Επιστημονικά Νέα

HDL άνοια: Πώς συνδέεται η “καλή” χοληστερόλη με τον κίνδυνο άνοιας;

HDL άνοια: Πώς συνδέεται η “καλή” χοληστερόλη με τον κίνδυνο άνοιας;

HDL άνοια: Τα πολύ υψηλά επίπεδα HDL-C που συνδέονται με τον κίνδυνο άνοιας σε αυτή τη μελέτη ήταν ασυνήθιστα και δεν σχετίζονται με τη διατροφή, αλλά είναι πιο πιθανό να αντικατοπτρίζουν μια μεταβολική διαταραχή. 

Τα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα HDL-C, κοινώς γνωστή ως «καλή χοληστερόλη», σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Monash. Οι ερευνητές είπαν ότι τα πολύ υψηλά επίπεδα HDL-C που συνδέονται με τον κίνδυνο άνοιας σε αυτή τη μελέτη ήταν ασυνήθιστα και δεν σχετίζονται με τη διατροφή, αλλά είναι πιο πιθανό να αντικατοπτρίζουν μια μεταβολική διαταραχή. Τα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν τους γιατρούς να αναγνωρίσουν μια ομάδα ηλικιωμένων ασθενών που δυνητικά διατρέχουν κίνδυνο άνοιας, ιδιαίτερα σε άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω.

xolisterini

Δημοσιεύτηκε στο The Lancet Regional Health-Western Pacific και είναι μια από τις μεγαλύτερες μελέτες για τα αυξημένα επίπεδα HDL-C και την άνοια σε αρχικά υγιείς ηλικιωμένους, κυρίως άνω των 70 ετών, που εγγράφηκαν στη μελέτη ASPREE. Σε ένα μέσο όρο 6,3 ετών, οι συμμετέχοντες με πολύ υψηλή HDL-C (>80 mg/dL ή >2,07 mmol/L) κατά την έναρξη της μελέτης παρατηρήθηκε ότι είχαν 27% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με συμμετέχοντες με βέλτιστα επίπεδα HDL-C. ενώ τα άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω εμφάνισαν επίσης 42% αυξημένο κίνδυνο σε σύγκριση με εκείνους με τα βέλτιστα επίπεδα.

Τα πολύ υψηλά επίπεδα HDL-C κατηγοριοποιήθηκαν ως 80 mg/dL (>2,07 mmol/L) ή παραπάνω. Το βέλτιστο επίπεδο HDL-C από 40 έως 60 mg/dL (1,03–1,55 mmol/L) για τους άνδρες και 50 έως 60 mg/dL (1,55–2,07 mmol/L) για τις γυναίκες ήταν γενικά ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς. Μεταξύ 18.668 συμμετεχόντων που συμπεριλήφθηκαν σε αυτήν την ανάλυση, 2.709 είχαν πολύ υψηλή HDL-C κατά την είσοδο στη μελέτη, με 38 περιστατικά άνοιας σε άτομα ηλικίας κάτω των 75 ετών με πολύ υψηλά επίπεδα και 101 σε άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω με πολύ υψηλά επίπεδα.

Ο πρώτος συγγραφέας και ανώτερος ερευνητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Monash, Δρ. Monira Hussain, είπε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εξηγηθεί γιατί ένα πολύ υψηλό επίπεδο χοληστερόλης HDL φαίνεται να επηρεάζει τον κίνδυνο άνοιας. Ο Δρ Hussain είπε ότι αυτά τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της κατανόησης των μηχανισμών πίσω από την άνοια, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα.

«Αν και γνωρίζουμε ότι η HDL χοληστερόλη είναι σημαντική για την καρδιαγγειακή υγεία, αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι χρειαζόμαστε περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε τον ρόλο της πολύ υψηλής HDL χοληστερόλης στο πλαίσιο της υγείας του εγκεφάλου», είπε. «Μπορεί να είναι ωφέλιμο να ληφθούν υπόψη τα πολύ υψηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης σε αλγόριθμους πρόβλεψης για τον κίνδυνο άνοιας».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι δείχνει η κάλυψη της μετωποκροταφικής άνοιας του Bruce Willis από τα ΜΜΕ;

Πώς η νόσος Αλτσχάιμερ επηρεάζει την υγεία μας;

Πώς συνδέεται το σπλαχνικό λίπος με το Αλτσχάιμερ;

Πώς συνδέεται η γνωστική παρακμή με τον ιππόκαμπο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε εξετάσεις αίματος;

Εξετάσεις αίματος: Είναι σημαντικό να συζητήσετε τις ατομικές σας ανάγκες και ανησυχίες υγείας με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να καθορίσετε την καταλληλότερη συχνότητα αιματολογικών εξετάσεων για εσάς.

SARS-CoV-2: Επίμονα ψευδώς θετικά rapid test μπορεί να σχετίζονται με αυτοάνοσο νόσημα - Μελέτη

η παρουσίαση αυτής της συσχέτισης της αυτοανοσίας ή του γυναικείου φύλου με επαναλαμβανόμενα θετικά αποτελέσματα μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να διακρίνουν μεταξύ της διασταυρούμενης ψευδούς θετικότητας και της ανάκαμψης του SARS-CoV-2.

Τι ακριβώς είναι η ουρολοίμωξη και πώς αντιμετωπίζεται;

Ουρολοίμωξη ορισμός: Τα κρούσματα ουρολοίμωξης (ουρολοίμωξη) αυξάνονται. Δυστυχώς, τυχαίνει να είναι ένα από τα πολλά ζητήματα υγείας για τα οποία δεν μιλάμε όλοι – είτε από αμηχανία είτε από ντροπαλότητα.

Κλινικές δοκιμές δοκιμάζουν συνδυαστική θεραπεία με αντισώματα σε ενήλικες με προχωρημένο καρκίνο

"Το CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 είχε διαχειρίσιμο προφίλ ασφάλειας σε ένα ευρύ φάσμα δόσεων και έδειξε πολλά υποσχόμενες αντικαρκινικές δραστηριότητες σε όλα τα επίπεδα δόσης CS1002 όταν συνδυάστηκε με το CS1003", έγραψαν οι ερευνητές. "Αυτό υποστηρίζει περαιτέρω αξιολόγηση του CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 για τη θεραπεία συμπαγών όγκων."