Επιστημονικά Νέα

Δημιουργία Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών

Δημιουργία Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών


Υπεγράφη σύμβαση για τη λειτουργία Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. 

Συγκεκριμένα, πρίν λίγες μέρες σε συνέντευξη Τύπου , έγινε επίσημη αναγγελία για τη δημιουργία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών αλλά και την ίδρυση του Εθνικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων για Παιδιά και του Κέντρου Αριστείας για εξειδικευμένη έρευνα κατά του παιδικού καρκίνου, καθώς και η υπογραφή της σχετικής σύμβασης για τη λειτουργία τους στους χώρους της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων.
Στην συνέντευξη συμμετείχαν κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», ο Υπουργός Υγείας, κύριος Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», κύριος Εμμανουήλ Παπασάββας.

Το θέμα της συνέντευξης ήταν η επίσημη αναγγελία για τη δημιουργία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, την ίδρυση του Εθνικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων για Παιδιά και του Κέντρου Αριστείας για εξειδικευμένη έρευνα κατά του παιδικού καρκίνου, καθώς και η υπογραφή της σχετικής σύμβασης για τη λειτουργία τους στους χώρους της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων.

Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο κύριος Εμμανουήλ Παπασάββας είπε μεταξύ άλλων: «Το όραμα της κ. Βαρδινογιάννη, να δημιουργήσει ένα ογκολογικό νοσοκομείο αποκλειστικά για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου αποτελεί πραγματικότητα για όλους εμάς ήδη από τον Νοέμβριο του 2010. Οι άρτιες κτιριακές υποδομές της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων , ο υπερσύχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός της καθώς και το άριστα κατηρτισμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της, την ανέδειξαν, όχι τυχαία, ως μια από τις καλύτερες ογκολογικές μονάδες στον κόσμο. Άλλωστε, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Ήδη στα τρία περίπου πρώτα έτη της λειτουργίας της έχουν πραγματοποιηθεί 7.350 νοσηλείες στα Νοσηλευτικά της Τμήματα και 37.000 ημερήσιες νοσηλείες στις αντίστοιχες Μονάδες. Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι αρχικοί στόχοι λειτουργίας της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ – ΕΛΠΙΔΑ» έχουν επιτευχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό μέχρι σήμερα. Ωστόσο, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι στην πορεία της λειτουργίας της διαπιστώθηκε έλλειψη κάποιων συναφών δράσεων, η άμεση ανάληψη των οποίων κρίθηκε απολύτως απαραίτητη από την ίδια την Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής η υπογραφή σήμερα της σύμβασης μεταξύ του Νοσοκομείου και του Συλλόγου Όραμα Ελπίδας είναι εξέχουσας σημασίας και αποτελεί ορόσημο για το Νοσοκομείο μας… Η κ. Βαρδινογιάννη με την υλοποίηση του οράματός της έδωσε αληθινό νόημα στη λέξη ελπίδα, η οποία έγινε χαρούμενη πραγματικότητα για εκατοντάδες παιδιά που νοσούν. Το πλούσιο αυτό έργο και η κοινωνική της προσφορά έχει, δικαίως, τύχει μεγάλης αναγνώρισης και έχει πολλάκις τιμηθεί τόσο από την πολιτεία όσο και από διεθνείς οργανισμούς. Η κ. Βαρδινογιάννη αποτελεί, ομολογουμένως, για όλους εμάς παράδειγμα ήθους, ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και ανυστερόβουλης προσφοράς. Για το λόγο αυτό λοιπόν, αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και χαρά που μου δίνεται η ευκαιρία σήμερα, για άλλη μια φορά, να Σας ευχαριστήσω προσωπικά και να εκφράσω την εκτίμηση και τον σεβασμό μου στο τεράστιο κοινωνικό σας έργο και στην ανιδιοτελή προσφορά σας».

Παίρνοντας τον λόγο η Πρόεδρος του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, υπογράμμισε: «Η σημερινή ημέρα αποτελεί σταθμό στην ιστορία της ΕΛΠΙΔΑΣ και θεμέλιο του τέταρτου μεγάλου βήματος που κάνει για να ενισχύσει τον μεγάλο αγώνα για τη σωτηρία εκατοντάδων παιδιών που πάσχουν από καρκίνο… Μετά την Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, τον Ξενώνα και το πρώτο Ογκολογικό Νοσοκομείο για Παιδιά στην Ελλάδα, επισημοποιεί σήμερα τη θεμελίωση τριών νέων προγραμμάτων της… Το πρώτο είναι η δημιουργία Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Η λειτουργία της Τράπεζας θα πολλαπλασιάσει τις πιθανότητες εύρεσης συμβατού μοσχεύματος μυελού για παιδιά που χρειάζονται μεταμόσχευση. Αυτή η διαδικασία θα γίνεται πλέον δωρεάν, ενώ μέχρι πριν λίγο καιρό οι γονείς έπρεπε να πληρώνουν για το μόσχευμα 15.000 ευρώ σε Τράπεζα της Ευρώπης ή 30.000 δολάρια σε Τράπεζα της Αμερικής. Η Τράπεζα θα στεγάζεται στο Ογκολογικό μας Νοσοκομείο και, αμέσως μετά τη σημερινή υπογραφή της σύμβασης, θα ξεκινήσουν οι εργασίες διαμόρφωσης των χώρων, που βασίζονται σε μελέτη που έχει ήδη ολοκληρωθεί. Τα έξοδα για όλη αυτή τη διαδικασία αναλαμβάνει η ΕΛΠΙΔΑ… Το δεύτερο πρόγραμμά μας έρχεται να καλύψει μια μεγάλη έλλειψη στον χώρο της υγείας στην Ελλάδα. Αφορά τη δημιουργία Εθνικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων για Παιδιά, όπου θα γίνονται μεταμοσχεύσεις συκωτιού, πνεύμονα και νεφρών. Μέχρι τώρα τα παιδιά έπρεπε να μεταφέρονται σε νοσοκομεία του εξωτερικού για να εγχειριστούν. Έχουμε ήδη τη σύμφωνη γνώμη του καθηγητή Ανδρέα Τζάκη, καθώς αυτός και η ομάδα του θα μας βοηθήσουν πολύ και θα αναλάβουν ένα μεγάλο μέρος του έργου αυτού… Το τρίτο πρόγραμμα αφορά τη δημιουργία Κέντρου Αριστείας, δηλαδή ερευνητικού κέντρου για την εξειδικευμένη έρευνα κατά του παιδικού καρκίνου. Με τον τρόπο αυτό θα δίνεται η δυνατότητα για μεμονωμένες θεραπείες σε συγκεκριμένες περιπτώσεις παιδιών… Για την υλοποίηση των νέων μας αυτών προγραμμάτων δημιουργήθηκε μέσα από τους κόλπους της ΕΛΠΙΔΑΣ ένας νέος σύλλογος με το όνομα «Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ». Το «Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ» θα εργάζεται συμπληρωματικά προς την ΕΛΠΙΔΑ και θα εκτελεί πιο εξειδικευμένο έργο, αποκλειστικά για τα τρία αυτά προγράμματα…».

Τέλος ο Υπουργός Υγείας, κύριος Ανδρέας Λυκουρέντζος, δήλωσε -μεταξύ άλλων- ότι «Ως Υπουργός Υγείας εκφράζω τα ένθερμα συγχαρητήριά μου αλλά και την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας προς την κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Πρόεδρο του Συλλόγου “Φίλων Παιδιών με Καρκίνο”, η ΕΛΠΙΔΑ, για την ίδρυση της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, του Κέντρου Μεταμόσχευσης και του Κέντρου Αριστείας της έρευνας κατά του παιδικού καρκίνου στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών “Αγία Σοφία”. Με την προκείμενη εξαιρετική δωρεά δημιουργούνται υπερσύγχρονες και πρωτοπόρες υποδομές και υπηρεσίες για την αποτελεσματικότερη θεραπεία του παιδικού καρκίνου και παρέχεται από την ιδιωτική πρωτοβουλία λαμπρό παράδειγμα προσφοράς και αλληλεγγύης, και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής ύφεσης και δημοσιονομικής δυσχέρειας της Πολιτείας. Κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, το προσωπικό σας υψιπετές έργο διδάσκει τις αξίες και την αρετή της αγάπης. Η πατρίδα σας ευγνωμονεί».

Η συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε με την  υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στην Πολιτεία και στον Σύλλογο «ΕΛΠΙΔΑ» ώστε να υλοποιηθούν τα προγράμματα που αναγγέλθηκαν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ωκεάνια ζώα της Εδιακρανικής εποχής είναι οι αρχαίοι μας πρόγονοι

Το εμβόλιο οπιοειδών θα μπορούσε να είναι «αλλαγή του παιχνιδιού για εθισμό», λέει ερευνητής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δοκιμές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για την αξιολόγηση των ανοσολογικών αντιδράσεων από την επαναμόλυνση με τον ιό του κορωνοϊού

"Η διατήρηση του ρυθμού της επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης, μέσω κρίσιμων μελετών όπως αυτή, παραμένει ο μόνος τρόπος που θα μπορέσουμε πραγματικά να ξεπεράσουμε αυτήν την πανδημία και να την ελέγξουμε".

Το αντιιικό φάρμακο κορωνοϊού δείχνει υπόσχεση σε χάμστερ, και μπαίνει σε δοκιμές σε ανθρώπους

"Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η θεραπεία με MK-4482 θα μπορούσε ενδεχομένως να μετριάσει τις εκθέσεις υψηλού κινδύνου στον SARS-CoV-2 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της καθιερωμένης λοίμωξης SARS-CoV-2 μόνη της ή πιθανώς σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες", λέει η συνοδευτική έκδοση από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας NIH.

Ο κορωνοϊός δεν περνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό αλλά σκοτώνει τους νευρώνες με έμμεσο τρόπο

Κορωνοϊός Εγκέφαλος: Η μεγαλύτερη παθολογοανατομική μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε νεκρούς της πανδημίας δείχνει ότι ο κορωνοϊός δεν εισέρχεται στον εγκέφαλο, παρόλα αυτά όμως προκαλεί σοβαρές βλάβες που ίσως εξηγούν τα νευρολογικά συμπτώματα πολλών ασθενών.

Τα άτομα σε αυτήν την ομάδα αίματος έχουν τον μικρότερο κίνδυνο θρόμβωσης

Πρόσφατη μελέτη αναφέρει πως υπάρχει ένας ενδιαφέρων σύνδεσμος που μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση της σχέσης μεταξύ των τύπων αίματος και των θρομβώσεων: Τα άτομα με ομάδα αίματος 0 έχουν χαμηλότερο παράγοντα von Willebrand (VWF), μια πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για τον σχηματισμό θρόμβων αίματος. Ωστόσο, αυτή είναι μόνο μια από τις πιθανές εξηγήσεις.

Δύο νέες μελέτες ρίχνουν ακόμη περισσότερο φως στη βρετανική μετάλλαξη

Βρετανική μετάλλαξη: Η άκρως μεταδοτική αυτή παραλλαγή, που αρχικά ανιχνεύθηκε στο Κεντ της Αγγλίας πέρυσι το φθινόπωρο και έκτοτε έχει κυριαρχήσει σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, μεταξύ άλλων εμφανίζοντας γρήγορη εξάπλωση και στην Ελλάδα, δε φαίνεται τελικά να προκαλεί πιο βαριά συμπτώματα και μεγαλύτερες επιπλοκές.

Ατομικά VS Ομαδικά Αθλήματα για τα Παιδιά

Τα αθλήματα χωρίζονται σε ατομικά και ομαδικά. Στα ατομικά οι αθλητές αγωνίζονται μόνοι τους και εξαρτώνται αποκλειστικά από τον εαυτό τους. Αντιθέτως, στα ομαδικά υπάρχουν τουλάχιστον δύο άτομα, με τα οποία συνεργάζονται.