Επιστημονικά Νέα

Αγκαλιές και επιστήμη: Εσύ γνωρίζεις τα οφέλη τους

Αγκαλιές και επιστήμη: Εσύ γνωρίζεις τα οφέλη τους

Αγκαλιές και επιστήμη: Εσύ γνωρίζεις τα οφέλη τους; Υπάρχουν αγκαλιές που μας ενθαρρύνουν, άλλες που μας γεμίζουν, άλλες που μας ηρεμούν και άλλες που μας πνίγουν. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ τους; 

Οι φιλικές αγκαλιές μπορούν να περιλαμβάνουν όλα αυτά που υποδηλώνουν συντροφικότητα ή συμπάθεια. Η φυσική επαφή δεν είναι πολύ στενή και το επίπεδο οικειότητας δεν είναι υψηλό. Με αυτόν τον τρόπο, τα συναισθήματα που μεταδίδονται είναι κατά κύριο λόγο αναγνώριση, υποστήριξη ή αμοιβαία προτίμηση. Πρόκειται συνήθως για αγκαλιές που περιλαμβάνουν κάποιο είδος «επιθετικού» συστατικού, όπως το άρπαγμα από το λαιμό ή το χτύπημα στην πλάτη. Κάτι που συμβαίνει ειδικά μεταξύ ανδρών. Είναι επίσης η περίπτωση των λεγόμενων «πλευρικών αγκαλιών» που δίδονται περνώντας το χέρι πάνω από τους ώμους του άλλου ενώ και οι δύο κοιτάζουν προς την ίδια κατεύθυνση.

 

Οι αγκαλιές είναι ένα από τα βασικά στοιχεία για την έκφραση αδελφικής αγάπης ή ρομαντικής αγάπης. Σε αυτό το πλαίσιο, η φυσική επαφή είναι πολύ πιο οικεία και έντονη.  Συνήθως τα σώματα και των δύο ατόμων ενώνονται και τα κεφάλια τοποθετούνται το ένα δίπλα στο άλλο. Τα χέρια συγκρατούν το άλλο με δύναμη και η διάρκεια της ανταλλαγής είναι μεγαλύτερη από ό, τι στην προηγούμενη περίπτωση. Αυτός ο τύπος αγκαλιών προορίζεται για τις πιο σημαντικές σχέσεις που έχουν μια συναισθηματική συνιστώσα.

Δεδομένης της φυσικής και σωματικής εγγύτητας που συμβαίνει στην αγκαλιά, αυτό είναι επίσης μέρος των αλληλεπιδράσεων με σεξουαλικές συνεννοήσεις που πραγματοποιούνται μεταξύ ανθρώπων που έλκονται ο ένας στον άλλο. Παρά το γεγονός ότι τα φιλιά συνδέονται με ερωτισμό και αγκαλιές που σχετίζονται περισσότερο με την αγάπη, το τελευταίο παίζει σημαντικό ρόλο. Οι αγκαλιές έχουν σαφή οφέλη. Μειώνουν το επίπεδο της κορτιζόλης στο σώμα και ενισχύουν την έκκριση της οξυτοκίνης, μειώνοντας έτσι τον φόβο και το άγχος, ενώ αυξάνουν τις ευχάριστες αισθήσεις, την αυτοεκτίμηση, τη γενναιοδωρία και το αίσθημα του ανήκειν. Οι αγκαλιές είναι ικανές να ανακουφίσουν τον πόνο , να βελτιώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και ακόμη και να ενισχύσουν τις γνωστικές ικανότητες

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αυτοφροντίδα: Συμβουλές για να νιώσεις αμέσως καλύτερα

Τα θεραπευτικά οφέλη της αγκαλιάς

Η συνείδηση και η αύξηση ευαισθησίας είναι το κλειδί σου...

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μυϊκή δυστροφία Duchenne: Πώς προκαλεί προβλήματα στον καρδιακό ρυθμό

Μυϊκή δυστροφία Duchenne: Ανωμαλίες στις πρωτεΐνες που είναι υπεύθυνες για τη μετάδοση ηλεκτρικών σημάτων στην καρδιά πιθανότατα προκαλούν μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς σε ασθενείς με μυϊκή δυστροφία Duchenne (DMD), δείχνει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο eLife. Τα ευρήματα εξηγούν γιατί έως και το 60% των ασθενών με DMD έχουν δυνητικά απειλητικές για τη ζωή τους ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού και προτείνουν πιθανές παρεμβάσεις θεραπείας.

Νέο κεφάλαιο στην ανοσολογία η ανακάλυψη Β κυττάρων στους πνεύμονες

Ανοσολογία: Πώς μπορούμε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού όπως η γρίπη και ο COVID-19; Επιστήμονες από το Inserm, το CNRS και το Aix-Marseille Université στο Κέντρο Ανοσολογίας Marseille-Luminy ανοίγουν νέες προοπτικές στον τομέα, με την ενεργοποίηση των κυττάρων Β μνήμης απευθείας στους πνεύμονες. Η έρευνά τους, που ενισχύει τις θεμελιώδεις γνώσεις στον τομέα της ανοσολογίας, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Immunity.

Το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής θα μπορούσε να έχει γεωπολιτικές επιπτώσεις στη ναυτιλία

Ενώ οι διαδρομές θα μπορούσαν να σημαίνουν εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων για το διεθνές εμπόριο, σημαίνουν επίσης ότι το μεταβαλλόμενο κλίμα στην Αρκτική θα θέσει σε κίνδυνο πολλά είδη που ζουν σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Σύνδρομο Marfan: Μια διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος

Σύνδρομο Marfan: Το σύνδρομο Marfan είναι μια κληρονομική διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος, μιας ομάδας ιστών που διατηρούν τη δομή του σώματος και υποστηρίζουν εσωτερικά όργανα και άλλους ιστούς.

Καρκίνος παγκρέατος: Ανακαλύφθηκε μοριακός διακόπτης που πυροδοτεί τη μετάσταση

Καρκίνος παγκρέατος: Ερευνητές στο HICCC στο NewYork-Presbyterian/Columbia University ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη της οποίας το επίπεδο έκφρασης λειτουργεί ως μοριακός διακόπτης μεταξύ της πρωτοπαθούς ανάπτυξης καρκίνου και της μεταστατικής διάδοσης στα κύτταρα.

Οι γυναίκες παρουσιάζουν κνησμό λιγότερο συχνά από τους άνδρες

Φλεγμονή δέρματος: Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι η γυναικεία ορμόνη οιστραδιόλη καταστέλλει την ψωρίαση και ο προστατευτικός ρόλος της ορμόνης έχει παράσχει μια βάση για τις θεραπευτικές της δυνατότητες.

Φτάνοντας στη ρίζα της λειτουργίας του καρδιακού μυός

Καρδιακές παθήσεις: Ο καρδιακός μυς είναι γεμάτος με μικροσκοπικές δυάδες που συντονίζουν τους παλμούς της καρδιάς μας. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ένα ζωτικό συστατικό που τακτοποιεί τις δυάδες και τις συγκρατεί.

Τα πορώδη κύτταρα οδηγούν σε πιο αδύναμο ήπαρ

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος: Στο μικροπεριβάλλον του όγκου του ήπατος που σχετίζεται με την παχυσαρκία, οι ινοβλάστες που ονομάζονται ηπατικά αστρικά κύτταρα γερνούν.