Επιστημονικά Νέα

Άνοια αιτίες: Χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου άνθρωποι κινδυνεύουν από πρώιμη έναρξη άνοιας

Άνοια αιτίες: Χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου άνθρωποι κινδυνεύουν από πρώιμη έναρξη άνοιας

Άνοια αιτίες: Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet Healthy Longevity αποδείχθηκε ότι τα άτομα που ανήκουν σε χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο έχουν περισσότερες από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρώιμη άνοια.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet Healthy Longevity και διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας Huazhong στην Κίνα, τα άτομα που ανήκουν σε χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο έχουν περισσότερες από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρώιμη άνοια. Η άνοια αναφέρεται σε μια ομάδα εκφυλιστικών ψυχικών ασθενειών, όπου υπάρχει σοβαρή απώλεια της γνωστικής λειτουργίας που υπερβαίνει τη φυσιολογική γήρανση. Τα συμπτώματά του περιλαμβάνουν σύγχυση, εναλλαγές της διάθεσης, μακροπρόθεσμη απώλεια μνήμης και σταδιακή απώλεια σωματικών λειτουργιών. Το Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας.

Σύμφωνα με έκθεση του Guardian , οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα της UK BioBank περισσότερων από 4.40.000 συμμετεχόντων ηλικίας από 37 έως 73 ετών για τη μελέτη. Για την ανάλυση της πρώιμης άνοιας, οι ερευνητές εξέτασαν άτομα κάτω των 60 ετών που δεν είχαν «επικρατή συμπτώματα άνοιας», ενώ για την ανάλυση της άνοιας όψιμης έναρξης εξέτασαν άτομα άνω των 65 ετών και άνω στο τέλος της έρευνας. περίοδο μεταξύ 2007 και 2010, και αργότερα μια συνέχεια το 2022. Η μελέτη, η οποία συντάχθηκε από τον Rui Li και τους συνεργάτες του, εξέτασε το εισόδημα του νοικοκυριού των συμμετεχόντων, τα υψηλότερα μορφωτικά προσόντα και το καθεστώς απασχόλησης, ώστε να προσδιοριστεί η κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση, ανέφερε η έκθεση. Επιπλέον, έλαβε υπόψη τον τρόπο ζωής των συμμετεχόντων και πόσο υγιής είναι, αξιολογώντας εάν κάπνιζαν, κατανάλωναν αλκοόλ , τα επίπεδα φυσικής τους δραστηριότητας και τη διατροφή τους.

Η άνοια πρώιμης έναρξης και η άνοια όψιμης έναρξης μπορεί να έχουν διαφορετικά προφίλ παραγόντων κινδύνου· αν και οι παράγοντες κινδύνου ήταν παρόμοιοι, το μέγεθος των συσχετίσεων μεταξύ παραγόντων κινδύνου και επίπτωσης άνοιας ήταν μεγαλύτερο για την πρώιμη άνοια. «Μόνο ένα μικρό ποσοστό της κοινωνικοοικονομικής ανισότητας στον κίνδυνο άνοιας διαμεσολαβήθηκε από υγιεινούς τρόπους ζωής, γεγονός που δείχνει ότι δικαιολογούνται μέτρα εκτός από την προώθηση του υγιεινού τρόπου ζωής για τη βελτίωση των κοινωνικών καθοριστικών παραγόντων της υγείας», ανέφερε η μελέτη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι άτομα με χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση είχαν «τρεις φορές υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια πρώιμης έναρξης» σε σύγκριση με εκείνα που ανήκαν σε υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο. Διαπιστώθηκε επίσης ότι άτομα με χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, που έκαναν μια ανθυγιεινή ζωή, είχαν 440% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια πρώιμης έναρξης σε σύγκριση με εκείνους από υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο που ζούσαν υγιεινό τρόπο ζωής. Η πρώιμη άνοια αναφέρεται στην έναρξη της άνοιας πριν από την ηλικία των 65 ετών. Οι μελέτες έχουν υπολογίσει ότι 3,9 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας 30-64 ετών έχουν πρώιμη άνοια παγκοσμίως και 3.70.000 άτομα έχουν πρόσφατα διαγνωστεί με πρώιμη άνοια το καθένα Οι περισσότερες μελέτες επικεντρώνονται κυρίως στην άνοια όψιμης έναρξης, η οποία μπορεί να περιθωριοποιήσει τη σημασία της άνοιας στους νεότερους, ανέφερε η μελέτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Αλτσχάιμερ και της άνοιας;

Πώς η προσωπικότητα μάς διαφυλάσσει από την εμφάνιση της άνοιας;

Πώς συνδέεται η "καλή" χοληστερόλη με τον κίνδυνο άνοιας;

Αλτσχάιμερ - Νέα μελέτη αποκαλύπτει άγνωστες προηγουμένως διεργασίες στον μεταβολισμό του λίπους

Πώς η νόσος Αλτσχάιμερ επηρεάζει την υγεία μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε εξετάσεις αίματος;

Εξετάσεις αίματος: Είναι σημαντικό να συζητήσετε τις ατομικές σας ανάγκες και ανησυχίες υγείας με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να καθορίσετε την καταλληλότερη συχνότητα αιματολογικών εξετάσεων για εσάς.

SARS-CoV-2: Επίμονα ψευδώς θετικά rapid test μπορεί να σχετίζονται με αυτοάνοσο νόσημα - Μελέτη

η παρουσίαση αυτής της συσχέτισης της αυτοανοσίας ή του γυναικείου φύλου με επαναλαμβανόμενα θετικά αποτελέσματα μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να διακρίνουν μεταξύ της διασταυρούμενης ψευδούς θετικότητας και της ανάκαμψης του SARS-CoV-2.

Τι ακριβώς είναι η ουρολοίμωξη και πώς αντιμετωπίζεται;

Ουρολοίμωξη ορισμός: Τα κρούσματα ουρολοίμωξης (ουρολοίμωξη) αυξάνονται. Δυστυχώς, τυχαίνει να είναι ένα από τα πολλά ζητήματα υγείας για τα οποία δεν μιλάμε όλοι – είτε από αμηχανία είτε από ντροπαλότητα.

Κλινικές δοκιμές δοκιμάζουν συνδυαστική θεραπεία με αντισώματα σε ενήλικες με προχωρημένο καρκίνο

"Το CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 είχε διαχειρίσιμο προφίλ ασφάλειας σε ένα ευρύ φάσμα δόσεων και έδειξε πολλά υποσχόμενες αντικαρκινικές δραστηριότητες σε όλα τα επίπεδα δόσης CS1002 όταν συνδυάστηκε με το CS1003", έγραψαν οι ερευνητές. "Αυτό υποστηρίζει περαιτέρω αξιολόγηση του CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 για τη θεραπεία συμπαγών όγκων."