Επιστημονικά Νέα

Covid-19: Πόσο καιρό μπορεί να επιμείνει η γνωστική εξασθένηση μετά τη νοσηλεία λόγω COVID-19;

Covid-19: Πόσο καιρό μπορεί να επιμείνει η γνωστική εξασθένηση μετά τη νοσηλεία λόγω COVID-19;

Covid-19: Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα των γνωστικών τεστ που πραγματοποιήθηκαν 13 μήνες μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο λόγω της σοβαρότητας της νόσου COVID-19.

Αρκετές μελέτες έχουν αναφέρει τη συχνότητα εμφάνισης γνωστικής εξασθένησης μετά την εισαγωγή σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) λόγω χρόνιων πνευμονικών λοιμώξεων και λοιμώξεων όπως το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο κοροναϊός 2 (SARS-CoV-2). Συχνές αναφορές για επίμονη γνωστική δυσλειτουργία έχουν επίσης εμφανιστεί μετά τη διάγνωση του COVID-19. Ωστόσο, μόνο λίγες μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει αντικειμενικά γνωστικά τεστ με παρακολούθηση άνω του ενός έτους, καθώς οι περισσότερες μελέτες χρησιμοποίησαν απλά τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου.

Σχετικά με τη μελέτη για τον Covid-19

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα των γνωστικών τεστ που πραγματοποιήθηκαν 13 μήνες μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο λόγω της σοβαρότητας της νόσου COVID-19. Η ομάδα αξιολόγησε 256 ασθενείς ηλικίας 18 ετών και άνω που εισήχθησαν σε έξι νοσοκομεία, τα οποία αποτελούσαν μέρος μιας διαχρονικής μελέτης παρατήρησης που ονομάστηκε τα αποτελέσματα που αναφέρθηκαν από τον ασθενή και η πνευμονική λειτουργία μετά τη νοσηλεία για μελέτη COVID-19 (PROLUN). Οι επιλέξιμοι συμμετέχοντες στη μελέτη περιελάμβαναν διαδοχικούς ασθενείς που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο έως την 1η Ιουνίου 2020.

Η ομάδα έλαβε βασικές μεταβλητές που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια σοβαρής μορφής COVID-19 από ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία. Η νοσηρότητα βαθμολογήθηκε με τον δείκτη νοσηρότητα Charlson, όπου η βαθμολογία ταξινομήθηκε από 0 (μη μολυσμένα) έως 7. Μεταξύ αυτών, οι κατηγορίες που σχετίζονται με νοσηλευόμενους ασθενείς ήταν: 3 για νοσηλευόμενους ασθενείς που δεν χρειάζονταν οξυγονοθεραπεία, 4 για ασθενείς που χρειάζονταν οξυγόνο μέσω ρινικών δοντιών ή μάσκας, 5 για οξυγόνο υψηλής ροής ή μη επεμβατικό αερισμό, 6 για όσους χρειάζονταν μηχανικό αερισμό και διασωλήνωση και 7 για εκείνους που χρειάζονταν αερισμό καθώς και πρόσθετη υποστήριξη οργάνων.

Οι επιλέξιμοι ασθενείς έπρεπε να ολοκληρώσουν μια μπαταρία με βάση ταμπλέτες που περιλαμβάνει ένα τεστ προθέρμανσης και τέσσερα γνωστικά τεστ που ελήφθησαν από το Cambridge Neuropsychological Test Automated Battery (CANTAB). Οι τέσσερις δοκιμές περιελάμβαναν:

(1) Καθυστερημένη αντιστοίχιση με δείγμα (DMS) που εξέτασε την οπτικοχωρική επεξεργασία, τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, την προσοχή και τη μάθηση.

(2) One-touch Stockings of Cambridge (OTS) που δοκίμασε την εκτελεστική λειτουργία που περιλαμβάνει διαδικασίες λήψης αποφάσεων και υψηλότερου επιπέδου σκέψης.

(3) ταχεία επεξεργασία οπτικών πληροφοριών (RVP) που δοκίμασε τη διαρκή προσοχή.

(4) χωρική μνήμη εργασίας (SWM) που δοκίμασε τη μνήμη εργασίας καθώς και τη στρατηγική.

Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι από τους 108 επιλέξιμους ασθενείς, συμμετείχαν 86, ενώ το 69% ολοκλήρωσε τα γνωστικά τεστ εντός 396 ημερών μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο λόγω επιπλοκών του COVID-19. Η μέση ηλικία της κοόρτης ασθενών ήταν 55,7 έτη, μεταξύ των οποίων το 57% ήταν άνδρες. Περίπου το 32% των ασθενών δεν χρειάστηκαν συμπληρωματικό οξυγόνο κατά την αρχική παραμονή τους στο νοσοκομείο. Συγκριτικά, το 51% χρειαζόταν μόνο συμπληρωματικό οξυγόνο και το 17% χρειαζόταν μη επεμβατικό αερισμό, διασωλήνωση με υποστήριξη αναπνευστήρα ή οξυγόνο υψηλής ροής.

Η γνωστική εξασθένηση ήταν διαδεδομένη στο 25% των DMS, 24% των OTS, 21% των RVP και 14% των τεστ SWM. Συγκεκριμένα, το 53% όλων των ασθενών εμφάνισαν γνωστική εξασθένηση σε τουλάχιστον ένα γνωστικό τεστ. Η ανάλυση παλινδρόμησης έδειξε ότι η σοβαρή λοίμωξη SARS-CoV-2 συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης στον τομέα του DMS με αναλογία πιθανοτήτων 9,43 σε σύγκριση με ασθενείς που δεν έλαβαν θεραπεία με οξυγόνο. Η ομάδα σημείωσε ότι η σοβαρότητα της νόσου δεν επηρέασε σημαντικά τους υπόλοιπους γνωστικούς τομείς.

Συμπέρασμα

Τα ευρήματα της μελέτης τόνισαν την ύπαρξη γνωστικής εξασθένησης ακόμη και 13 μήνες μετά τη νοσηλεία λόγω του COVID-19 σε διάφορους γνωστικούς τομείς. Σημειώθηκε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της σοβαρότητας της νόσου COVID-19 και της μη λεκτικής οπτικής μνήμης και της οπτικής αναγνώρισης προτύπων. Αυτό το εύρημα θα πρέπει να επαληθευτεί περαιτέρω σε μελλοντικές μελέτες για μεγαλύτερες περιόδους παρατήρησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μακροχρόνια απώλεια όσφρησης & γεύσης στο 5% των κρουσμάτων Covid

Κορωνοϊός κρούσματα 30/7: Πού εντοπίστηκαν τα κρούσματα το Σάββατο 30 Ιουλίου

ΕΟΔΥ Rapid Test: Τα σημεία δωρεάν ελέγχου Covid-19 σήμερα 31/07

Η Βόρεια Κορέα δεν αναφέρει νέα κρούσματα COVID εν μέσω αμφιβολιών για τα στατιστικά στοιχεία της χώρας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αγγειίτιδα του Ashton Kutcher, μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή: Τι είναι;

Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει την αγγειίτιδα με βάση τα συμπτώματα, το ιατρικό ιστορικό ενός ατόμου, τη φυσική εξέταση και τις εργαστηριακές εξετάσεις. Μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν σαρώσεις αιμοφόρων αγγείων και καρδιάς, καθώς και βιοψίες ιστών, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε περισσότερα παιδιά με κακή υγεία παγκοσμίως

Υπερθέρμανση του πλανήτη: Είναι επιτακτική ανάγκη τα παιδιά να ενθαρρύνονται να κάνουν καθημερινή σωματική δραστηριότητα για να χτίσουν και να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση.

Αλλαγές στην περίοδο μετά τη χορήγηση εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Covid19: Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας διεξάγει μια μεγάλη μελέτη σε περισσότερες από 60.000 γυναίκες ηλικίας 12-80 ετών στη Νορβηγία για να διερευνήσει οποιαδήποτε συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και των διαφορετικών τύπων αλλαγών της περιόδου.

Πώς οι αλλαγές στον τρόπο ζωής επηρεάζουν την αντίσταση στην ινσουλίνη;

Αντίσταση στην ινσουλίνη: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, ιδιαίτερα η διατροφή, μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στην πρόληψη, τη θεραπεία και ακόμη και την αναστροφή του διαβήτη τύπου 2.

Μελέτη νευροαπεικόνισης αποκαλύπτει διαφορές που σχετίζονται με την κόπωση ανά ηλικία και φύλο

Μελέτη νευροαπεικόνισης: Για να μελετήσουν τη σχέση μεταξύ ηλικίας και κόπωσης, οι ερευνητές του Ιδρύματος Kessler πραγματοποίησαν μια νέα μελέτη χρησιμοποιώντας δεδομένα νευροαπεικόνισης και αυτοαναφοράς.

Παίζει ρόλο ο δείκτης μάζας σώματος για την ενέργειά μας;

ΔΜΣ: Παρόλο που οι πολύ αδύνατοι άνθρωποι είχαν χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας, οι δείκτες υγείας της καρδιάς τους, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, ήταν πολύ καλοί.