Επιστημονικά Νέα

Διαδραστικό τεστ αποκαλύπτει πολλά για τον θάνατο

Διαδραστικό τεστ αποκαλύπτει πολλά για τον θάνατο

Ο ακτιβιστής Thomas Paine έλεγε κάποτε πως: «Τίποτα, όπως λένε, δεν είναι πιο σίγουρο από τον θάνατο και τίποτα δεν είναι πιο αβέβαιο από την ώρα του θανάτου.» Τη σήμερον ημέρα ένα νέο διαδραστικό τεστ θα μπορούσε να αποκαλύψει πολλά σχετικά με τον θάνατο.

Ο Nathan Yau, ένας στατιστικολόγος από το Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας-Λος Άντζελες (UCLA), έχει αναπτύξει ένα διαδραστικό τεστ που μπορεί να υπολογίσει πως ένα άτομο είναι πιθανότερο να πεθάνει σε μια συγκεκριμένη ηλικία, με βάση την τρέχουσα ηλικία του, το φύλο και την εθνικότητα του.

Ο Yau δημιούργησε το γράφημα χρησιμοποιώντας πληροφορίες από την υποκείμενη αιτία θανάτου των δεδομένων από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), που περιλαμβάνει τα στοιχεία θνησιμότητας και του πληθυσμού για όλες τις κομητείες στις ΗΠΑ.

Τα στοιχεία αυτά βασίζονται στα πιστοποιητικά θανάτου όλων των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους μεταξύ 1999-2014. Τα πιστοποιητικά αποκαλύπτουν μια ενιαία βασική αιτία θανάτου και δημογραφικά στοιχεία.

Ο διαδραστικός χάρτης προβλέπει την πιθανότητα θανάτου από τις 15 πιο κύριες αιτίες, συμπεριλαμβανομένης της μόλυνσης, του καρκίνου, των ασθενειών του αίματος, των ψυχικών παθήσεων, των κυκλοφορικών προβλημάτων και των εκ γενετής προβλημάτων του πεπτικού συστήματος.

Για να μάθει ο χρήστης την πιθανή αιτία του θανάτου του εισάγει το φύλο, την εθνικότητα του και την τρέχουσα ηλικία, πριν από την παρουσίαση μιας σειράς από χρωματιστές κουκίδες.

«Κάθε τελεία αντιπροσωπεύει μία προσομοίωση της ζωής σας και αυτά αλλάζουν σχεδόν με κάθε χρόνο που περνάει. Το χρώμα αντιστοιχεί στην αιτία θανάτου. Στο τέλος μένουν οι πιθανότητες να πεθάνετε από συγκεκριμένες αιτίες» εξηγεί ο δημιουργός.

Στο παράδειγμα που βλέπετε στη φωτογραφία του άρθρου, το διάγραμμα δείχνει ότι μια 30χρονη γυναίκα είναι πιο πιθανό να πεθάνει από κυκλοφορικά προβλήματα στην ηλικία των 80, ενώ ο δεύτερος πιθανός λόγος θανάτου είναι ο καρκίνος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ανησυχητικό εύρημα για τους ασθενείς με σοβαρή νόσο covid-19

Αποκαλύφθηκε κρίσιμο γονίδιο για την ανάπτυξη του σαρκώματος Ewing

Οδηγός συμπτωμάτων για κορωνοϊό, κρυολόγημα και γρίπη

Κορωνοϊός κρυολόγημα γρίπη: H ανησυχία για την πορεία της πανδημίας του νέου κορωνοϊου αυξάνεται σε πολλές χώρες δεδομένης της επικείμενης συνύπαρξης του κορωνοϊού με τα περιστατικά κρυολογήματος και γρίπης. Αυτό που αναμένεται να περιπλέξει τα πράγματα φέτος στη χώρα μας αλλά και αλλού, είναι το γεγονός ότι συμπτώματα των δύο τελευταίων ασθενειών παρουσιάζουν ομοιότητες με […]

Πόσο αποτελεσματικές είναι οι μάσκες κατά του κορωνοϊού;

Η μάσκα και η τήρηση αποστάσεων δεν πρέπει να μας παρασύρουν σε μία ψευδή αίσθηση ασφάλειας, ιδίως εν όψει του χειμώνα και δη σε χώρους χωρίς επαρκή αερισμό, υπογραμμίζει διεθνής επιστημονική ομάδα από το πεδίο της ρευστοδυναμικής