ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Έγκυος Κατάθλιψη: Αποτελέσματα έρευνας για τις επιπτώσεις στη δομή του εγκεφάλου του παιδιού

Έγκυος Κατάθλιψη: Αποτελέσματα έρευνας για τις επιπτώσεις στη δομή του εγκεφάλου του παιδιού

Έγκυος Κατάθλιψη: Αν και η εγκυμοσύνη αποτελεί θεωρητικά την πιο ευτυχισμένη περίοδο στη ζωή μιας γυναίκας, αυτό δεν ισχύει για όλες.

Ένα σημαντικό ποσοστό, 10% έως 20%, υποφέρει από μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη, πρόβλημα που συχνά δεν αναγνωρίζεται από τις γυναίκες ή από τους γιατρούς τους.

Αυτό συμβαίνει γιατί κάποια από τα συμπτώματα της κατάθλιψης, όπως η κόπωση, η μεταβολή της όρεξης ή η έλλειψη ενεργητικότητας, αλληλοεπικαλύπτονται από φυσιολογικά σημάδια της εγκυμοσύνης, ενώ κάποιες έγκυοι αισθάνονται άσχημα να αναφέρουν στον γιατρό την κατάθλιψή τους, αφού υποτίθεται ότι θα έπρεπε να χαίρονται που εγκυμονούν.

Ωστόσο, η κατάθλιψη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά, μπορεί να έχει επιπτώσεις στον εγκέφαλο του παιδιού.

Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι στον Καναδά εστίασε σε 52 γυναίκες για συμπτώματα κατάθλιψης κατά τη διάρκεια κάθε τριμήνου κύησης και λίγους μήνες μετά τη γέννηση παιδιών.

Ορισμένες γυναίκες είχαν λίγα ή καθόλου συμπτώματα και άλλες πληρούσαν τα κριτήρια κατάθλιψης.

Όταν τα παιδιά έφτασαν στην ηλικία των 2,5 έως 5 ετών οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία για τη δομή του εγκεφάλου.

Οι γυναίκες που είχαν τα περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης έτειναν να έχουν παιδιά με λεπτότερη μετωπιαία και κροταφική περιοχή, σημεία που εμπλέκονται σε εργασίες που αφορούν την αυτοσυγκράτηση και τον έλεγχο της προσοχής.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης σχέση μεταξύ συμπτωμάτων κατάθλιψης και μη φυσιολογικής μετωπιαίας λευκής ουσίας.

Η συσχέτιση φάνηκε στις περιπτώσεις που τα συμπτώματα εμφανίστηκαν στο δεύτερο τρίμηνο και μετά τον τοκετό, υποδεικνύοντας ότι αυτά τα διαστήματα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού.

Οι ανωμαλίες στην εγκεφαλική δομή των παιδιών συνδέονται με μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς.

Η ερευνήτρια Catherine Lebel δήλωσε ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της παρακολούθησης και της υποστήριξης της ψυχικής υγείας σε μητέρες, όχι μόνο μετά τον τοκετό αλλά και στην εγκυμοσύνη.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Biological Psychiatry.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πως η διάθεση της εγκύου μεταφέρεται και στο μωρό της

Πότε αυξάνει ο κίνδυνος γενετικών ανωμαλιών κατά την κύηση

Aντικαταθλιπτικά στην εγκυμοσύνη=αυτισμός

Τα πλεονεκτήματα της κέτωσης για την υγεία

Η κετογονική δίαιτα είναι μία δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε λιπαρά, η οποία προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Στην πραγματικότητα πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η δίαιτα μπορεί να βοηθήσει τόσο στην απώλεια βάρους όσο και στη βελτίωση της συνολικής υγείας.

Στόχος η εξάλειψη του AIDS έως το 2030

ΕΟΔΥ: Στόχος η εξάλειψη του AIDS έως το 2030. Ο φετινός εορτασμός της την 1η Δεκεμβρίου 2020 με θέμα «Παγκόσμια Αλληλεγγύη, Κοινή Ευθύνη» βρίσκει την διεθνή κοινότητα εν μέσω της Πανδημίας του SARS-COV-2 . Ωστόσο, το διαρκές διακύβευμα της παγκόσμιας αλληλεγγύης και της κοινής ευθύνης για τις μεταδιδόμενες λοιμώξεις παραμένει, όπως και οι στόχοι μας […]

Πώς λειτουργεί η ερωτική έλξη

Έλξη σχέσεις: Η επιστήμη της όψης, της μυρωδιάς και της φωνής. Έχεις βιώσει ποτέ άμεση χημεία με κάποιον; Μπορεί να φαίνεται σαν ακαθόριστο συναίσθημα—μια στιγμή όπου κατακλύζεσαι από έλξη προς ένα άτομο που μόλις γνώρισες. Είναι αυτό το συναίσθημα που κάνει τους ανθρώπους να λένε “Όταν ξέρεις, ξέρεις” ή “Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά” […]

Ραντεβού μέσω tinder ...

Tinder γνωριμία: Πώς να έχεις ένα σούπερ ραντεβού μέσω της εφαρμογής. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να χαμογελάτε πολύ, να είστε ευγενικοί με τον σερβιτόρο και να αποφύγετε να περπατάτε στις μύτες, και κανείς δεν θα είναι σε θέση να πει ότι το ραντεβού σας δεν ήταν, επιτυχία. Έτσι, μιλάτε με κάποιον στην […]

Αυξημένος κίνδυνος θρομβοεμβολής σε ασθενείς με covid-19

ο αυξημένος κίνδυνος θρομβοεμβολικής νόσου και συνοδού θνησιμότητας σε ασθενείς με COVID-19 καθιστά επιτακτική την ανάγκη για σχολαστική αξιολόγηση των παραγόντων κινδύνου θρομβοεμβολής σε όλους τους ασθενείς με COVID-19 και προληπτική εφαρμογή κατάλληλης αντιπηκτικής αγωγής για θρομβοπροφύλαξη

Ενοικιαζόμενες σχέσεις

Ζευγάρι σχέση: Και μαζί και μόνος. Οι σχέσεις “ενοικίασης” είναι εκείνες όπου μπορεί να υπάρχει τρυφερότητα, σεξ, στιγμές οικειότητας, αγάπης αλλά δεν γίνονται πραγματικά σχέση. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι κατά κάποιο τρόπο ψευδο-σχέσεις. Χαρακτηρίζονται επειδή ένα από τα μέρη του “μη-ζευγαριού” αγκαλιάζει ή ερωτεύεται το άλλο άτομο, ενώ το άλλο μέρος δεν το […]