Πολιτική Φαρμάκoυ

Aντικαταθλιπτικά στην εγκυμοσύνη=αυτισμός

Aντικαταθλιπτικά στην εγκυμοσύνη=αυτισμός

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Pediatrics, «συνδέει» την χρήση αντικαταθλιπτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με τον αυξημένο κίνδυνο αυτισμού στους απογόνους. Πρέπει να συνταγογραφούνται αντικαταθλιπτικά στην εγκυμοσύνη

Η χρήση αντικαταθλιπτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί εδώ και χρόνια επίμαχο θέμα συζήτησης και αυτή η τελευταία μελέτη που έγινε στον Καναδά προσθέτει μια επιπλέον διάσταση στο θέμα.

Το ερώτημα εάν πρέπει να συνταγογραφούνται αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παραμένει αναπάντητο. Υπάρχουν τεκμηριωμένοι κίνδυνοι για το έμβρυο, όμως, από την άλλη, αν η χορήγηση του φαρμάκου σταματήσει, προκαλούνται κίνδυνοι για τη μητέρα.

Μελέτες σε εγκύους που έκαναν χρήση αντικαταθλιπτικών έχουν φέρει στο φως έναν αριθμό κινδύνων που είναι: αυξημένη πιθανότητα αποβολής, μείζονες συγγενείς ανωμαλίες, πρόωρο τοκετό.

Η τελευταία έρευνα, με επικεφαλής την καθηγήτρια Anick Berard από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ και του νοσοκομείου για παιδιά CHU Sainte-Justine, προσθέτει τον αυτισμό σε αυτήν την «επικίνδυνη» λίστα.

Η μελέτη της Anick Berard βασίστηκε σε δεδομένα μιας δεκαετίας κατά την οποία συγκεντρώθηκαν στοιχεία για 145.456 γεννήσεις. Για πρώτη φορά οι ερευνητές σημείωσαν όχι μόνο την χρήση αντικαταθλιπτικών, αλλά και το τρίμηνο της κύησης κατά το οποίο λήφθηκαν τα φάρμακα αυτά και το σημαντικότερο την η κατηγορία των αντικαταθλιπτικών που χορηγήθηκαν.

Η ομάδα της Berard είχε επίσης πρόσβαση σε άλλους παράγοντες, όπως η κοινωνική θέση και η κατάσταση της μητέρας, το οικογενειακό ιστορικό του αυτισμού, το ιστορικό κατάθλιψης, τις προηγούμενες γέννες και την ηλικία κατά τη σύλληψη.

«Καταγράψαμε ποια παιδιά είχαν διαγνωστεί με μια μορφή αυτισμού κοιτάζοντας τα αρχεία του νοσοκομείου για τις εγκυμονούσες που λάμβαναν αντικαταθλιπτικά. Και υπήρχε κίνδυνος που άγγιζε το 87% των περιπτώσεων», εξηγεί η καθηγήτρια προσθέτοντας πως η πιο επικίνδυνη περίοδος της εγκυμοσύνης είναι το δεύτερο ή και το τρίτο τρίμηνο.

«Μερικές κατηγορίες αντικαταθλιπτικών, μέσω της αναστολής της σεροτονίνης, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ικανότητα του εγκεφάλου να αναπτυχθεί πλήρως όσο βρίσκεται στη μήτρα» αναφέρει επίσης η Anick Berard.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Εγκρίθηκε η κολχικίνη ως φάρμακο στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Η παράδοση εμβολίων Oxford / AstraZeneca στην ΕΕ θα μειωθεί κατά 60%

Νέες εξελίξεις για τη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα για τον κορωνοϊό

Κορωνοϊός: Καθώς ο ιός SARS-CoV-2 συνεχίζει να διασπείρεται ραγδαία σε παγκόσμια κλίμακα, τα μονοκλωνικά αντισώματα μελετώνται εκτενέστερα ως πιθανή θεραπευτική στρατηγική έναντι της νόσου COVID-19.

Η Ρωσία θα αιτηθεί να καταχωρηθεί το εμβόλιο Sputnik V στην ΕΕ

Ρωσία: Στον επίσημο λογαριασμό προώθησης του ρωσικού εμβολίου στο Twitter αναφέρεται ότι η ρωσική ομάδα και ομάδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων είχαν χθες συνάντηση αξιολόγησης του ρωσικού εμβολίου και ότι η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή θα λάβει απόφαση για την έγκριση του με βάση τις αξιολογήσεις.

Νέα έρευνα δίνει περισσότερες επιλογές θεραπείας στους διαβητικούς

Διαβήτης: Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε μια ακριβή εξήγηση σχετικά με την αιτία που η γλουλισίνη -ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία του διαβήτη- δρα πιο γρήγορα από την ινσουλίνη.

Νέες προτάσεις για τη βελτίωση της εφοδιαστικής αλυσίδας στο COVID-19

Από την αποθήκευση στο απόθεμα και την πρόβλεψη καυτών σημείων για παράδοση και αποθήκευση αποθήκης έως την εξωτερική ανάθεση εφοδιαστικής τρίτων όταν είναι απαραίτητο, πρέπει να βελτιστοποιήσετε την εκπλήρωση της παραγγελίας σας."

Pfizer: Περιορισμός στις καθυστερήσεις του εμβολίου εντός μίας εβδομάδας

Pfizer: «Οι Pfizer και BioNTech ανέπτυξαν ένα σχέδιο που θα επιτρέψει να αυξήσουμε τις ικανότητες κατασκευής στην Ευρώπη και να παράσχουμε πολλές περισσότερες δόσεις στο δεύτερο τρίμηνο», ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες, σε ένα κοινό ανακοινωθέν.

Η AstraZeneca κατέθεσε αίτηση για έγκριση κυκλοφορίας στον ΕΜΑ

AstraZeneca εμβόλιο: Κατέθεσε αίτηση για έγκριση κυκλοφορίας στον ΕΜΑ. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έλαβε αίτηση για άδεια κυκλοφορίας υπό όρους (CMA) για το εμβόλιο COVID- 19 που παρασκευάστηκε από την  AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η αξιολόγηση του εμβολίου, γνωστού ως COVID- 19 Εμβόλιο AstraZeneca, θα συνεχιστεί κάτω από ένα ταχύ χρονοδιάγραμμα.