Ψυχική Υγεία

Πως η διάθεση της εγκύου μεταφέρεται και στο μωρό της

Πως η διάθεση της εγκύου μεταφέρεται και στο μωρό της

Όλοι έχουμε γελάσει με την ψυχή μας! Με γέλια ικανά να θεραπεύσουν την ψυχή μας και να φέρουν δάκρυα ευτυχίας στα μάτια μας! Και το καλύτερο; Αποδεικνύεται ότι αυτά δεν είναι μόνο υπέροχες στιγμές για μας – είναι και για το αγέννητο μωρό μας!

Από έξι μηνών, το έμβρυο επηρεάζεται από τα συναισθήματά μας, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Επιστημών Ψυχολογίας. Τα αποτελέσματα είναι τόσο ισχυρά ώστε η συναισθηματική μας υγεία μπορεί  να διαμορφώνει τη στάση του μωρού μας για τη ζωή.

Το τι τρώμε, πώς διαχειριζόμαστε το άγχος, τα βγάζουμε πέρα με τη θλίψη, φροντίζουμε το σώμα μας – όλα αυτά τα πράγματα επηρεάζουν το μικροσκοπικό μωρό στη μήτρα μας.

Πώς ακριβώς το γέλιο επηρεάζει το μωρό;

Είναι σαν το τρενάκι του λούνα παρκ

Σωματικά, το μωρό κινείται πάνω και κάτω όταν γελάει η μητέρα.

«Όταν παρακολουθούμε το έμβρυο στο υπερηχογράφημα και η μητέρα αρχίζει να γελάει, μπορούμε να δούμε το έμβρυο, να είναι ανάποδα στη μήτρα και το κεφάλι να πηγαίνει πάνω κάτω σαν να αναπηδά σε ένα τραμπολίνο» δήλωσε ο Janet DiPietro, από το τμήμα ερευνών του John Hopkins. «Όταν οι μητέρες παρακολουθήσουν στην οθόνη τι γίνεται στη μήτρα τους, γελούν πιο έντονα και το έμβρυο ανεβαίνει και κατεβαίνει ακόμα πιο γρήγορα. Αναρωτιόμαστε αν αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αρέσει στους ανθρωπους το τρενάκι του λούνα παρκ.»

Ο Δρ. DiPietro έχει κάνει πολλές έρευνες για τα έμβρυα. Δώδεκα εβδομάδες πριν γεννηθεί το μωρό, συμπεριφέρεται ήδη σαν νεογέννητο. Αυτό σημαίνει ότι το γέλιο μας επηρεάζει τα συναισθήματά του καθώς και την κίνηση.

Η διάθεση μεταφέρεται (κατά κάποιο τρόπο) στο μωρό μας

Οι μακροχρόνιες ανησυχίες, το άγχος ή η κατάθλιψη αλλάζουν το αγέννητο μωρό σας. Οι μαμάδες που είναι άκρως ανήσυχες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ανήσυχα μωρά. Τα μωρά που γεννιούνται από καταθλιπτικές μητέρες είναι 1,5 φορές πιο πιθανό να έχουν κατάθλιψη σε ηλικία 18 ετών και έχουν περισσότερα συναισθηματικά προβλήματα, όπως επιθετικότητα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ορμόνες μπορούν να περάσουν στον πλακούντα. Με άλλα λόγια, στο περιβάλλον του μωρού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί είναι δύσκολο για μένα να συσχετιστώ με ανθρώπους

Συναισθηματικός εκβιασμός ή θυματοποίηση, χαρακτηριστικά ελεγκτικών γονιών

Όταν τα παιδιά μαθαίνουν από το παράδειγμά σου

Δημιούργησε επιλογές. Επιλογές για εσένα και για το παιδί σου. Όσες περισσότερες επιλογές, τόσες περισσότερες ευκαιρίες. Πάντα υπάρχουν περισσότεροι τρόποι διαχείρισης μιας κατάστασης από όσους αρχικά βλέπεις.

Δώστε την κατάλληλη υποστήριζη στους αγαπημένους σας που πάσχουν από ψύχωση

Ψύχωση μπορεί να εκδηλωθεί σε πολλές διαταραχές, όπως στη σχιζοφρένεια, στη διπολική διαταραχή και στη μείζονα κατάθλιψη, όπως επίσης και σε ψυχωτικές διαταραχές που σχετίζονται με χρήση ουσιών. Όποια κι αν είναι η αιτία, όσοι τη βιώνουν, συχνά απομονώνονται από την κοινωνία και από την ίδια τους την οικογένεια.

Τα δύο συστήματα σκέψης του Daniel Kahneman

Daniel Kahneman: Τα δύο συστήματα σκέψης. Ο Daniel Kahneman  ο Ισραηλινός Ψυχολόγος και Οικονομολόγος ανέπτυξε μια θεωρία στην οποία εξηγεί τους δύο τρόπους σκέψης που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή. Ο Daniel Kahneman, ψυχολόγος που του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών του 2002, έγραψε το 2012 το βιβλίο “Think fast and slow“, στο οποίο εκθέτει […]

Η ανδρική κατάθλιψη ένας αόρατος εχθρός

Κατάθλιψη Άνδρες: Είναι πιο επικίνδυνη σε αυτούς; Ευερεθιστότητα και θυμός, διαταραχές  ύπνου, προσπάθεια να κρύψει την ταλαιπωρία με υπερβολική εργασία, κατάχρηση αλκοόλ κατά καιρούς. Η κατάθλιψη στους άνδρες διαφέρει διαφορετικά από τις γυναίκες και, σε πολλές περιπτώσεις, οι συνέπειες μπορεί να είναι θανατηφόρες. Παρά το γεγονός ότι οι επιπτώσεις, κατά μέσο όρο, είναι υψηλότερες από […]

Ναρκισσιστής ή Εγωκεντρικός;

Ναρκισσισμός – Εγωκεντρισμός: Ποιες είναι οι διαφορές τους. Μπορεί στο άκουσμα τους αυτοί οι δύο χαρακτηρισμοί να μας ταυτόσημοι όροι. Ωστόσο, υπάρχουν σαφείς διαφορές μεταξύ του ναρκισσισμού και του εγωκεντρισμού, σε σημείο που ο πρώτος μπορεί να εκδηλωθεί ως διαταραχή της προσωπικότητας. Έχουμε την τάση να χαρακτηρίζουμε ένα άτομο ως «εγωκεντρικό» το οποίο διεκδικεί να […]

Σωματοποιημένο άγχος και συμπτώματα

Ψυχοσωματικές Διαταραχές: Σωματοποίηση άγχους . Ένα σωματικό σύμπτωμα, όπως ο μυοσκελετικός πόνος ή ο πονοκέφαλος, μπορεί να επηρεάσει εντελώς την ποιότητα ζωής μας, διότι ακόμα κι αν η αιτία είναι ψυχολογική, ο πόνος είναι πραγματικός. Κάποια από τα συμπτώματα είναι οικεία σε όλους… Πόνοι στην πλάτη που μόλις μας επιτρέπουν να κινηθούμε ή ακόμα και […]

Πώς επιδρά η συντροφική βία στην ψυχική υγεία

Επιπλέον, η σύνδεση ανάμεσα στη συναισθηματική κακοποίηση και στην ανάπτυξη αγχωδών διαταραχών στους άνδρες «προκαλεί» τις πεποιθήσεις για την υποτιθέμενη σκληρότητα του φύλου και αποκαλύπτει ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά.