ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Διαβήτης: Πώς προκαλείται ο διαβήτης στον οργανισμό;

Διαβήτης: Πώς προκαλείται ο διαβήτης στον οργανισμό;

Διαβήτης: Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που περιλαμβάνει τακτική σωματική δραστηριότητα, ισορροπημένη διατροφή και διατήρηση υγιούς βάρους μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα, γνωστό και ως γλυκόζη. Εμφανίζεται όταν το σώμα είτε δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη είτε δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά τη γλυκόζη να εισέλθει στα κύτταρα του σώματος για να τα εφοδιάσει με ενέργεια.

Πώς ο διαβήτης επηρεάζει το σώμα σας;

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα και καταστρέφει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας. Η ακριβής αιτία του διαβήτη τύπου 1 είναι ακόμη άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι περιλαμβάνει ένα συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Συνήθως αναπτύσσεται κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία και τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 χρειάζονται ισόβια θεραπεία με ινσουλίνη για τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα τους.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι η πιο κοινή μορφή διαβήτη και εμφανίζεται συνήθως στην ενήλικη ζωή, αν και διαγιγνώσκεται όλο και συχνότερα σε παιδιά και εφήβους. Στον διαβήτη τύπου 2, ο οργανισμός γίνεται ανθεκτικός στις επιδράσεις της ινσουλίνης και το πάγκρεας μπορεί να μην παράγει αρκετή ινσουλίνη για να αντισταθμίσει αυτή την αντίσταση. Αρκετοί παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, όπως η γενετική, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, η κακή διατροφή και η προχωρημένη ηλικία.

Η διαδικασία ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 περιλαμβάνει συνήθως διάφορα στάδια. Αρχικά, τα κύτταρα του σώματος γίνονται ανθεκτικά στη δράση της ινσουλίνης, οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος. Για αντιστάθμισμα, το πάγκρεας παράγει περισσότερη ινσουλίνη για να προσπαθήσει να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, το πάγκρεας μπορεί να εξαντληθεί και να μην είναι σε θέση να παράγει αρκετή ινσουλίνη για να διατηρήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα εντός του φυσιολογικού εύρους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα επίμονα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τη διάγνωση του διαβήτη τύπου 2.

Άλλες μορφές διαβήτη περιλαμβάνουν τον διαβήτη κύησης, ο οποίος εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συνήθως υποχωρεί μετά τον τοκετό, και διάφορους τύπους δευτεροπαθούς διαβήτη που μπορεί να προκύψουν από ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, φάρμακα ή παθήσεις του παγκρέατος.

Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 περιλαμβάνουν οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία, καθιστική ζωή, κακή διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα και ζαχαρούχα ποτά, ιστορικό διαβήτη κύησης και συμμετοχή σε ορισμένες εθνοτικές ομάδες, όπως οι Αφροαμερικανοί, οι ισπανόφωνοι και οι ιθαγενείς Αμερικανοί.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ ορισμένοι παράγοντες κινδύνου αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη, η νόσος δεν μπορεί να προληφθεί πλήρως. Ωστόσο, η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που περιλαμβάνει τακτική σωματική δραστηριότητα, ισορροπημένη διατροφή και διατήρηση υγιούς βάρους μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο διαβήτη ή αντιμετωπίζετε συμπτώματα όπως αυξημένη δίψα, συχνή ούρηση, ανεξήγητη απώλεια βάρους ή κόπωση, είναι ζωτικής σημασίας να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για την κατάλληλη αξιολόγηση και διαχείριση. Η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή την καθυστέρηση των επιπλοκών που σχετίζονται με τον διαβήτη και να προάγει την καλύτερη συνολική υγεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε ανάλογα την ηλικία μας;

Γιατί πρέπει να μειώσετε την κατανάλωση ζάχαρης;

Φρούτα για ανακούφιση από πόνους αρθρίτιδας

Νέα μελέτη αναδεικνύει τους κινδύνους της σωρευτικής έκθεσης σε επιβαρυντικούς για την καρδιά παράγοντες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δωρεά κυττάρων σε βιοτράπεζες

Ιατρικές ανακαλύψεις: Αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιθανό τα κύτταρα από το σώμα σας να αναπτύσσονται κάπου σε ένα εργαστήριο και να χρησιμοποιούνται για τη δοκιμή νέων αντικαρκινικών φαρμάκων. 

Νιώστε σέξι ακόμα και μετά την εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη: Αγκαλιάστε τις αλλαγές στο σώμα σας, επικεντρωθείτε στην αυτοφροντίδα και δώστε προτεραιότητα σε δραστηριότητες που σας κάνουν να νιώθετε αυτοπεποίθηση και σέξι.