ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Γρίπη και Κορωνοϊός: Τα μετρά οδήγησαν σε μηδενική δραστηριότητα της γρίπης

Γρίπη και Κορωνοϊός: Τα μετρά οδήγησαν σε μηδενική δραστηριότητα της γρίπης

Γρίπη και Κορωνοϊός: Φέτος, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ αναφέρει, ότι υπάρχει αναλόγως της περιοχής πολύ μικρή εώς και μηδενική δραστηριότητα της γρίπης.

Είναι η δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, μια εποχή του χρόνου που η γρίπη θερίζει παγκοσμίως. Ο χάρτης του CDC για τη δραστηριότητα της γρίπης στις ΗΠΑ είναι συχνά μια κόκκινη θάλασσα κατά την περίοδο του Φεβρουαρίου, με το κόκκινο χρώμα να σημαίνει ότι οι περιπτώσεις είναι υψηλές και αυξάνονται. Ωστόσο, για ολόκληρη τη σεζόν της γρίπης μέχρι στιγμής, ο χάρτης ήταν ένα καθησυχαστικό πράσινο τοπίο, που δείχνει ελάχιστη έως καθόλου δραστηριότητα γρίπης.


Η Lynette Brammer, η οποία είναι επικεφαλής του προγράμματος παρακολούθησης της γρίπης του CDC, δεν είναι ακόμα έτοιμη να μιλήσει για νίκη ακόμα.
“Θα καθυστερούσα λίγο για να πω ότι είμαστε εντελώς έξω από το δάσος”, δήλωσε η Μπράμερ στο CNN. “Η γρίπη μπορεί να κάνει περίεργα πράγματα.” Αλλά οι αριθμοί είναι συναρπαστικοί. Την ίδια εβδομάδα πέρυσι, το CDC ανέφερε εκτεταμένη δραστηριότητα γρίπης σε σχεδόν κάθε περιοχή των ΗΠΑ, με «υψηλή» δραστηριότητα σε 45 πολιτείες.

Κατά μέσο όρο, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι νοσηλεύονται με γρίπη. Μέχρι στιγμής, μόλις 155 άτομα που επιβεβαιώθηκαν ότι είχαν γρίπη έχουν καταλήξει στο νοσοκομείο. “Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει πουθενά στη χώρα που βλέπουμε μια πραγματική αύξηση της γρίπης. Είναι σχεδόν πολύ, πολύ χαμηλό παντού”, δήλωσε η Μπράμερ. Και 78 παιδιά είχαν πεθάνει από γρίπη σε αυτό το σημείο πέρυσι. Φέτος, αναφέρθηκε ένας μόνο θάνατος παιδιατρικής γρίπης. “Η δραστηριότητα της γρίπης είναι ασυνήθιστα χαμηλή αυτή τη στιγμή, αλλά μπορεί να αυξηθεί τους επόμενους μήνες”, λέει το CDC στην ιστοσελίδα του.

Δεν θα ήταν έκπληξη εάν οι προφυλάξεις που λαμβάνουν πολλοί Αμερικανοί για να αποτρέψουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, επίσης, αποτρέπουν την εξάπλωση της γρίπης. Η γρίπη και άλλοι αναπνευστικοί ιοί, συμπεριλαμβανομένου του κορωνοϊού, εξαπλώθηκαν με παρόμοιους τρόπους – σε μικροσκοπικά σωματίδια βλέννας και σάλιο που εκλύονται όταν οι άνθρωποι βήχουν, φτερνίζονται, μιλούν και ακόμη αναπνέουν. Αυτά τα σωματίδια πέφτουν σε επιφάνειες όπου οι άνθρωποι μπορούν να έρθουν σε επαφή με τα χέρια ή τα δάχτυλά τους και να μεταφερθούν στη μύτη, το στόμα ή τα μάτια. Μπορούν επίσης να παραμείνουν αιωρούμενα στον αέρα και να εξαπλωθούν σε κακώς αεριζόμενα δωμάτια. Ή μπορούν να μεταφερθούν απευθείας από ένα άτομο ή άλλο.

Το να διατηρείς αποστάσεις ασφαλείας, να φοράς μάσκες και να αποφεύγεις τις καταστροφικές εσωτερικές συγκεντρώσεις μπορεί να συμβάλει στην επιβράδυνση της εξάπλωσης, όπως και το συχνό πλύσιμο των χεριών. “Είναι πιθανό ότι τα μέτρα που ελήφθησαν για την επιβράδυνση ή την πρόληψη της εξάπλωσης του SARS-CoV-2 είχαν αντίκτυπο στην εξάπλωση άλλων παθογόνων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης. Μέτρα, συμπεριλαμβανομένων εκτεταμένων μειώσεων στα παγκόσμια ταξίδια, την τηλεργασία, το κλείσιμο σχολείων, ρι; κοινωνικές αποστάσεις και τη χρήση μάσκας προσώπου μπορεί να έχουν διαδραματίσει ρόλο”, λέει το CDC. 

Κάθε χρόνο, εκατοντάδες διαφορετικοί ιοί προκαλούν συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη μεταξύ των ανθρώπων. Περιλαμβάνουν τη γρίπη, αλλά και ιούς όπως ο αδενοϊός, ο ρινοϊός, ο παραϊνφλουβενζαϊός, ο μεταπαπιοϊός και ο αναπνευστικός συγκυτικός ιός ή ο RSV.  «Ενώ η γρίπη ήταν πολύ χαμηλή, όλοι οι λοιποί αναπνευστικοί ιοί εκτός του Covid ήταν επίσης πολύ χαμηλοί», δήλωσε η Brammer. Το CDC τόνισε την ανάγκη εμβολιασμού κατά της γρίπης, και ετοιμάζει τώρα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των Αμερικανών που εμβολιάστηκαν κατά της γρίπης αυτή τη σεζόν. Αλλά κάθε χρόνο, μόνο περίπου οι μισοί άνθρωποι που πρέπει να κάνουν εμβόλια γρίπης τα κάνουν πραγματικά.

Το CDC συνιστά σε όλους από την ηλικία των 6 μηνών να κάνουν ένα, με μερικές εξαιρέσεις. Και δεν είναι πολύ αργά για να κάνετε ένα εμβόλιο γρίπης, σημείωσε η Μπράμερ. Ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι δεν αναζητούν τη σωστή ιατρική περίθαλψη σε πολλές περιπτώσεις λόγω του φόβου να κολλήσουν τον κορωνοϊό σε νοσοκομείο ή κλινική ή επειδή ανησυχούν ότι θα επιβαρύνουν ένα ήδη ταραγμένο ιατρικό σύστημα, η Brammer πιστεύει ότι οι δοκιμές γρίπης καταγράφουν με ακρίβεια την εξάπλωση – ή έλλειψη αυτού. “Υπάρχει πιθανώς λίγο υψηλότερο ποσό δοκιμών από ό, τι θα είδατε συνήθως σε μια εποχή χαμηλής γρίπης”, είπε.

Είναι καλά τα νέα σε περισσότερα από ένα επίπεδα. Οι γιατροί ανησυχούσαν πολύ ότι η γρίπη και ο κορωνοϊός θα κυκλοφορούσαν και οι δύο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν με δύο ιούς ταυτόχρονα – και αυτό θα ήταν σοβαρό. Αλλά επειδή η γρίπη βάζει επίσης τους ανθρώπους στο νοσοκομείο, θα σήμαινε ακόμη μεγαλύτερη πίεση σε ένα ήδη τεντωμένο σύστημα. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ειδικός για θέματα υγείας SPD: «Αν χαλαρώνουν τα μέτρα έρχεται κορωνοϊός-turbo»

Lockdown: Αύριο οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά για τα μέτρα στην Αττική

Συναγερμός στην Αγγλία: Διερευνώνται δύο νέες παραλλαγές του κορωνοϊού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

11 τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, έτσι απλά

Πρωτεΐνη πηγές: Θέλετε να ενισχύσετε την ποσότητα πρωτεϊνών που καταναλώνετε, αλλά δεν ξέρετε από πού να αρχίσετε; Εδώ θα βρείτε 11 πηγές πρωτεΐνης που θα μπορούν να αποτελέσουν τη βάση της διατροφής σας.

Η χρήση απινιδωτών στα σχολεία ωφελεί περισσότερο τους ενήλικες

Απινιδωτές Σχολεία ΗΠΑ: Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, οι απινιδωτές κατά κύριο λόγο ωφελούν το ενήλικο προσωπικό στις εκπαιδευτικές δομές, καθώς είναι πιο πιθανό να υποστούν καρδιακή προσβολή.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις αμυλούχες τροφές και τη συμβολή τους στην υγεία

Άμυλο διατροφή: Τα άμυλα περιέχουν συμπυκνωμένους υδατάνθρακες, καθιστώντας τα ιδανικά για στιγμές που χρειάζεστε πολλή ενέργεια. Εκτός από τους υδατάνθρακες, είναι πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνες Β και φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου, μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και βοήθεια στην απώλεια βάρους.

Αυνανισμός στην περίοδο: H τεχνική αυτοφροντίδας που θα σε ανταμείψει

Αυνανισμός στην περίοδο: Κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, τα επίπεδα οιστρογόνων αυξάνονται και τα επίπεδα προγεστερόνης μειώνονται, προκαλώντας αύξηση της τεστοστερόνης. Η άνοδος της τεστοστερόνης ρυθμίζει τη σεξουαλική ορμή, γι 'αυτό πιθανότατα νιώθετε πολύ "καυτή" αυτή την περίοδο και οι οργασμοί σας είναι πιο έντονοι.

Πώς η άσκηση βελτιώνει την ψυχική και γνωστική σας υγεία

Αθλητισμός Οφέλη: Όταν ασκείστε, το σώμα σας απελευθερώνει πρωτεΐνες και άλλες χημικές ουσίες που αλλάζουν τη λειτουργία και τη δομή του εγκεφάλου. Κάνει επίσης τον εγκέφαλο να αναπτύσσει νέα κύτταρα που βοηθούν στην πρόληψη της γνωστικής παρακμής που σχετίζεται με την ηλικία.