Αυτοφροντίδα

Υγιεινή Στόμα: Συνήθειες που επιβραδύνουν την απώλεια μνήμης και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ

Υγιεινή Στόμα: Συνήθειες που επιβραδύνουν την απώλεια μνήμης και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ

Χρειάζεται να βουρτσίζουμε τα δόντια μας συχνά και να χρησιμοποιούμε νήμα. Αν παρατηρήσουμε ουλίτιδα, να επισκεφθούμε τον οδοντίατρό μας άμεσα για την απαραίτητη ούτως ή άλλως θεραπεία.

Υγιεινή Στόμα: Τα καθαρά δόντια και η φρέσκια αναπνοή δεν έχουν να κάνουν μόνο με καλούς τρόπους. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν αποκάλυψαν μια σαφώς μη αναμενόμενη σύνδεση ανάμεσα σε στοματικές ασθένειες, όπως η ασθένεια των ούλων και στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές στη Νορβηγία έχουν στοιχεία DNA που αποδεικνύουν ότι «τα βακτήρια που προκαλούν ουλίτιδα μπορούν να μετακινηθούν από το στόμα στον εγκέφαλο», αναφέρει ο Piotr Mydel του Ερευνητικού Εργαστηρίου Broegelmanns στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν. Στον εγκέφαλο, τα βακτήρια της ουλίτιδας, τα Porphyromonas gingivalis (P.gingivalis), παράγουν μια πρωτεΐνη που καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρα, που οδηγούν σε απώλεια της μνήμης, και πιθανότατα σε Αλτσχάιμερ.

Στην έρευνά τους με δείγμα 53 ατόμων, το 96% αυτών βρέθηκαν θετικοί σε αυτό το βλαβερό ένζυμο. Ο Mydel αναφέρει ότι η ομάδα του θα ελέγξει ένα φάρμακο, το οποίο «μπλοκάρει» αυτή τη διαδικασία αργότερα μέσα στον χρόνο. Παράλληλα, τονίζει πως όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό τόσο ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας, αλλά και Αλτσχάιμερ χρειάζεται να ελέγξουν την κατάσταση της στοματικής του υγιεινής.

Μια άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of American Heart Association μπόρεσε να προσδιορίσει τους κοινούς στοματικούς παθογόνους μικροοργανισμούς στο 79% των εγκεφαλικών θρόμβων του αίματος 75 ασθενών με εγκεφαλικό.

Στο στόμα, τα βακτήρια του στρεπτόκοκκου είναι σχετικά αβλαβή, αλλά μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες σε άλλα σημεία του σώματος, συμπεριλαμβανομένων της μόλυνσης των καρδιακών βαλβίδων. Προηγούμενη έρευνα από μια επιστημονική ομάδα στο Πανεπιστήμιο Tampere στη Φινλανδία εντόπισε τα ίδια είδη βακτηρίων σε ασθενείς που εμφάνισαν καρδιακό έμφραγμα, εγκεφαλικό ανεύρυσμα και στεφανιαία στένωση.

Εντούτοις, τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που μπορούν να επιβραδύνουν την απώλεια μνήμης και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Χρειάζεται να βουρτσίζουμε τα δόντια μας συχνά και να χρησιμοποιούμε νήμα. Αν παρατηρήσουμε ουλίτιδα, να επισκεφθούμε τον οδοντίατρό μας άμεσα για την απαραίτητη ούτως ή άλλως θεραπεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Περιοδοντίτιδα κορωνοϊός : Δείτε πως συνδέονται αυτά τα δύο

Ερευνητές βρήκαν τη συμβολή της στοματικής υγιεινής στην προστασία από τη νόσο αλτσχάιμερ και την απώλεια μνήμης

Νόσος των Ούλων: Ουλίτιδα και Περιοδοντίτιδα

Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας η περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντίτιδα συνδέεται με τον καρκίνο στον οισοφάγο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φυσικές θεραπείες για το άγχος

Άγχος Αυτοφροντίδα: Η αντιμετώπιση του άγχους μπορεί να είναι πολύπλευρη. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ανακούφιση στη ψυχοθεραπεία. Ενώ άλλοι επωφελούνται από τη λήψη φαρμάκων, κι άλλοι από τις φυσικές θεραπείες. Με τις τελευταίες θα ασχοληθούμε στο κείμενο που ακολουθεί.

Ο διαλογισμός είναι το τέλειο εργαλείο φροντίδας του εαυτού

Αυτοφροντίδα διαλογισμός: Το να παρέχουμε στον εαυτό σας «χρόνο για μας» μας βοηθά να χαλαρώσουμε, μας επιτρέπει να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας και τελικά βελτιώνουμε την ευτυχία και την ικανοποίησή μας από τη ζωή, επειδή συντονιζόμαστε με τον εαυτό μας και με αυτό που επιθυμούμε.