ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΗΠΑ Μελέτη: Βρήκε μια σχέση μεταξύ της νόσου των ούλων και του Αλτσχάιμερ

ΗΠΑ Μελέτη: Βρήκε μια σχέση μεταξύ της νόσου των ούλων και του Αλτσχάιμερ

Τι είναι η περιοδοντική νόσος; Τα σωματίδια τροφής και τα βακτήρια βρίσκονται συνεχώς μέσα στο στόμα. Όταν οι άνθρωποι δεν βουρτσίζουν τακτικά και δεν πλένουν τα δόντια τους με νήμα, τα σωματίδια και τα βακτήρια σχηματίζουν μια κολλώδη ουσία που ονομάζεται πλάκα που προσκολλάται στα δόντια.

ΗΠΑ Μελέτη: Περίπου το 47,2% των ενηλίκων των ΗΠΑ άνω των 30 και το 70% άνω των 65 έχουν ουλίτιδα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tufts βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ της νόσου των ούλων και της νόσου του Αλτσχάιμερ σε μια μελέτη σε ποντίκια. Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι τα ευρήματά της μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του αριθμού των ασθενών με περιοδοντική νόσο και με Αλτσχάιμερ.

Η ασθένεια των ούλων – επίσης γνωστή ως περιοδοντίτιδα και περιοδοντική νόσος – εμφανίζεται μέσω μιας βακτηριακής λοίμωξης στους μαλακούς ιστούς του στόματος. Προηγούμενη έρευνα συνδέει την περιοδοντίτιδα με τον διαβήτη, τη νεφρική νόσο και τα καρδιαγγειακά ζητήματα.

Τώρα μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Tufts βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ της νόσου των ούλων μέσω του βακτηρίου Fusobacterium nucleatum (F. nucleatum) και της νόσου του Αλτσχάιμερ μέσω μιας μελέτης σε ποντίκια.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της εξέλιξης τόσο της περιοδοντικής νόσου όσο και αυτής της μορφής άνοιας. Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Frontiers in Aging Neuroscience.

Τι είναι η περιοδοντική νόσος; Τα σωματίδια τροφής και τα βακτήρια βρίσκονται συνεχώς μέσα στο στόμα. Όταν οι άνθρωποι δεν βουρτσίζουν τακτικά και δεν πλένουν τα δόντια τους με νήμα, τα σωματίδια και τα βακτήρια σχηματίζουν μια κολλώδη ουσία που ονομάζεται πλάκα που προσκολλάται στα δόντια.

Η πλάκα μπορεί να ερεθίσει τα ούλα εάν δεν καθαριστεί, προκαλώντας μια πρώιμη μορφή ουλίτιδας που ονομάζεται ουλίτιδα.

Εάν η πλάκα καθίσει πολύ στα δόντια και τα ούλα, σκληραίνει σε μια ουσία γνωστή ως πέτρα. Επειδή η πέτρα είναι πολύ σκληρή, συνήθως, μόνο ένας οδοντίατρος μπορεί να την αφαιρέσει χρησιμοποιώντας οδοντικά εργαλεία κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού οδοντιατρικού καθαρισμού.

Όταν η πέτρα παραμένει στα δόντια για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να εμφανιστεί το επόμενο επίπεδο ασθένειας των ούλων, γνωστή ως περιοδοντίτιδα.

Η περιοδοντική νόσος οδηγεί σε μεγαλύτερη μόλυνση στα ούλα και τα δόντια. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η περιοδοντίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών. Σύμφωνα με την αξιόπιστη πηγή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), περίπου το 47% των ενηλίκων άνω των 30 και το 70% άνω των 65 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περιοδοντική νόσο.

Η ουλίτιδα είναι πιο συχνή στους άνδρες και σε όσους καπνίζουν. Φλεγμονή και νόσος Αλτσχάιμερ Σύμφωνα με τον Δρ. Jake Jinkun Chen, καθηγητή Περιοδοντολογίας και διευθυντή του Τμήματος Στοματικής Βιολογίας στο Tufts University School of Dental Medicine και τον κύριο συγγραφέα αυτής της μελέτης, ο σκοπός αυτής της νέας μελέτης είναι να εντοπίσει και να χαρακτηρίσει τη συσχέτιση του F. nucleatum Περιοδοντικής νόσου που προκαλείται από αξιόπιστη πηγή με νόσο Alzheimer.

Το F. nucleatum είναι ένα βακτήριο που συνήθως εμπλέκεται στην περιοδοντική νόσο. Προηγούμενη έρευνα συνδέει επίσης τα βακτήρια με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τον καρκίνο του στόματος.

Πώς θα μπορούσαν τα βακτήρια στο στόμα να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ;

Μπορεί να κάνουν δύο πράγματα, είπε ο Δρ Τσεν στο MNT. «Το ένα, (αυτό) προκαλεί φλεγμονή τόσο τοπικά όσο και συστηματικά, η οποία θα επηρεάσει τον φαινότυπο της νόσου του Αλτσχάιμερ, καθώς το ίδιο το Αλτσχάιμερ είναι μια φλεγμονώδης νόσος», εξήγησε. «Δεύτερο, μεταναστεύει και διεισδύει στον εγκέφαλο για να αποικίσει εκεί και να εκκρίνει παθολογικά μόρια για να επιδεινώσει τα συμπτώματα και τα σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ». Για αυτή τη μελέτη, ο Δρ Chen και η ομάδα του χρησιμοποίησαν κύτταρα που καλλιεργήθηκαν σε εργαστήριο για να δείξουν ότι η παρουσία του F. nucleatum προκάλεσε ανώμαλη ανάπτυξη των μικρογλοιακών κυττάρων.

Αυτά τα κύτταρα ανοσίας στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό βοηθούν στην απομάκρυνση κάθε μόλυνσης από τον εγκέφαλο, διατηρώντας το κεντρικό νευρικό σύστημα υγιές. Εκτός από την επίδραση της ανάπτυξής τους, η παρουσία του F. nucelatum οδήγησε επίσης αυτά τα κύτταρα να δημιουργήσουν μια φλεγμονώδη απόκριση. Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι η φλεγμονή παίζει ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Στη συνέχεια, η ομάδα εξέτασε την περιοδοντίτιδα που προκαλείται από το F. nucleatum σε ένα μοντέλο ποντικού με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με τα ζώα ελέγχου, τα ποντίκια με τέτοια περιοδοντίτιδα παρουσίασαν αυξημένη γνωστική εξασθένηση και υψηλότερα επίπεδα αμυλοειδών πλακών και πρωτεΐνης Tau. Περαιτέρω, όπως και στα καλλιεργημένα κύτταρα, αυξήσεις στην ανάπτυξη μικρογλοιακών κυττάρων και φλεγμονή παρατηρήθηκαν επίσης σε αυτά τα ζώα.

Πώς μπορούν να βοηθήσουν αυτά τα ευρήματα

Ο Δρ Τσεν είπε ότι η σημασία των ευρημάτων της έρευνάς τους βρίσκεται σε τέσσερις βασικούς τομείς.

Πρώτον, στοχεύουν σε ένα «τεράστιο πρόβλημα υγείας», επειδή ένα σημαντικό ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού έχει περιοδοντική νόσο και περισσότεροι από 55 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με άνοια.

Το Αλτσχάιμερ είναι ο πιο κοινός τύπος άνοιας.

«Δύο, η μηχανιστική κατανόηση ενός ελάχιστα μελετημένου αναερόβιου βακτηρίου (F. nucleatum) στην παθογένεση της περιοδοντικής νόσου και της νόσου του Αλτσχάιμερ γεμίζει ένα κενό στην επιστημονική γνώση και στέλνει ένα σήμα προειδοποίησης στους οδοντιάτρους και τους νευρολόγους», συνέχισε ο Δρ. Chen

Τρίτον, η δημιουργία ενός ζωικού μοντέλου παρέχει τεχνική ικανότητα στην οριοθέτηση του πιθανού [αιτιογόνου] μεταξύ μιας τοπικής οδοντικής νόσου (περιοδοντική νόσος) και μιας νευρικής διαταραχής (νόσος Alzheimer) σε μια απομακρυσμένη ανατομική περιοχή», πρόσθεσε.

«Και τέσσερα, η μελέτη μπορεί να παρέχει απόδειξη αρχής για περαιτέρω προκλινικές και κλινικές εφαρμογές του καθιερωμένου συστήματος για να μελετηθεί εάν η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου μπορεί να μειώσει ή να καθυστερήσει την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ στους ανθρώπους», κατέληξε ο Δρ.

Η MTN μίλησε επίσης με τον Δρ Πέρσι Γκρίφιν, διευθυντή επιστημονικής εμπλοκής της Ένωσης Αλτσχάιμερ. Ο Δρ Γκρίφιν είπε ότι αυτή η μελέτη προσθέτει στα αυξανόμενα στοιχεία ότι τα μικρόβια και οι ιοί μπορεί να παίζουν ρόλο στην εγκεφαλική νόσο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σχέση περιοδοντίτιδας με τη νόσο αλτσχάιμερ

Ερευνητές βρήκαν τη συμβολή της στοματικής υγιεινής στην προστασία από τη νόσο αλτσχάιμερ και την απώλεια μνήμης

Η στοματική υγιεινή “δείκτης” κινδύνου άνοιας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προσθέστε το γιαούρτι στην καθημερινή σας διατροφή;

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι μια νόστιμη και θρεπτική τροφή που μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας του εντέρου, στην καλύτερη πέψη, στην ενίσχυση της ανοσίας και σε διάφορα άλλα οφέλη για την υγεία.

Ασκήσεις που πρέπει να κάνουν οι άνδρες μετά τα 30 για να κάνετε boost στην τεστοστερόνη σας

Ενίσχυση Τεστοστερόνης: Ένα καλό επίπεδο τεστοστερόνης είναι απαραίτητο στους άνδρες επειδή βοηθά το σώμα να χτίσει μυϊκή μάζα, να διατηρήσει την οστική πυκνότητα, να αυξήσει τις τρίχες του σώματος και να φέρει αλλαγές στη φωνή τους όταν φτάνουν στην εφηβεία.