Δικαιοσύνης - Συνάντηση εργασίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δικαιοσύνης

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, υπογράμμισε τη σημασία της γρήγορης υλοποίησης αυτών των έργων σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα με στόχο την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης.

Έξι αριθμοί προβλέπουν την απειλητική για τη ζωή COVID-19

Πιστεύουν επίσης ότι το μοντέλο τους έχει άλλο ένα βασικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα που έχουν δει: την ευκολία χρήσης. Τα περισσότερα νοσοκομεία συλλέγουν ήδη και τα έξι σημεία δεδομένων για τους ασθενείς COVID-19. Η μόνη επιπλέον εργασία είναι η πληκτρολόγηση αυτών των έξι μεταβλητών στον τύπο -και η ομάδα μελέτης ελπίζει να το κάνει ακόμη πιο εύκολο.

Πώς το Διαδίκτυο των Πραγμάτων βελτιώνει την υγειονομική περίθαλψη;

ΙοΤ: Το IoT έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει την παροχή υγειονομικής περίθαλψης καθιστώντας την πιο προσιτή, εξατομικευμένη και αποτελεσματική, βελτιώνοντας τελικά τα αποτελέσματα των ασθενών και τη συνολική ποιότητα των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης.

Σιγκαπούρη Αεροδρόμιο - Θα επιτρέπει στους επιβάτες να αναχωρούν από την πόλη-κράτος χωρίς διαβατήρια

Οι ψηφιακές ταυτότητες, συμβατές με τα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) στην Αρούμπα, επιτρέπουν στους ταξιδιώτες να ταξιδεύουν χρησιμοποιώντας ασφαλείς ψηφιακές εκδόσεις των διαβατηρίων τους σε κινητά τηλέφωνα. Στις ΗΠΑ, μεγάλες αεροπορικές εταιρείες όπως η American Airlines, η United και η Delta πειραματίζονται με βιομετρικό check-in, παράδοση αποσκευών και πύλες επιβίβασης σε επιλεγμένα αεροδρόμια τα τελευταία δύο χρόνια.