Επιστημονικά Νέα

Αλτσχάιμερ: Νέα μελέτη για τον έλεγχο της τοξικής βλάβης στη νόσο

Αλτσχάιμερ: Νέα μελέτη για τον έλεγχο της τοξικής βλάβης στη νόσο

Αλτσχάιμερ: Μια ερευνητική ομάδα από το Τμήμα Χημείας στοKAIST με επικεφαλής τον καθηγητή Mi Hee Lim ανέλαβε να ανακαλύψει έναν νέο ρόλο της σωματοστατίνης, ενός νευροδιαβιβαστή με βάση την πρωτεΐνη, στη μείωση της τοξικής βλάβης που προκαλείται κατά την ανάπτυξη της νόσου του Alzheimer.

Με σχεδόν 50 εκατομμύρια ασθενείς με άνοια παγκοσμίως, η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή νευροεκφυλιστική νόσος. Το κύριο σύμπτωμα είναι η εξασθένηση των γενικών γνωστικών ικανοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας ομιλίας ή μνήμης. Η σημασία της εύρεσης μιας θεραπείας είναι κατανοητή. Ωστόσο, ακόμη και η αιτία της ζοφερής ασθένειας δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί. Μια ερευνητική ομάδα από το Τμήμα Χημείας στο KAIST με επικεφαλής τον καθηγητή Mi Hee Lim ανέλαβε να ανακαλύψει έναν νέο ρόλο της σωματοστατίνης, ενός νευροδιαβιβαστή με βάση την πρωτεΐνη, στη μείωση της τοξικής βλάβης που προκαλείται κατά την ανάπτυξη της νόσου του Alzheimer. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιουλίου του Nature Chemistry.

Σύμφωνα με την υπόθεση του αμυλοειδούς, η μη φυσιολογική εναπόθεση πρωτεϊνών Αβ προκαλεί θάνατο των νευρωνικών κυττάρων. Οι συσσωματώσεις Αβ αποτελούν τις περισσότερες από τις γηρασμένες πλάκες μέσω της ίνωσης, και σε πρόσφατες μελέτες, βρέθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις μεταβατικού μετάλλου στις πλάκες ασθενών με Αλτσχάιμερ.  Αυτό υποδηλώνει μια στενή αλληλεπίδραση μεταξύ των μεταλλικών ιόντων και του Αβ, που επιταχύνει την ίνωση των πρωτεϊνών. Ο χαλκός ειδικότερα είναι ένα μέταλλο μετάπτωσης που ενεργοποιεί την οξειδοαναγωγή και μπορεί να παράγει μεγάλες ποσότητες οξυγόνου και να προκαλέσει σοβαρό οξειδωτικό στρες στα κυτταρικά οργανίδια. Οι πρωτεΐνες Αβ και τα μέταλλα μετάπτωσης μπορούν να αλληλεπιδράσουν στενά με τους νευροδιαβιβαστές στις συνάψεις, αλλά οι άμεσες επιδράσεις αυτών των ανωμαλιών στη δομή και τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών δεν είναι ακόμη κατανοητές.

Στην έρευνά της, η ομάδα του καθηγητή Lim ανακάλυψε ότι όταν η σωματοστατίνη, ο νευροδιαβιβαστής με βάση την πρωτεΐνη, συναντάται με σύμπλοκα χαλκού, Αβ και μετάλλου-Αβ, αυτοσυσσωματώνεται και παύει να εκτελεί την έμφυτη λειτουργία της μετάδοσης νευρικών σημάτων, αλλά αρχίζει να εξασθενεί την τοξικότητα και τη συσσωμάτωση των συμπλοκών μετάλλου-Αβ. Η ομάδα επιβεβαίωσε περαιτέρω τη δέσμευση των υποδοχέων της σωματοστατίνης, τις αλληλεπιδράσεις με τις κυτταρικές μεμβράνες και τις επιδράσεις στην κυτταρική τοξικότητα για πρώτη φορά. Ο καθηγητής Mi Hee Lim λέει ότι «η έρευνα έχει μεγάλη σημασία για την ανακάλυψη ενός νέου ρόλου των νευροδιαβιβαστών στην παθογένεση της νόσου του Alzheimer».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η κοινωνικοποίηση συμβάλλει θετικά στους ανθρώπους με άνοια

Προληπτικός έλεγχος όσφρησης μπορεί να ανιχνεύσει το Αλτσχάιμερ

Τα βακτήρια που προκαλούν τη νόσο των ούλων μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ

Αλτσχάιμερ: Στο μέλλον μια εξέταση αίματος θα επιτρέπει τη διάγνωση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς θα βοηθήσετε στη φροντίδα των ατόμων με άνοια;

Άνοια: Να θυμάστε ότι η φροντίδα της άνοιας είναι ένα ταξίδι που απαιτεί συνεχή προσαρμογή και ευελιξία. Κάθε άτομο με άνοια είναι μοναδικό και οι ανάγκες και οι συμπεριφορές του μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου.

Μελέτη ρίχνει νέο φως στη μετάσταση του καρκίνου

Καρκίνος μετάσταση: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ορισμένα καρκινικά κύτταρα μπορούν να επιβιώσουν από τον μηχανικά επαγόμενο κυτταρικό θάνατο είναι το κλειδί για την πρόληψη της εξάπλωσης κακοήθων όγκων.

Μελέτη αποκαλύπτει σύνδεση μεταξύ των χημικών ουσιών σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και της μεταγενέστερης εφηβείας

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να διερευνήσει πώς οι ορμόνες που εμπλέκονται στην εφηβεία και η σύνθεση του σώματος σχετίζονται με τα επίπεδα PFAS στον παιδικό πληθυσμό της Νορβηγίας. "Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για τις επιβλαβείς επιπτώσεις των PFAS στην παιδική ανάπτυξη, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τις ορμόνες που σχετίζονται με την εφηβεία και τη σύνθεση του σώματος στα παιδιά.