Επιστημονικά Νέα

Αδενοϊός Νοσήματα: Ο ιός πρόκλησης ποικιλίας ασθενειών

Αδενοϊός Νοσήματα: Ο ιός πρόκλησης ποικιλίας ασθενειών

Δεν υπάρχουν δημόσια διαθέσιμα εμβόλια που προστατεύουν από τη μόλυνση από αδενοϊό, αν και ένα υπάρχον εμβόλιο μερικές φορές δίνεται σε στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων CDC

Αδενοϊός Νοσήματα: Οι αδενοϊοί είναι μια οικογένεια ιών που μπορούν να προκαλέσουν μια μεγάλη ποικιλία ασθενειών στον άνθρωπο, από το κοινό κρυολόγημα έως τις γαστρεντερικές λοιμώξεις έως τα ροζ μάτια. Και πρόσφατα, οι επιστήμονες έχουν χρησιμοποιήσει αυτούς τους ιούς ως βάση για πολλά εμβόλια COVID-19, συμπεριλαμβανομένων αυτών που παράγονται από τις φαρμακευτικές Johnson & Johnson και AstraZeneca. Τι είναι ο αδενοϊός; Υπάρχουν 88 τύποι αδενοϊού που είναι γνωστό ότι μολύνουν τον άνθρωπο και αυτοί ομαδοποιούνται σε επτά διαφορετικά είδη, A έως G, σύμφωνα με μια έκθεση του 2019 στο περιοδικό «Επιστημονικές Αναφορές». Scientific Reports.

Οι ιοί κυκλοφορούν όλο το χρόνο, που σημαίνει ότι δεν παρουσιάζουν έντονη εποχικότητα, όπως οι ιοί της γρίπης, για παράδειγμα. Πρόσθετοι αδενοϊοί μολύνουν ένα ευρύ φάσμα σπονδυλωτών ζώων, συμπεριλαμβανομένων θηλαστικών, πτηνών, ερπετών και ακόμη και των περιστασιακών ψαριών, σύμφωνα με μια έκθεση του 2019 στο περιοδικό FEBS Letters.

Στους ανθρώπους, οι λοιμώξεις του αδενοϊού προκαλούν συνήθως ήπια αναπνευστικά συμπτώματα, αλλά μερικές φορές, οι ιοί μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια.

Άτομα με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, υπάρχουσες αναπνευστικές ασθένειες ή καρδιακές παθήσεις αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης από άλλα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Δεν υπάρχουν δημόσια διαθέσιμα εμβόλια που προστατεύουν από τη μόλυνση από αδενοϊό, αν και ένα υπάρχον εμβόλιο μερικές φορές δίνεται σε στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων CDC (Αυτό το εμβόλιο δρα εναντίον των αδενοϊών τύπου 4, που ταξινομούνται ως είδη Ε και αδενοϊών τύπου 7, που εμπίπτουν στο είδος Β.) Τούτου λεχθέντος, οι επιστήμονες έχουν χρησιμοποιήσει τροποποιημένους αδενοϊούς για την κατασκευή άλλων εμβολίων, όπως αυτά που προστατεύουν από την COVID-19. Αυτοί οι τροποποιημένοι ιοί δεν μπορούν πλέον να μολύνουν ανθρώπινα κύτταρα, αλλά αντ’ αυτού ενεργούν ως φορείς εισόδου του εμβολίου στο σώμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Εμβόλια αδενοιός: Ενεργοποιεί των μηχανισμό θρομβώσεων

Johnson & Johnson: Τα χαρακτηριστικά του εμβολίου

Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Janssen. : Τι περιέχει ;

Πως οι περιορισμοί για τον κορωνοϊό εξαφάνισαν κάθε γρίπη μέχρι τώρα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι πυρηνικές αντιδράσεις συνεχίζονται στα λιωμένα πυρηνικά καύσιμα του Τσερνόμπιλ

Τσερνόμπιλ: Όταν ο αντιδραστήρας 4 του Τσερνόμπιλ εξερράγη πριν από 35 χρόνια, τα πυρηνικά καύσιμα έλιωσαν, διαπέρασαν τον ατσάλινο πυθμένα και χύθηκαν στα τσιμεντένια υπόγεια του εργοστασίου, όπου σχημάτισαν ένα ασυνήθιστο αμάλγαμα μαζί με τις λιωμένες ράβδους ελέγχου και την άμμο που χύθηκε στο σημείο για να σβήσει την πυρκαγιά. Η στερεοποιημένη «λάβα» είναι γνωστή ως κόριο, ένα υλικό που μοιάζει με τσιμέντο αλλά είναι άκρως ραδιενεργό και εκπέμπει επικίνδυνα νετρόνια από τη διάσπαση ισοτόπων ουρανίου.

Ο εντυπωσιακός πυρήνας του Κρόνου αποκαλύπτεται

Κρόνος: Δεν είχαμε μέχρι σήμερα πολλά στοιχεία για τον πυρήνα του Κρόνου. Επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας (Caltech) κατάφεραν μέσω της μελέτης των δακτυλίων του Κρόνου να κάνουν μια σειρά από διαπιστώσεις για τον πυρήνα του. Όπως οι σεισμοί βοηθούν τους γεωλόγους να κάνουν διαπιστώσεις για το τι βρίσκεται στο εσωτερικό της Γης και πώς λειτουργούν οι μηχανισμοί της έτσι και η μελέτη των δακτυλίων, η κίνηση τους, τα φαινόμενα τους και η αλληλεπίδραση τους με τον πλανήτη τους αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία γι’ αυτόν.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν το εμβόλιο covid-19 με τη γονιμότητα της γυναίκας

Τα ευρήματα δεν θα καθορίσουν εάν υπάρχει σχέση μεταξύ των εμβολίων COVID-19 και των εμμηνορροϊκών αλλαγών, αλλά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία της βάσης για περαιτέρω έρευνα, δήλωσε η Katharine Lee, μία από τους ερευνητές, που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο St. Louis.

Νανοσωματίδια θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση μιας νέας θεραπείας covid-19 σύμφωνα με έρευνα

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ένεσαν τα νανοσωματιδια που είναι ικανά να δεσμεύονται με την πρωτεΐνη των ακίδων είτε ξεχωριστά είτε σε συνδυασμό των δύο σε ποντίκια που αργότερα μολύνθηκαν με μια παραλλαγή του SARS-CoV-2. Διαπίστωσαν ότι αυτό το "κοκτέιλ" νανοσωματιδίων μείωσε τα ιικά φορτία σε ποντίκια με τον ιό SARS-CoV-2.

Περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ όσο απορροφά εκπέμπει την τελευταία 10ετία η Αμαζονία της Βραζιλίας

Κλιματική αλλαγή: Η μελέτη προβάλλει την παραγνωρισμένη, αλλά σημαντική, ευθύνη της φθοράς του δάσους. Αντίθετα με την αποψίλωση που ορίζει την καταστροφή της δασικής έκτασης, οι φθορές περιλαμβάνουν ό, τι μπορεί να υποστεί βλάβη χωρίς να καταστραφεί τελείως: ευάλωτα δένδρα στις παρυφές αποψιλωμένων εκτάσεων, επιλεκτική υλοτομία, μικρές πυρκαγιές, θνητότητα των δένδρων που συνδέεται με την ξηρασία.

Πρωτεΐνη που εκκρίνεται από το στομάχι συμβάλλει στην παχυσαρκία

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μια πρωτεΐνη που εκκρίνεται από το στομάχι παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόοδο της παχυσαρκίας, ανεξάρτητα από τις θερμίδες που λαμβάνουμε. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

Μακροχρόνιες δίαιτες αποτοξίνωσης μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες παρενέργειες

Παρά τους πολυάριθμους ισχυρισμούς για βελτιωμένη υγεία από τους δημιουργούς και τους υποστηρικτές της δίαιτας αποτοξίνωσης, τα περισσότερα προγράμματα αποτοξίνωσης δεν έχουν κλινικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλειά τους.

Πείραμα εξόρυξης μετάλλων από το βυθό ναυάγησε στον Ειρηνικό

Ειρηνικός: Το γιγάντιο μηχάνημα ήταν σχεδιασμένο να συλλέγει τους μεταλλικούς κονδύλους που βρίσκονται διάσπαρτοι σε μεγάλο μέρος του ωκεάνιου πυθμένα και θα μπορούσαν στο μέλλον να αποτελέσουν σημαντική πηγή φυσικών πόρων.