Επιστημονικά Νέα

Επιφάνειες κοπής: ξύλινη ή πλαστική;

Επιφάνειες κοπής: ξύλινη ή πλαστική;

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, πολλά βακτήρια, όπως η σαλμονέλα, δεν επιζούν στις ξύλινες επιφάνειες, ενώ στις πλαστικές όχι μόνο επιζούν, αλλά και πολλαπλασιάζονται.

Ο εμπειρογνώμων, Dean Ο. Cliver, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, εξηγεί ότι στις ξύλινες επιφάνειες, τα βακτήρια βυθίζονται κάτω από την επιφάνεια κοπής, όπου δεν πολλαπλασιάζονται και τελικά πεθαίνουν, ενώ στις πλαστικές ζουν στις χαρακιές και όσο και αν καθαριστούν δεν σκοτώνονται.

Ο ερευνητής ασφάλειας τροφίμων, Ben Chapman, συνιστά οι πλαστικές επιφάνειες κοπής να χρησιμοποιούνται μόνο για νωπά κρέατα και όχι για λαχανικά και να πλένονται στο πλυντήριο πιάτων, καθώς η υψηλή θερμοκρασία του νερού μπορεί και σκοτώνει πολλά από τα βακτήρια.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ πάντως υποστηρίζει πως και τα δύο είδη μπορούν να αποτελέσουν εστία βακτηρίων και πως η καλύτερη λύση για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο είναι να καθαρίζεις εξονυχιστικά τις επιφάνειες κοπής με ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων, πριν από κάθε χρήση, να τις σκουπίζεις πολύ καλά με μία πετσέτα και να μην τις αποθηκεύεις ποτέ νωπές στο ντουλάπι, καθώς έτσι τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται.

Συμβουλές για ασφαλή προετοιμασία των τροφίμων

– Να πλένετε την πλάκα κοπής για αρκετή ώρα με ζεστό νερό και σαπούνι πριν την χρησιμοποιήσετε,

– Πάντα να ετοιμάζετε πρώτα τα λαχανικά και μετά το ωμό κρέας εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε την ίδια πλάκα κοπής,

– Να στεγνώνετε την ξύλινη πλάκα κοπής με ένα πανί,

– Μη στοιβάζετε τη βρεγμένη πλάκα κοπής μαζί με άλλα σκεύη για να στεγνώσει πιο γρήγορα,

– Πετάξτε την πλάκα κοπής εάν έχει εμφανή σημάδια φθοράς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια παιδιά είναι πιο ευάλωτα σε σοβαρότερη επιπλοκή της COVID

Οι στάσεις μας απέναντι στη γήρανση, μπορεί να επηρεάσουν το πώς μεγαλώνουμε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη Όμικρον

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από την αρχή της πανδημίας ξεκίνησε μία προσπάθεια ενημέρωσης του ιατρικού κόσμου αλλά και του κοινού της χώρας, για θέματα που σχετίζονται με τη βαθύτερη γνώση της βιολογίας της νόσου COVID-19 και την αντιμετώπισή της.

Ο Λεόνδιος Κωστρίκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αποκαλεί το νέο στέλεχος του κορωνοϊού «deltacron»

Η παραλλαγή δέλτα, η οποία κάποτε σφετερίστηκε το στέλεχος άλφα του κορωνοϊού ως το πιο διαδεδομένο, τώρα αντιπροσωπεύει λίγο λιγότερο από το 5% των νέων περιπτώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Omicron, ωστόσο, είναι υπεύθυνη για το υπόλοιπο 95,4% των νέων κρουσμάτων, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).