Ρεπορτάζ Υγείας

Ισπανία Ψώρα: Αύξηση των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας covid-19

Ισπανία Ψώρα: Αύξηση των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας covid-19

«Δεδομένης της κατάστασης της απομόνωσης που βιώθηκε κατά τη διάρκεια του περιορισμού, ήταν αναμενόμενο ότι τόσο οι μεταδοτικές ασθένειες, όπως η ψώρα, όσο και οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις θα μειωνόταν δραστικά. Ωστόσο, συνέβη το αντίθετο, από το οποίο μπορεί να συναχθεί ότι δεν ήταν όλοι περιορισμένοι με τον ίδιο τρόπο», είπε ο Galván.

Ισπανία Ψώρα: Σε άνοδο στη Μαδρίτη. Οι ειδικοί στον τομέα το αισθάνονται και τα στοιχεία το αποδεικνύουν: η ψώρα έχει γίνει μια νέα πρόκληση «σε πραγματικό χρόνο» για τους δερματολόγους, ειδικά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19. Η Yolanda Gilaberte, MD, PhD, εκλεγμένη πρόεδρος της Ισπανικής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (AEDV), μίλησε στο 49ο συνέδριο της ένωσης, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Μάλαγα από 1 έως 4 Ιουνίου. «Η ψώρα ήταν πάντα παρούσα στις διαβουλεύσεις μας, αλλά πολύ λιγότερο συχνά από αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή», είπε.

«Υπήρξε εκθετική ανάπτυξη όχι μόνο σε περιπτώσεις, αλλά και σε πολύ δύσκολα αντιμετωπιζόμενες καταστάσεις, οι οποίες διαιωνίζονται πάνω από όλα στον πυρήνα της οικογένειας».

Μια μελέτη που διεξήχθη από ειδικούς από το Ινστιτούτο Υγείας Carlos III και με επικεφαλής το Εθνικό Κέντρο Επιδημιολογίας και το Εθνικό Κέντρο Τροπικής Ιατρικής δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2021. Αυτή η έρευνα τεκμηρίωσε την ανοδική τάση των κρουσμάτων ψώρας από το 2014 και την έντασή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας . Παράλληλα, οι δερματολόγοι έχουν παρατηρήσει αύξηση των κρουσμάτων αυτή την περίοδο.

Η κατάσταση αναλύθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ψώρας, “Τι συμβαίνει;” Σε αυτό το φόρουμ, οι ειδικοί είπαν ότι από την έναρξη της κρίσης υγείας του COVID-19, υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων στην Ισπανία και μείωση της αποτελεσματικότητας ορισμένων θεραπειών.

Αυτή η παρατήρηση είναι σύμφωνη με αυτό που συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μιλώντας στην Medscape Spanish Edition, ο Eliseo Martínez, MD, PhD, είπε:

«Ο αριθμός των περιπτώσεων διατήρησε μια ανοδική τάση την τελευταία δεκαετία, η οποία έχει τονιστεί ιδιαίτερα τα τελευταία 2 χρόνια». Ο Martínez, συντονιστής της Ομάδας Επιδημιολογίας και Προαγωγής της Υγείας της AEDV, πρόσθεσε ότι «η ανάλυση της συχνότητας εμφάνισης αυτής της ασθένειας στην Ισπανία είναι περίπλοκη, επειδή δεν υπάρχει επί του παρόντος εθνικό μητρώο ψώρας, καθώς δεν είναι μια ασθένεια που μπορεί να κοινοποιηθεί».

Ο σύνδεσμος COVID-19

Όσον αφορά την αύξηση της επίπτωσης, ο Martínez πιστεύει ότι «είναι πολύ νωρίς για να γίνει μια δήλωση σχετικά με την τάση που θα ακολουθήσει αυτή η ασθένεια το 2022· Αυτό που μπορεί να προσδιοριστεί είναι ότι περισσότερα κρούσματα διαγνώστηκαν το 2021 από ό,τι το 2020.

“Οι Ισπανοί γιατροί, ειδικά οι δερματολόγοι, καταβάλλουν προσπάθειες να σταματήσουν αυτή την τάση, βελτιστοποιώντας τις θεραπείες για να επιτύχουν τη μέγιστη αποτελεσματικότητα από την αρχή και προάγοντας την πρόληψη νέων λοιμώξεων μέσω ενημερωτικών εκστρατειών. Ωστόσο, η ψώρα παραμένει συχνή διάγνωση στις διαβουλεύσεις”, δήλωσε ο Martínez. Σχετικά με το εάν υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν άμεσα αυτή την αιχμή με την πανδημία, ο Martínez σχολίασε ότι οι ακριβείς λόγοι για τους οποίους υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας SARS-CoV-2 δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστοί, αν και υπάρχουν αρκετές υποθέσεις.

Πρώτον, κατά την περίοδο του τοκετού, το να περνάς περισσότερο χρόνο στο σπίτι με συγγενείς αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του παρασίτου. Δεύτερον, η αυξημένη δυσκολία πρόσβασης στην ιατρική περίθαλψη από την αρχή της πανδημίας θα μπορούσε να καθυστερήσει τη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενών με ψώρα.

Αυτή η καθυστέρηση θα αύξανε στη συνέχεια το φορτίο των παρασίτων στους προσβεβλημένους ασθενείς, οι οποίοι επίσης θα είχαν παραμείνει μολυσμένοι και πιθανότατα θα είχαν μεταδώσει την ασθένεια για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Ο Gilaberte επεσήμανε ότι ο ρόλος που έπαιξε η πανδημία σε αυτήν την αύξηση των κρουσμάτων πρέπει να προσδιοριστεί περαιτέρω.

“Δεν γνωρίζουμε εάν οι συνθήκες που προκύπτουν από τον περιορισμό ευνόησαν τα ακάρεα που προκαλούν την ασθένεια να γίνουν πιο ανθεκτικά στη θεραπεία ή εάν η αιτία είναι ότι τα θεραπευτικά μέτρα και οι επιλογές που χρησιμοποιήθηκαν για την επίλυση αυτού του προβλήματος δεν εφαρμόστηκαν σωστά.

Θα πρέπει να ληφθεί λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι απαραίτητο να υποβάλλονται σε θεραπεία ρούχα, έπιπλα κ.λπ., κάτι που είναι δύσκολο σε ένα οικογενειακό περιβάλλον.

«Αν και δεν χειριζόμαστε σταθερά δεδομένα επίπτωσης, γνωρίζουμε την ποσότητα των αντιπαρασιτικών φαρμάκων για την ψώρα που πουλήθηκαν στο φαρμακείο πρόσφατα, αριθμός που αυξάνεται σημαντικά και που έχει αυξηθεί εκθετικά μαζί με τις περιπτώσεις που βλέπουμε στις διαβουλεύσεις », πρόσθεσε ο Gilaberte.

Επιπλέον, τόνισε ο ειδικός, «Η Ισπανική Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας διεξάγει πρωτοβουλίες, όπως, ζητά από δερματολόγους να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για αυτήν την ασθένεια. Στόχος είναι να λυθεί ένα πρόβλημα που είναι πολύ πιεστικό αυτή τη στιγμή από δερματολογική άποψη».

Λιγότερο αποτελεσματική η περμεθρίνη;

Οι συμμετέχοντες σε αυτή τη συνεδρία τόνισαν τις δυσκολίες που προκύπτουν σχετικά με την προσέγγιση αυτής της ασθένειας. Αναφέρθηκαν σε θεραπευτικές αποτυχίες, ειδικά στην περίπτωση της περμεθρίνης, ακόμη και όταν αυτή η θεραπεία χορηγείται σύμφωνα με τις συνιστώμενες οδηγίες.

Ο Martínez παρατήρησε ότι αν και πρόσφατα δημοσιευμένα επιστημονικά άρθρα υποδεικνύουν πιθανή απώλεια της αποτελεσματικότητας της κρέμας permethrin, που συμπίπτει με την εντύπωση που έχουν πολλοί δερματολόγοι στην καθημερινή τους πρακτική, τα διαθέσιμα δεδομένα εξακολουθούν να μην είναι οριστικά. Έτσι, η περμεθρίνη παραμένει ένας από τους πυλώνες της θεραπείας της ψώρας στις περισσότερες τρέχουσες περιπτώσεις.

“Εκτός από την περμεθρίνη, υπάρχουν και άλλες θεραπευτικές επιλογές τόσο τοπικά, όπως αλοιφή θείου, όσο και από του στόματος, με ιβερμεκτίνη.

Η τάση μεταξύ των δερματολόγων είναι να συνταγογραφούν συνδυασμένες θεραπείες, επιδιώκοντας να μεγιστοποιήσουν τη θεραπευτική ανταπόκριση”, είπε ο Martínez.

Η Cristina Galván, MD, δερματολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Móstoles στη Μαδρίτη, σχολίασε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ότι η ψώρα δεν υπήρξε ποτέ αντικείμενο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για έρευνα επειδή είναι μια εκτοπαρασίτωση.

Η ψώρα προκαλείται από ένα άκαρι που δεν εισβάλλει πέρα ​​από την επιδερμίδα. δεν είναι διεισδυτικό μικρόβιο, ούτε διακυβεύει τα εσωτερικά όργανα. Ωστόσο, προκαλεί μεγάλη νοσηρότητα και επηρεάζει σοβαρά την ποιότητα ζωής, αφού εμποδίζει τον ύπνο.

Το συνεχές ξύσιμο που προκαλεί, προκαλεί δερματικά κατάγματα που μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσουν σε βακτηριακή επιμόλυνση.

Όσον αφορά τον εντοπισμό της νόσου, ο Galván επεσήμανε ότι οι ασθενείς μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί και είναι σύνηθες να χρειάζονται πολύ χρόνο για να δουν έναν ειδικό, «εξ ου και η σημασία της διάδοσης του μηνύματος ότι, στην παραμικρή υποψία, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, καθώς η επαρκής και έγκαιρη θεραπεία είναι η πιο αποτελεσματική στρατηγική για τη θεραπεία της νόσου και την πρόληψη της μετάδοσης σε άλλους ανθρώπους».

Ο Martínez τόνισε ότι είναι σημαντικό να επισημανθούν και να εξαλειφθούν ορισμένες ευρέως διαδεδομένες φάρσες ή ψευδείς πεποιθήσεις σχετικά με την ψώρα, συμπεριλαμβανομένου του στίγματος που τη συνδέει με κακές συνήθειες υγιεινής.

“Το κανονικό ντους ή το μπάνιο δεν αποτρέπει τη μετάδοση.

Το πλύσιμο των ρούχων που χρησιμοποιούνται από άτομα με ψώρα με τον τυπικό τρόπο δεν εξαλείφει το παράσιτο, καθώς αυτό απαιτεί κύκλο πλυσίματος ρούχων στις 60 μοίρες. Ομοίως, και παρόλο που ήταν ένας από τους χώρους στο επίκεντρο όταν αναφέρθηκε η αύξηση των κρουσμάτων, τα αποδυτήρια δεν θεωρούνται οδός μετάδοσης της ψώρας».

Αιχμές σε άλλες διαταραχές

Αυτή η συνεδρία και ολόκληρο το συνέδριο ασχολήθηκαν επίσης με άλλες δερματικές παθήσεις ή διαταραχές στις οποίες έχει εντοπιστεί μια αύξηση που συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με την COVID-19. «Δεδομένης της κατάστασης της απομόνωσης που βιώθηκε κατά τη διάρκεια του περιορισμού, ήταν αναμενόμενο ότι τόσο οι μεταδοτικές ασθένειες, όπως η ψώρα, όσο και οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις θα μειωνόταν δραστικά. Ωστόσο, συνέβη το αντίθετο, από το οποίο μπορεί να συναχθεί ότι δεν ήταν όλοι περιορισμένοι με τον ίδιο τρόπο», είπε ο Galván.

Στην περίπτωση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων, σύμφωνα με δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης από το Ινστιτούτο Υγείας Carlos III, τα κρούσματα σύφιλης αυξήθηκαν κατά 132% κατά την περίοδο 2009 έως 2019, την τελευταία περίοδο για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Οι περιπτώσεις γονόρροιας πενταπλασιάστηκαν την ίδια περίοδο.

Ο Gilaberte πιστεύει ότι αυτή η αύξηση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων, που παρατηρείται συνεχώς στις ιατρικές επισκέψεις, σχετίζεται άμεσα με τη μείωση και τη χαλάρωση των προφυλακτικών μέτρων στον πληθυσμό ως αποτέλεσμα της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων για τον HIV.

Από την άλλη πλευρά, ο Martínez είπε ότι με έναν τρόπο λίγο πολύ παρόμοιο με αυτό που συνέβη με την ψώρα, ορισμένες δερματικές εκδηλώσεις έχουν εμφανιστεί ή έχουν επιδεινωθεί ή αυξηθεί.

“Ως αποτέλεσμα της πανδημίας SARS-CoV-2, ορισμένα δερματολογικά προβλήματα έχουν γίνει πιο συχνά στις ιατρικές επισκέψεις. Έτσι, γινόμαστε μάρτυρες πολλών αλλαγών που προκαλούνται ή ευνοούνται από τα μέτρα για την πρόληψη της μετάδοσης του COVID-19.

Για παράδειγμα, ο συχνός και ο εξαντλητικός καθαρισμός των χεριών έχει προωθήσει την εμφάνιση εκζέματος. Ομοίως, η χρήση μάσκας έχει οδηγήσει στην επιδείνωση προβλημάτων όπως η ακμή, η ροδόχρους ακμή ή η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

Έχουμε επίσης παρατηρήσει αύξηση των περιπτώσεων τελογενούς εκροής σε ασθενείς μετά από Μόλυνση από covid19.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Bασικές αιτίες φαγούρας στο σώμα

Πόσες φορές πρέπει να πλένονται τα καινούργια ρούχα;

Ψώρα:Πως προκαλείται και ποια είναι η θεραπεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από τη Δευτέρα σε όλη τη χώρα

Επιδείνωση καιρού: Επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από τη Δευτέρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν τη Δυτική, την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα.

Εκδόθηκε η εγκύκλιος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου

Υπουργείο Εσωτερικών: 52 σελίδες περιέχουν ουσιαστικές πληροφορίες και οδηγίες σχετικά με τις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 8 και 15 Οκτωβρίου 2023. 

Προειδοποίηση του καθηγητή Νίκου Τζανάκη για την τριπλή επίθεση γρίπης κορωνοϊού και RSV

Παράλληλα, ο Νίκος Τζανάκης εξέφρασε την ανησυχία του πως «τον χειμώνα θα περάσουμε πολύ δύσκολα με τον συνδυασμό συγκυριακού ιού (RSV), γρίπης και κορωνοϊού». Όσον αφορά στα εμβόλια δήλωσε «βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα πίσω από τον κορωνοϊό, παρότι αναμφισβήτητα προσφέρουν επιπλέον ανοσία» και κατέθεσε την πρότασή του «οι άνθρωποι πάνω από 65 ετών, ιδιαίτερα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει να εμβολιαστούν με το επικαιροποιημένο εμβόλιο» παρότι όπως είπε «θα πρέπει να περιμένουμε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να μας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές».

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών 2023: «Engaging Patients for Patient Safety»

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών 2023: Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πρόκειται να παραστεί τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι στην εκδήλωση που συνδιοργανώνει το Υπουργείο με το γραφείο του ΠΟΥ στην Αθήνα.