ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Έγκυος Κατάθλιψη: Αποτελέσματα έρευνας για τις επιπτώσεις στη δομή του εγκεφάλου του παιδιού

Έγκυος Κατάθλιψη: Αποτελέσματα έρευνας για τις επιπτώσεις στη δομή του εγκεφάλου του παιδιού

Έγκυος Κατάθλιψη: Αν και η εγκυμοσύνη αποτελεί θεωρητικά την πιο ευτυχισμένη περίοδο στη ζωή μιας γυναίκας, αυτό δεν ισχύει για όλες.

Ένα σημαντικό ποσοστό, 10% έως 20%, υποφέρει από μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη, πρόβλημα που συχνά δεν αναγνωρίζεται από τις γυναίκες ή από τους γιατρούς τους.

Αυτό συμβαίνει γιατί κάποια από τα συμπτώματα της κατάθλιψης, όπως η κόπωση, η μεταβολή της όρεξης ή η έλλειψη ενεργητικότητας, αλληλοεπικαλύπτονται από φυσιολογικά σημάδια της εγκυμοσύνης, ενώ κάποιες έγκυοι αισθάνονται άσχημα να αναφέρουν στον γιατρό την κατάθλιψή τους, αφού υποτίθεται ότι θα έπρεπε να χαίρονται που εγκυμονούν.

Ωστόσο, η κατάθλιψη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά, μπορεί να έχει επιπτώσεις στον εγκέφαλο του παιδιού.

Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι στον Καναδά εστίασε σε 52 γυναίκες για συμπτώματα κατάθλιψης κατά τη διάρκεια κάθε τριμήνου κύησης και λίγους μήνες μετά τη γέννηση παιδιών.

Ορισμένες γυναίκες είχαν λίγα ή καθόλου συμπτώματα και άλλες πληρούσαν τα κριτήρια κατάθλιψης.

Όταν τα παιδιά έφτασαν στην ηλικία των 2,5 έως 5 ετών οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία για τη δομή του εγκεφάλου.

Οι γυναίκες που είχαν τα περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης έτειναν να έχουν παιδιά με λεπτότερη μετωπιαία και κροταφική περιοχή, σημεία που εμπλέκονται σε εργασίες που αφορούν την αυτοσυγκράτηση και τον έλεγχο της προσοχής.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης σχέση μεταξύ συμπτωμάτων κατάθλιψης και μη φυσιολογικής μετωπιαίας λευκής ουσίας.

Η συσχέτιση φάνηκε στις περιπτώσεις που τα συμπτώματα εμφανίστηκαν στο δεύτερο τρίμηνο και μετά τον τοκετό, υποδεικνύοντας ότι αυτά τα διαστήματα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού.

Οι ανωμαλίες στην εγκεφαλική δομή των παιδιών συνδέονται με μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς.

Η ερευνήτρια Catherine Lebel δήλωσε ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της παρακολούθησης και της υποστήριξης της ψυχικής υγείας σε μητέρες, όχι μόνο μετά τον τοκετό αλλά και στην εγκυμοσύνη.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Biological Psychiatry.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πως η διάθεση της εγκύου μεταφέρεται και στο μωρό της

Πότε αυξάνει ο κίνδυνος γενετικών ανωμαλιών κατά την κύηση

Aντικαταθλιπτικά στην εγκυμοσύνη=αυτισμός

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Διατροφή : Δείτε ποια ψάρια μπορείτε να καταναλώνεται καθημερινά

Διατροφή :Το ψάρι είναι μια υγιεινή τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ιδιαίτερα σημαντική για τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα της , τα οποία είναι απαραίτητα λίπη που δεν παράγει το σώμα μας μόνη της.

Καρκίνος οισοφάγου : Διαμόρφωση προσδόκιμου ζωής ασθενών

Καρκίνος οισοφάγου : Όταν ο καρκίνος του οισοφάγου έχει εξελιχθεί στο τελικό του στάδιο, το επίκεντρο της φροντίδας είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων και η ποιότητα ζωής. Αν και το ταξίδι κάθε ατόμου είναι μοναδικό, υπάρχουν μερικά κοινά θέματα που βιώνουν οι περισσότεροι όταν η θεραπεία με καρκίνο δεν είναι πλέον βιώσιμη.

Φορολογικές δηλώσεις : Κερδίστε 3% έκπτωση φόρου

Φορολογικές δηλώσεις : Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) υπέβαλε σχετική εισήγηση προς την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών για τις αναγκαίες νομοθετικές, διοικητικές και τεχνικές αλλαγές που απαιτούνται για τη συμμόρφωση προς τη νομολογία του ΣτΕ

Ρινική συμφόρηση : Aίτια που την προκαλούν

Ρινική συμφόρηση : Η ρινική συμφόρηση, που ονομάζεται επίσης βουλωμένη μύτη, είναι συχνά ένα σύμπτωμα ενός άλλου προβλήματος υγείας, όπως μιας λοίμωξης από κόλπους.

Νέα πιθανή ανοσοθεραπεία ενισχύει την ικανότητα του οργανισμού να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα

Καρκίνος: Eπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και το Εθνικό Ινστιτούτο Μοριακής Γενετικής στο Μιλάνο ανακάλυψαν έναν τρόπο περιορισμού της δραστηριότητας μιας ομάδας κυττάρων που ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να απελευθερώσει άλλα ανοσοκύτταρα για να επιτεθεί σε καρκινικούς όγκους.